Зображення користувача Доктор Смалець.
Доктор Смалець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

АНТИГЕЙТС (Doctor Smalets vs Bill Gates)

Безкрайніми просторами всесвітньої павутини давно вештається такий собі список з 11 золотих правил, які слід затямити молодому поколінню задля досягнення успіху у реальному житті. Кажуть, що ці правила начебто колись сформулював сам Біл Гейтс – один з найуспішніших і найбагатших людей світу. Ні в англомовній, ні в російській Вікіпедії в статтях про Біла Гейтса я цих правил не знайшов. Зате в українську Віку вони, звичайно, були старанно скопійовані, хоча сама стаття там коротка і малоінформативна. 

Стороння людина, спостерігаючи за багаторазовим копіюванням цих «мильних бульок» у соціальних мережах, може зробити прикрий для нас висновок, що українці не мають своєї голови і тому дуже полюбляють колекціонувати чужі поради...

На мою скромну думку, ці правила є не те, щоб зовсім хибними, але аж ніяк не «золотими» і можуть завести наших дорогих хлопчиків і дівчаток зовсім не в той «простір», де б ми хотіли їх бачити. Щоб якось запобігти такому сумному розвиткові подій, ваш покірний слуга придумав інші 11 правил-відповідей, які тут публікую.

Застереження:

  1. Доктор Смалець не має жодних персональних претензій до справжнього Біла Гейтса (навіть, якщо він дійсно є автором правил). Прошу вважати згадування його імені в цьому контексті умовним літературним прийомом.
  2.  Про всяк випадок в дужках подається англомовний "оригінал" правил, бо переклади в блогах трапляються такі різні і такі дивні, що мені довелося консультуватися у фахівців.

*  *  *

*  *  *

Правило Гейтса №1. Життя несправедливе – звикни до цього! (Life is not fair — get used to it!).

Правило Смальця №1. Життя прекрасне! (Незалежно від того, чи вдасться тобі нагребти в цьому житті стільки ж грошей, як Білу Гейтсу, адже в труні кишень не буде).

Правило Гейтса №2. Світ не буде піклуватися про твою самооцінку.  На тебе будуть розраховувати, що ти щось зробиш ще до того, як ти станеш впевненим в собі. (The world won't care about your self-esteem. The world will expect you to accomplish something BEFORE you feel good about yourself).

Правило Смальця №2. Начхай на оцінки Біла Гейтса і йому подібних. Роби те, що тобі справді подобається і до чого в тебе лежить душа. Якщо це гроші - далі не читай, ти тут гаєш час.

Правило Гейтса №3. Ти не отримуватимеш 60 000 $ в рік одразу після школи. Ти не станеш віце-президентом фірми із супутниковим телефоном в авто раніше, ніж заробиш на них. (You will NOT make $60,000 a year right out of high school. You won't be a vice-president with a car phone until you earn both).

Правило Смальця №3. Завжди роби своє діло добре. Якщо при цьому у тебе немає грошей, це означає, що їх вкрав у тебе Біл Гейтс. Позбудься його.

Правило Гейтса №4. Якщо тобі здається, що викладач суворий, зачекай, поки сам станеш начальником. (If you think your teacher is tough, wait till you get a boss).

Правило Смальця №4. Викладач - не начальник, а людина, яка передає тобі знання та свій досвід. Слухай його не тільки розумом, а й серцем. Відсіюй те, що тобі не підходить.

Правило Гейтса №5. Подавати гамбургери - не нижче твоєї гідності. Твої дідусі і бабусі вживали інше слово для роздачі гамбургерів: вони називали це можливістю. (Flipping burgers is not beneath your dignity. Your Grandparents had a different word for burger flipping: they called it opportunity).

Правило Смальця №5. Ніколи не їж гамбургери та різну фастфудну гидоту і ніколи не пропонуй їх іншим людям - за жодні гроші та можливості.

Правило Гейтса №6. Якщо ти наступив на граблі, це не вина твоїх батьків, тож не скигли, а вчися на помилках. (If you mess up, it's not your parents' fault, so don't whine about your mistakes, learn from them).

Правило Смальця №6. Радій, що тобі так пощастило! Якби твої батьки не зустрілися, ти не з'явився б на світ і ніколи не дізнався б, що таке граблі.

Правило Гейтса №7. До твого народження твої батьки не були такими нудними, як зараз. Вони зробилися такими від того, що оплачували твої рахунки, прали тобі одяг і вислуховували твої базікання про те, яким крутим ти себе вважаєш. Тому, перш ніж рятувати весь світ від «паразитуючого» покоління твоїх батьків, спробуй спочатку потруїти тарганів у своїй кімнаті. (Before you were born, your parents weren't as boring as they are now. They got that way from paying your bills, cleaning your clothes and listening to you talk about how cool you thought you were. So before you save the rain forest from the parasites of your parent's generation, try delousing the closet in your own room).

