Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 16

Брюс Ліптон: сила думки спроможна змінювати генокод

Коли час від часу в ЗМІ з'являються публікації про чудесне зцілення від смертельного захворювання за допомогою самонавіювання, спеціальної дієти, біоенергетики або якогоcь іншого нетрадиційного методу, на обличчях лікарів і вчених, як правило, з'являються скептичні посмішки. Навіть коли йдеться про незаперечні факти, підтверджені сучасними методами дослідження, традиційна медицина або відмахується від них, або намагається пояснити несподіване одужання хворого помилкою в первісному діагнозі.

 

Однак, американський генетик Брюс Ліптон стверджує, що за допомогою істинної віри, виключно силою думки людина і справді здатний позбутися будь-якої хвороби. І ніякої містики в цьому немає: дослідження Ліптона показали, що спрямований психічний вплив здатне змінювати ... генетичний код організму.

Протягом багатьох років Брюс Ліптон спеціалізувався в галузі генної інженерії, успішно захистив докторську дисертацію, став автором ряду досліджень, що принесли йому популярність в академічних колах.

За його власними словами, весь цей час Ліптон, як і багато генетиків та біохіміків, вірив, що людина є певним биороботом, життя якого підпорядкована програмою, записаною в його генах. Гени з цієї точки зору визначають практично все: особливості зовнішнього вигляду, здібності і темперамент, схильність до тих чи інших захворювань і, в решті-решту, тривалість життя. Ніхто не може змінити свій особистий генетичний код, а значить, за великим рахунком, нам залишається лише змиритися з тим, що визначено природою.

Поворотним моментом в житті і в поглядах доктора Ліптона стали проведені ним в кінці 1980-х років експерименти з вивчення особливостей поведінки клітинної мембрани. До того в науці вважалося, що саме гени, що знаходяться в ядрі клітини, визначають, що слід пропустити через цю мембрану, а що - ні. Проте досліди Ліптона ясно показали, що різні зовнішні впливи на клітину можуть впливати на поведінку генів і навіть призводити до зміни їх структури.

Залишалося лише зрозуміти, чи можна виробляти такі зміни за допомогою психічних процесів, або, простіше кажучи, силою думки.

- По суті, я не придумав нічого нового, - каже доктор Ліптон. - Протягом століть медикам добре відомий ефект плацебо - коли хворому пропонують нейтральна речовина, стверджуючи, що це чудодійні ліки. У підсумку речовина і справді надає зцілювальну дію. Але, як не дивно, справді наукового пояснення цьому явищу досі не було. Моє відкриття дозволило дати таке пояснення: за допомогою віри в цілющу силу ліків людина змінює процеси, які йдуть в її організмі, в тому числі і на молекулярному рівні. Він може «відключати» одні гени, змушувати «включатися» інші і навіть міняти свій генетичний код. Слідом за цим я подумав про різні випадки чудесного зцілення. Лікарі від них завжди відмахувалися. Але насправді, навіть якщо б у нас був лише один такий випадок, він повинен був змусити лікарів задуматися над його природою. І навести на думку про те, що, якщо це вдалося одному, то, можливо, таке зроблять і інші.

Зрозуміло, академічна наука поставилася до цих поглядів Брюса Ліптона вороже. Однак, він продовжив свої дослідження, в ході яких послідовно доводив, що без всяких ліків цілком можна впливати на генетичну систему організму.

У тому числі, до речі, і за допомогою спеціально підібраної дієти. Так, для одного зі своїх експериментів Ліптон вивів породу жовтих мишей з вродженими генетичними дефектами, що прирікають їхнє потомство до надмірної ваги і короткого життя. Потім за допомогою спеціальної дієти він домігся того, що ці миші стали давати потомство, абсолютно не схоже на батьків - звичайного кольору, худих, що живуть стільки ж, скільки і решта їхніх родичів.

Все це, погодьтеся, віддає лисенківщиною, і тому негативне ставлення академічних учених до ідей Ліптона передбачити було неважко. Проте він продовжив експерименти і довів, що аналогічного впливу на гени можна домогтися і за допомогою, скажімо, впливу сильного екстрасенса або шляхом певних фізичних вправ.

Новий науковий напрямок, що вивчає вплив зовнішніх впливів на генетичний код, отримав назву «епігенетика».

І все ж головним впливом, здатним змінювати стан нашого здоров'я, Ліптон вважає саме силу думки, те, що відбувається не навколо, а в середині нас.

- У цьому теж немає нічого нового, - заявляє Ліптон. - Давно відомо, що у двох людей може бути однакова генетична схильність до раку, але у одного хвороба проявилася, а в іншого - ні. Чому? Та тому, що вони жили по-різному: один частіше відчував стреси, ніж другий; у них були різні самооцінка і самовідчуття, що породжували, відповідно, і різний хід думок. Сьогодні я можу стверджувати, що ми здатні керувати нашою біологічною природою; ми можемо за допомогою думки, віри і прагнень впливати на наші гени. Велика відмінність людини від інших істот на Землі як раз і полягає в тому, що віона може змінювати своє тіло, зцілювати сама себе від смертельних хвороб і навіть позбавлятися спадкових захворювань, даючи на це психічні установки організму. Ми зовсім не зобов'язані бути жертвами нашого генетичного коду та обставин життя. Повірте в те, що ви можете зцілитися, - і ви вилікуєтеся від будь-якого захворювання. Повірте, що ви можете схуднути на 50 кілограмів, - і ви схуднете!

На перший погляд, все гранично просто. Але тільки на перший погляд...

Якби все було так просто, то більшість людей з легкістю вирішували б будь-які проблеми зі здоров'ям за допомогою виголошення нехитрих мантр кшталт «Я можу зцілитися від цієї недуги», «Я вірю, що мій організм в змозі сам зцілитися»...

Але нічого цього не трапляється, та й, як пояснює Ліптон, не може відбуватися, якщо психічні установки проникають тільки в область свідомості, що визначає лише 5% нашої психічної діяльності, не зачіпаючи решту 95% - підсвідомість. Простіше кажучи, лише одиниці з тих, хто повірив у можливість самозцілення силами свого мозку, насправді дійсно в це вірять - і тому домагаються успіху. Більшість же на рівні підсвідомості заперечують таку можливість. Їхня підсвідомість, яка на автоматичному рівні контролює всі процеси в нашому організмі, відкидає таку можливість. 

Згідно з Ліптоном, саме на такий лад наша підсвідомість починає налаштовуватися в період раннього дитинства, з народження до шести років, коли самі незначні події, навмисно або випадково сказані дорослими слова, покарання, травми формують «досвід підсвідомості» і в підсумку - особистість людини.

Причому сама природа нашої психіки влаштована так, що все погане, що відбувається з нами, відкладається в підсвідомість легше, ніж пам'ять про приємні і радісні події. У результаті «досвід підсвідомості» у переважної більшості людей на 70% складається з «негативу» і лише на 30% - з «позитиву».

Таким чином, щоб дійсно досягти самозцілення, необхідно, щонайменше, змінити це співвідношення на прямо протилежне. Тільки таким чином можна зламати бар'єр, встановлений підсвідомістю на шляху вторгнення сили нашої думки в клітинні процеси і генетичний код.

На думку Ліптона, робота багатьох екстрасенсів якраз і полягає в зламі цього бар'єру. Але він припускає, що аналогічного ефекту можна домогтися і за допомогою гіпнозу та іншими методами. Однак, більша частина цих методів все ще чекає свого відкриття. Або просто широкого визнання.

Після того світоглядного перевороту, що стався близько чверті століття тому у житті Ліптона він продовжив свої дослідження в галузі генетики, але одночасно став одним з активних організаторів різних міжнародних форумів з метою наведення мостів між традиційною і альтернативною медициною.

На організованих ним конгресах і семінарах відомі психологи, лікарі, біофізики та біохіміки сидять поруч зі всілякими народними цілителями, екстрасенсами і навіть тими, хто називає себе магами або чаклунами. При цьому останні зазвичай демонструють присутнім свої можливості, а вчені влаштовують мозковий штурм для спроби їх наукового пояснення. А заодно продумують майбутні експерименти, які допомогли б виявити і пояснити механізм прихованих резервів нашого організму.

Саме в такому симбіозі езотерики і сучасних методів лікування з головною опорою на можливості психіки самого пацієнта або, якщо хочете, магії і науки бачить Брюс Ліптон основний шлях подальшого розвитку медицини. А правий він чи ні, покаже час.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Так, все починається з мрії

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

І що думаєте дадуть паразити цьому вченому Нобелівську чи ще якусь премію..звісно,що не дадуть..знайдуть тисячі причин,заговорять заколишуть і забудуть..А премія знайде якогось єврея,що придумає кольорову таблетку...
Щиро дякую пані Олена за чудовий матеріал..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Відверто кажучи з цими перемикачами у підсвідомості мені не зовсім все зрозуміло. Для себе я розумію це так. У кожного з нас (для прикладу) є мільярд перемикачів у нашій підсвідомості. І у кожного з нас всі вони однакові і мають положення «ввімкнутий»-«вимкнутий». Але за рахунок того, що в кожного з нас вони індивідуально ввмікнуті чи вимкнуті, ми є різними: високими, низькими; товстими, худими; блакитноокі, зеленоокі; схильними до якихось певних хвороб і т. ін. Єдиний спосіб змінити положення перемикача це наша думка. А щоб скористатися думкою потрібно поставити мету — що саме в собі ми хочемо змінити.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Так, все починається з мрії

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Ми вже вмикали перекладачі щодо переходу на сироїдство і нам допомагало Живе Слово, якого не мав Брюс Ліптон. Тепер нам варто разом зробити ще одну спробу зі впливу ще на щось подібне, наприклад внутрішній годинник.

Все починається з Любові.