Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Активіст Данилюк: зброї на Майдані достатньо

Спецтема:

Активісти громадянського руху "Спільна справа" у ніч на п'ятницю захопили будівлю міністерства АПК, а в суботу вдень спробували зайти до будинку міненергетики. Про те, чого протестувальники добиваються своїми діями і чого очікувати від подальшого розгортання протестів у центрі Києва, ВВС Україна поспілкувалася з координатором громадянського руху Олександром Данилюком.

danylyuk.jpg

Олександр Данилюк

Чотири мільйони людей можуть перетворитися на екстремістів

 

Олександр Данилюк: Насамперед, ми не планували блокувати роботу міністерства енергетики, бо розуміємо, за що там відповідають люди. Ті працівники, які забезпечували життєдіяльність країни, залишалися на своїх місцях, їх ніхто звідти не виганяв. Більше того, з цього приводу ми провели конструктивну розмову з заступником міністра і керівниками відповідних підрозділів.

Але Ставицький (міністр енергетики і вугільної промисловості України – Ред.) влаштував істерику. Тому, щоб не давати йому приводів для дешевого піару, ми були змушені перейти до блокування міністерства.

Зараз ми за пропусками пропускаємо працівників всередину. Завтра буде вихідний, ми визначимо, хто реально відповідає за життєдіяльність країни, а хто не відповідає, а займається "дерибанами" і іншими речами. Відповідно, ті, хто відповідає за життєдіяльність, будуть пропускатися і будуть працювати.

Навіщо ви захоплюєте будівлі міністерств?

Олександр Данилюк: Ми продемонстрували, що вони (влада –Ред.) взагалі не контролюють ситуацію.

Вони доводять до того, що чотири мільйони, а, можливо, й більше людей, які пройшли через Майдан, можуть перетворитися на екстремістів, тому що їм не залишають іншого шляху: їх вбивають, їх викрадають, їхніх товаришів кидають за ґрати і дають по 15 років незрозуміло за що. Це реально може перетворити величезну українську націю на терористичну. І тоді діятимуть не такі дисципліновані хлопці, як наші, які заходять, нічого не ламають, всіх працівників залишають на місці і контрольовано виходять, а месники, які не будуть контролюватися взагалі ніким. І немає значення, буде Майдан чи не буде, - ці люди залишаться і вони робитимуть такі речі.

Директор департаменту продовольства МінАПК Олександр Куц заявив, що захоплення будівлі цього міністерства потенційно несе загрозу продовольчій безпеці країни.

Олександр Данилюк: У нас сьогодні (в суботу - Ред.) відбудеться зустріч з міністром Присяжнюком, і ми вирішимо, які підрозділи повинні працювати для того, щоб не було ніяких проблем.

Скільки людей зараз перебуває у коридорах міністерства аграрної політики і продовольства?

Олександр Данилюк: Приблизно сім сотень.

Лідери опозиції ситуацію в країні не контролюють

Позавчора (у четвер - Ред.) зокрема Арсеній Яценюк на вічі закликав всіх майданівців до дисципліни. Як з цим закликом співвідносяться ваші дії?

Олександр Данилюк: На сьогоднішній день ані Яценюк, ані інші лідери опозиції ситуацію в країні не контролюють. Більше того, говорити від імені протестуючих мас вони не мають можливості.

Тому сьогодні про вихід з ситуації треба говорити з тими, хто ще зберіг якийсь авторитет.

Кого ви маєте на увазі?

Олександр Данилюк: Я вважаю, що це "Спільна справа", це хлопці, які координують діяльність з "Правого сектору", хлопці з "Автомайдану", окремі командири "Самооборони", які користуються авторитетом. Ось реально ті, з ким треба сідати і домовлятися.

Вони не зможуть злити Майдан так, як це не змогли зробити лідери реєстрової опозиції. Сьогодні реально мільйони людей перейшли межу, вони не будуть жити в країні, де президентом є Янукович. Такого бути не може, просто фізично це неможливо.

У нас на сьогоднішній день – повномасштабна національно-визвольна війна, яка за кілька днів може перейти у гарячу фазу, коли просто буде реально знесено режим ціною тисяч, а, можливо, і десятків тисяч жертв. Я не розумію, навіщо доводити до цього сценарію, адже ніхто в результаті цього нічого не виграє.

Деякі ЗМІ з посиланням на ваші слова передають, що "Спільна справа" готується захопити кабмін, адміністрацію президента і Верховну Раду. Чи відповідає це дійсності?