Правило Смальця №7. Люби своїх батьків як самого себе –  це так само легко, як дихати. Розмовляй з ними частіше – насправді вони набагато глибші і цікавіші, ніж більшість твоїх однолітків. Бо звідки ж тоді взявся ти – такий розумний?

Правило Гейтса №8. Можливо, у твоїй школі не ділять учнів на лідерів і невдах, однак життя не скасовувало таке розділення. У деяких школах не ставлять поганих оцінок і дозволяють скільки завгодно спроб, аби учень знайшов правильну відповідь. Це не має нічого спільного з реальним життям. (Your school may have done away with winners and losers, but life HAS NOT. In some schools, they have abolished failing grades and they'll give you as MANY TIMES as you want to get the right answer. This doesn't bear the slightest resemblance to ANYTHING in real life).

Правило Смальця № 8. Якщо ти сам не захочеш стати лідером, це місце обов'язково займе Біл Гейтс. Хіба потрібний тобі Біл Гейтс замість справжнього лідера?

Правило Гейтса №9. Життя не поділене на семестри. Ти не матимеш літніх канікул і знайдеться небагато роботодавців, зацікавлених допомагати тобі знайти самого себе. Роби це у свій власний час. (Life is not divided into semesters. You don't get summers off and very few employers are interested in helping you FIND YOURSELF. Do that on your own time).

Правило Смальця №9. Щоб знайти справу свого життя, не метушись і не бігай від одного роботодавця до іншого. Краще вийми з вух навушники, виплюнь жуйку і прислухайся до голосу Бога, який звучить у тебе всередині.

Правило Гейтса №10. Телебачення – це не справжнє життя. У реальному житті доводиться покидати кав’ярню і йти на роботу. (Television is NOT real life. In real life people actually have to leave the coffee shop and go to jobs).

Правило Смальця №10. Телебачення - це, на жаль, реальне життя, яке слід перетворити на нормальне. А справжня праця - не для того, щоб цілий рік мріяти від неї відпочити, а для того, щоб насолоджуватися її плодами.

Правило Гейтса №11. Будь милим з розумниками. Не виключено, що ти колись працюватимеш на одного з них. (Be nice to nerds. Chances are you'll end up working for one).

Правило Смальця №11. Будь пильним, коли йдеться про Біла Гейтса. Не виключено, що ти вже на нього працюєш.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Прекрасно! Єдине зауваження - поміняти кольори. Правила Гейтса дати звичайним чорним, а правила Смальця - жирним і зеленим.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Прекрасно! Єдине зауваження - поміняти кольори. Правила Гейтса дати звичайним чорним, а правила Смальця - жирним і зеленим.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Петро Підкова.
0
Ще не підтримано

Doctor Smalets рулить!!!

Підкуємось браття, знаннями вишніми!

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Класний у Вас гумор!+++ Дуже добре написано!
Зауваження на рівні ком:
"Про всяк випадок, в дужках..." - зняти кому.
"що ти щось зробиш, ще до того, як ти станеш впевненим в собі". - що ти щось зробиш ще до того, як ти... (зняти кому перед "ще" - зайва).
"Це так само легко, як дихати". (порівняння - виділяємо комою).
Дякую.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Дуже радий, що Вам сподобалось. Щиро вдячний за виправлення :-))

Зображення користувача Ірина Висота.
0
Ще не підтримано

Влучно, оптимістично і корисно! Добре було б розповсюдити в інтернеті саме цей варіант " золоті правила для молоді від док.. Смальця". Дотепне трактування і переклад.

Твори!!!

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Дякую, я не заперечую щодо розповсюдження. Авторські права не застережені... ну, хіба би Біл Гейтс мав щось проти :-))

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Вже пішло гуляти по мережах! Це вірусна інформація, найдосконаліша форма упаковки повідомлення для його вибухового поширення. Треба активніше працювати в цьому напрямку.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Чудово! Про граблі сподобалось...

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

Насправді Білл Гейтс правий на всі 100, а оптимисти праві для себе.
Кожний народжується на різному рівні, а в кого батьки багаті в того життя прекрасне, а бідному треба підніматись з дна.

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Натурліх, майн херц.
Jedem das Seine.
Козе - баян, попу - гармонь, икону - андерасу.
©©©

Зображення користувача Дуб Молодий.
0
Ще не підтримано

Сподобалось. Дякую за веселу творчість )

Рабів до раю не пускають.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

До правила № 8. Не можна допускати, щоб дитина відчувала себе невдахою і в неї сформувався комплекс неповноцінності. Це маленький диявол. Для компенсації дитина може виростити в собі більшого диявола - манію величі. Тоді у навколишніх почнуться справжні проблеми.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Молодець Д. Смалець! Винахідливо і весело написані його правила. Але, щиро кажучи, здалеку видно, що правила Гейтса якась несуттєвість, язиком помолов, він чи хтось. Ніхто би на них і не зважив би, якби не пхали в рот силою, тобто з вірусом і нав"язливо.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Так, звичайно, це була легка перемога :-))