Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
Дзвінка Сопілкарка
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

15 травня у Львові впродовж всього дня – X Ювілейний міжнародний фестиваль особливих театрів!

У Львові після чотирьох років паузи відновлюється проведення фестивалю для людей з особливими потребами. 15-16 травня відбудеться X Ювілейний міжнародний фестиваль особливих театрів на тему "У старому кіно". Першого дня фестивалю покази театральних вистав будуть проходити у Міському Палаці Культури ім. Гната Хоткевича (вул. Кушевича, 1); другого дня відбудуться обговорення та консультації для керівників і режисерів театральних колективів-учасників фестивалю, а також екскурсії для особливих акторів. Учасниками фестивалю є колективи зі Львова, Червонограду, Нового Роздолу, Києва, Сум, Херсону та гості з Польщі. Із цієї нагоди ми поспілкувалися із Анастасією Войтюк, координатором Мистецько-терапевтичного центру "Непротоптана стежина", який є ініціатором проведення Фестивалю.

 

– Настю, з чого все почалось? Скільки це вже триває?

– Є така молодіжна спільнота "Діти Христа" при церкві Св. Михаїла у Львові. 15 років тому вони шукали партнерів у Польщі для співпраці і знайшли "Nieprzetarty Szlak", тобто українською мовою "Непротоптана стежина». Після знайомства делегація зі Львова відвідала фестиваль у Польщі, і наступного року провели свій. Вони так запалились ідеєю, що люди з особливими потребами можуть бути акторами, що це для них – і момент виступу, і також реабілітація, і психічний розвиток, що вже протягом останніх 15 років у Львові працює "Непротоптана стежина", має дуже багато друзів... Ми провели понад 9 фестивалів, потім мали 4 роки перерви. Під час цієї перерви займались навчанням педагогів, які працюють з театрами.

– Розкажи нам, будь ласка, про цьогорічний Фестиваль!

– Це десятий міжнародний фестиваль! Ми ласкаво запрошуємо усіх 15 травня прийти і стати глядачем впродовж цілого дня: з 9.30 до 18.00, в палаці ім. Г. Хоткевича. Буде 11 колективів зі Львова, Києва, Херсону, Сум, Львівської області, будуть гості з Польщі.

Наступного дня – 16 травня буде святкування 15-річчя "Непротоптаної стежини". Воно буде проходити в палаці Сапег на вул. Коперніка, 40а. Тих, хто друг і хоче подружитись, запрошуємо прийти о 14.00. І також буде семінар обговорення для керівників. Тому що цей фестиваль влаштовується не лише для того, щоб показати роботу колективу, а також, щоб покращити методи праці з акторами, театральні техніки, терапевтичні ефекти. І в нас є рада консультантів, де є також актори з театру ім. Л. Курбаса, є спеціалісти з Києва, Любліна, а також Львівського Національного Університету ім. І. Франка, з напряму театрознавства. Вони будуть дивитись всі вистави, а потім будуть давати підказки, практичні поради.

– Це вже буде відбуватись потім приватно?

– Це збираються усі режисери вистав і обговорюють, тому що чийсь приклад для когось теж може бути навчальним.

 

– То виходить "Непротоптана стежина" є в Польщі, і тут, в Україні?

– Так, і в Білорусі. Там це 11 років вже існує. Чим це класно, що це така міжнародна "тусовка". У нас ще є партнери з Росії, які також мають цікаві техніки роботи.

Є також дружні фестивалі в Бресті, Любліні. Ми пишемо звернення до школи у Львові, що, мовляв, там і там є фестиваль: чи ваші діти туди не хочуть поїхати? Так само вони до нас відсилають колективи. Тобто завжди класно, коли є агенти на місцях, які допомагають, ну і там велику кількість волонтерів задіяно.

– Я думаю, що терапевтичний ефект від вистав є не лише для акторів, але і для глядачів...

– Так, ми дуже радо запрошуємо. У залі є близько 500 місць, вхід вільний.

Люди настільки щирі на сцені, вони так стараються, так чекають на цей виступ. Є колектив людей з особливими потребами, які виступають по звичайних фестивалях, але це не всі, це одиниці. Решта ж чекає цього фестивалю цілий рік.

– Чи театри в інших містах з'явились під впливом "Непротоптаної стежини"?

– Кожен по-різному. Але, в принципі, ти маєш рацію. Львів 15 років тому дав поштовх і майже тоді одразу паралельно так трапилось, що в Києві з’явився фестиваль, через кілька років з’явився у Сумах. Вони не належать до руху "Непротоптана стежина", але дружать тісно. Тобто "Непротоптана стежина" має кілька принципів, які треба виконувати, щоб належати. Є принципи відбору колективу, організації фестивалю, цінностей, але ми всі – в дружбі. І через те, що в Сумах є також багато театральних колективів, вони їдуть до нас. А от колектив з Херсону – вони самі заснувались. Тобто таких колективів в Україні може бути близько 100 різних. Хтось раз на місяць збирається, хтось раз на тиждень.

– І різного віку? Тобто і діти, і дорослі?

– Так, і діти, і дорослі, і з різними особливостями. Тобто є незрячі, нечуючі. І є багато різних театральних технік. Ну і виконують різні завдання. Так як і кожному в житті, в ситуації треба шукати свою роль.

 

Довідка

Мистецько-терапевтичний центр "Непротоптана стежина", який у цьому році святкує 15-річчя своєї діяльності, є організатором міжнародного циклу мистецьких заходів за участі дітей та молоді з особливими потребами. Цього року до МТЦ "Непротоптана стежина" доєдналось багато громадських та державних організацій, які є співорганізаторами фестивалю: Львівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Навчально-реабілітаційний центр "Джерело", ГО "Картинка", Управління освіти ЛМР, Управління культури ЛМР, Палац мистецтв ім. Гната Хоткевича, ЛОО Українське товариство охорони пам’яток історії та культури.

Фестиваль особливих театрів є унікальною подією, яка має широкий соціальний та культурний вплив на суспільство. Театральна реальність дає можливість акторам стати іншими, спробувати себе у нових ролях та подіях. Особливий театр – це місце щирості, творчості, максимальних зусиль і також своєрідного одужання для всіх – акторів, режисерів, організаторів та глядачів.

У рамках фестивалю відбудеться дружня фото-подія "Театр в об’єктиві" – результатом якої буде міжнародна виставка робіт зі Львова, Любліна та Бресту.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Я була одним з організаторів цього фестивалю. Це було справжнє свято. І тепер я почуваюся цілком щасливою.

Коментарі

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Я була одним з організаторів цього фестивалю. Це було справжнє свято. І тепер я почуваюся цілком щасливою.