Олександр Данилюк: Ми сьогодні говоримо про те, що наша операція "Окупуй Україну" по заведенню протестувальників у будівлі центральних органів влади – це ефективний метод ненасильницького спротиву і альтернатива тому, про що я щойно говорив.

У нас сьогодні є два шляхи. Перший – це реальне застосування з боку "Беркуту" нарешті нарізної зброї по відношенню до протестувальників, і тоді кожен власник зареєстрованої і незареєстрованої (зброї –Ред.) просто вийде на вулиці, і буде кривава баня, в результаті якої все одно українці переможуть.

А є другий шлях – це ми показуємо, що влада не контролює в країні нічого, і це означає, що Віктору Федоровичу не треба чіплятися ціною людських життів за президентське крісло. Якщо вони не можуть забезпечити діяльність міністерств і відомств – а вони не можуть її забезпечити, – то нехай виходять на компроміс, йдуть на поступки і на перевибори. Це – реальність. Сьогодні ми звідси підемо, завтра сюди зайдуть інші, це не має значення.

І все таки, парламент, кабмін і адміністрацію президента ви захоплювати плануєте?

Олександр Данилюк: Я повторю: "Окупуй Україну" передбачає блокування міністерств і відомств центральної влади, і зрозуміло, що в кінцевому підсумку це стосується і кабінету міністрів, і адміністрації президента, і Верховної Ради. Але насправді в умовах, коли б сьогодні ми зайняли ще навіть три-чотири міністерства і відомства, наступив би абсолютний колапс, який би взагалі унеможливив управління країною.

А людей у вас на це вистачило б?

Олександр Данилюк: Вистачить у нас людей.

Наші дії є діями в умовах необхідної оборони і крайньої необхідності

Сьогодні (субота - Ред.) Віталій Захарченко видав заяву про те, що "за оперативною інформацією, отриманою правоохоронцями, в Будинку профспілок і КМДА накопичується вогнепальна зброя"…

Олександр Данилюк: Я не можу говорити про Профспілки і КМДА, але я хочу сказати, що насправді зброї на Майдані достатньо. І якщо хтось вважає, що його можна так просто зачистити, навіть з застосуванням якихось спеціальних підрозділів, то він дуже помиляється. Це зробити не вдасться. Ті люди, які на сьогоднішній день мають на Майдані зброю – я маю на увазі не провокаторів, а тих, хто має її для того, щоб боронити людей, – вони, звичайно, на Грушевського з цією зброєю не підуть. Вони її не збираються використовувати для штурмів.

Штаб національного спротиву оголосив, що влада готова до запровадження надзвичайного стану. Як би ви спрогнозували розвиток подій в Україні протягом кількох найближчих діб?

Олександр Данилюк: Щодо України має бути ухвалене рішення поза її межами, на рівні міжнародної спільноти, про те, що нам потрібен компроміс, нам потрібні перевибори, демократичні і чесні, проведені під міжнародним контролем. Бо на сьогоднішній день єдина причина, чому вся ця колотнеча відбувається, – це те, що диктатор Янукович ціною життя людей чіпляється за кожен день свого перебування у владі, от і все.

Ми не є заколотниками, ми вимагаємо того, на що ми маємо право, – чесних і демократичних виборів. Якщо Янукович впевнений у тому, що в нього є підтримка, - хай він іде на ці вибори.

"Спільна справа" і ви особисто братимете участь у цих виборах?

Олександр Данилюк: Ні.

Тобто ви, за великим рахунком, стараєтесь для інших?

Олександр Данилюк: Ми стараємося для громадян, які живуть зараз в диктатурі, де крадуть людей, де активістам дзвонять спецслужби і залякують викраденням їхніх дітей і дружин. За це ми, хіба не зрозуміло?

Чинне законодавство передбачає, що захоплення адміністративних будівель карається велетенськими строками ув’язнення. Ви не боїтеся можливої відповідальності, своєї і своїх людей?

Олександр Данилюк: Ми на сьогодні перебуваємо в умовах національно-визвольної війни. Ми захищаємо свою країну.

По-перше, відповідно до 36-ї статті Кримінального кодексу наші дії є діями в умовах необхідної оборони і крайньої необхідності. Тому, якби ми мали нормальну правову систему, то ми б в принципі це навіть злочином не вважали.

А по-друге, ми всі тут і так є людьми, яких (за чинної влади – Ред.) чекає або довічне ув’язнення, або смерть і вивезення в поле. Тому нам відступати нема куди. У нас є кривавий диктаторський режим, який нас реально поставив поза законом.

З Олександром Данилюком розмовляв Святослав Хоменк

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи