Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи може промислова хімія бути екологічною

Світ природи влаштований так, що матеріали нескінченно повторно використовуються у великій кількості процесів. Органіка розпадається і знову використовується комахами і мікроорганізмами, які у свою чергу виробляють новий набір матеріалів для використання іншими учасниками природного світу. Чи може в нашій промисловості застосовуватися той самий принцип, щоб виробляти продукцію, яка нескінченно циклічно використовується?

Відповідь знаходиться у вивченні винаходу від сировини до кінця споживання. Треба спроектувати цей життєвий цикл таким чином, щоб він став безперервним кругообігом.

Архітектор Вільям Макдоно (William McDonough) і хімік Майкл Браунгард (Michael Braungart) розробили концепцію «Від колиски до колиски» (Сradle to cradle або скорочено С2С), яка включає в себе проектування безперервного кругообігу матеріалів.

Їхня концепція полягає у розподілі процесу виробництва будь-якого продукту на 2 типа складових:

-    біологічні складові, які можуть легко повернутися в природну екосистему без будь-якої шкоди для води і повітря;

-   технологічні складові, які можуть тривало обертатися, як значущі компоненти в круговороті технологічної системи замкнутого циклу.

Інший важливий аспект екологічного проектування С2С полягає в розробці продуктів, найменш шкідливих для живих істот і навколишнього середовища.

Сучасна продукція містить величезний спектр матеріалів, багато з яких є композитами, хімічними речовинами і структурами, яких немає в природному світі. Багато з цих створених людиною матеріалів викликали глибоке руйнування нашої глобальної екосистеми.

Предметом особливого занепокоєння є побічні продукти виробництва, що імітують тваринні і людські гормони, відомі як руйнівники ендокринної системи. Вони можуть уповільнювати або руйнувати здатність тварин і людей до народження і відтворення.

Як можна перешкоджати попаданню в нашу продукцію токсичних і шкідливих для здоров'я та небезпечних в будь-якому сенсі хімічних речовин?

Одна з можливих відповідей на це питання прийшла від самих хіміків у вигляді екологічної хімії.

Екологічна хімія - це використання хімії в розробці і випуску продукції з метою зменшення або виключення використання небезпечних речовин в джерелі, з якого вони виробляються. Також був розроблений ряд принципів і концепцій екологічної хімії для кількісного визначення її використання.

Як можна побачити, наступні принципи екологічної хімії розроблені, щоб дотримуватися законів, вже створених природою:

  • проектуйте хімічні процеси таким чином, щоб попередити і усунути відходи;
  • розробляйте хімікати, які є безпечнішиими та ефективнішими, але з невеликим або нульовим рівнем ефективності;
  • проектуйте хімічні процеси таким чином, щоб використовувати поновлювані матеріали;
  • розробляйте хімікати, які будуть розкладатися після їх використання;
  • проектуйте хімічні процеси так, щоб вони протікали при більш низькій температурі і тиску.

Ці та інші принципи екологічної хімії можуть застосовуватися при розробці та оновленні продукції з самого початку, щоб звести до мінімуму проблеми, пов'язані з використанням хімікатів в широкому асортименті щодня.

Список матеріалів для екологічної хімії

Екологічна хімія при С2С підході відповідає за створення переліку хімікатів і матеріалів, які потенційно можуть бути використані у вашій продукції.

На початку створюють список товарів «Х», які ніколи не повинні використатися, потім «сірий» список матеріалів, які можуть використовуватися при особливійнеобхідності;    нарешті список матеріалів «П» або «позитивний», і хімікатів, які можна з упевненістю використовувати.

Потім йде робота над активізацією списку «П» у вашому процесі розробки.

Заключний крок у С2С-підході полягає в тому, щоб уявити цілком і повністю переосмислити те, чого ми намагаємося досягти у розробках і за допомогою вашого бізнесу.

Екологічні розробки - це безперервний процес навчання стійкості і наступні спроби застосування того, чого ви навчилися в кожному аспекті вашого бізнесу.

За матаріалами книги «Greening your business» Даніела Сітарза

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи