Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 53
  • Переглядів: 59

Digital Storytelling в Україні: приклади дуже цікавих медіа-проектів

Сучасні можливості веб-дизайну та інтерактивні статті змінюють підхід до журналістики загалом. Про кращі сайти, експерименти з мультимедіа та новий спосіб розповідати історії.

7b0c8b7f-8329-404a-a39d-0a1639565bf4

 

Приклади медіапроектів

Digital Storytelling* в Україні

  1. http://tsn.ua/special-projects (спеціальні проекти ТСН – кросс-медійність за допомогою HTML5)
  2. http://shevchenko.ukrlib.com.ua (один з перших популярних HTML5 проектів)

*Digital Storytelling – цифрова, мультимедійна розповідь історії.

англ. – Storytelling –  «розповідь історії» – метод Девіда Армстронга, неформальний спосіб навчання, передачі інформації та смислів через  “історії з життя”. Його використовують як в психотерапії, цей напрям отримав назву “наративної психотерапії” , так і в публічних виступах і в менеджменті, де це зазвичай називається“оrganizational storytelling” . Визначення Digital Storytelling використовують для позначення розповідей, історій, які створені цифровими засобами, і поєднують текст, мультимедіа (відео, аудіо, етс), інтерактивність. Таким чином журналістські інтерактивні мультимедіа-історії (статті) та “лонгріди” також є “цифровими історіями” , які написані у особливому стилі (власні прийоми побудови композиції).

Digital Storytelling у світі

Одне з останніх досягнень вічного пошуку формату для довгих текстів в інтернеті – мультимедійні “фічери”*, які не тільки ділять текст на частини, але й активно працюють з інфографікою, аудіо, відео й останніми досягненнями веб -верстки. Виробництво деяких таких історій може займати багато місяців. Часто такі медіапроекти готують творці електронних книг, які “ентер стерли” працюючи з об’ємними текстами. Ось, приклад 8 цікавих медіапроектів в інтернеті. Цікаво, що думають експерти: чи великі шанси таких “історій” стати майбутнім журналістики? Чи варту витраченних  ресурсів їх виробництво?

 *Фічер – публикація , написанна в неформальному , інформативному стилі за схемою: опис – пояснення-оцінка. З англійської:  Feature STORY (особливості, замальовка)

 

1 Snow Fall

The New York Times

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №2.FBVKPN

МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ ПРОЕКТ, ІМ’Я ЯКОГО СТАЛО НАЗИВНИМ і викликало хвилю обговорень в навколожурналістський колах – у підсумку удостоївся Пулітцерівської премії. Snow Fall – це розслідування журналіста Джона Бренча, присвячене сніговій лавині в парку Tunnel Creek в Австралії. Відомо, що Snow Fall готували кілька місяців (із залученням немислимої суми грошей), що, наприклад, сприйняв як виклик розробник сервісу Scroll Kit, який створив точну копію Snow Fall за одну годину – щоправда, потім Фічер довелося видалити на прохання газети.

 

 

2 Machines for Life

 Pitchfork

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №3.
FBVKPN

PITCHFORK ВЖЕ ДОСИТЬ ДАВНО РОЗРОБЛЯЄ МУЛЬТИМЕДІЙНІ ФІЧЕРдля історій з обкладинок – наприклад, ще до матеріалу про Daft Punk приблизно те ​​ж, тільки простіше, зробили з Bat for Lashes. Фічер про Daft Punk підкуповує тим, що і справді дуже дотепно зроблений: варто подивитися на букви, які перетворюються в двійковий код або язики полум’я, що вириваються зі сторінки, щоб уявити собі, як звучить альбом (якщо з якоїсь причини ви його ще не почули).

 

 

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №4.

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №5.

ВАСИЛЬ ГАТОВ

керівник Інноваційного центру «Нові медіа» РІА Новини

ВЕЛИКИЙ ФОРМАТ В ОНЛАЙНІ ПОГАНО ПРИЖИВАЄТЬСЯ. По-перше, об’єктивно читання з екрану – навіть якщо це дуже комфортний екран – не є чимось, з чим очі добре погоджуються. По-друге, як правило, журналістські твори не є повноцінними, захоплюючими сюжетними творами, які змушують нас читати літературу і навіть нон-фікшн. Відповідно, років 10 вже йдуть експерименти в області річ-медіа, коли люди намагаються поєднати кілька технологій для зручності презентації, подовження контакту, принципово іншої якості продукту і так далі.

ТАКІ ЕКСПЕРИМЕНТИ ЗА МОЄЇ ПАМ’ЯТІ почалися десь зі зрілого стану флеша (приблизно 2003) і тривають досі. Те, що ми бачимо сьогодні, – це спроби освоєння нового жанру, який робить комфортним читання великого журналістського твору, оскільки розрізає його на кілька (іноді десятків) елементів, кожен з яких читабельний сам по собі, додаючи туди активні візуальні складові частини,  карти, фотографії, відео або інтерактивну графіку, цікаві інтеракції й так далі.

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №6.

 

 

3 The Long, Strange Trip of Dock Ellis

ESPN

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №7.FBVKPN

THE LONG, STRANGE TRIP OF DOCK ELLIS – одна з історій в рамках проекту ESPN Outside the Lines, присвячена відомому гравцеві в бейсбол Доку Еллісу. До практично обов’язкових для подібних Фічерів відео, величезним фотографіям та інтерактивній  інфографіці ESPN додали й ілюстрації, і квитки на матчі, і навіть колекцію бейсбольних карток різних років.

 

 

4 Firestorm

The Guardian

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №8.FBVKPN

ПРОЕКТ THE GUARDIAN - що знаходиться в певній опозиції з Snowfall і багато в чому на нього схожий, тільки замість снігової лавини тут пожежа в Тасманії. Один з найбільш нудних за виконанням (колонка тексту зліва перегортується на тлі відео, фотографій або інфографіки). Фічер в The Guardian відрізняється зручною навігацією за статтею – праворуч можна вибрати не тільки главу, але навіть частину глави (наприклад, тільки подивитися відео).

 

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №9.

ОЛЕКСАН8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №10.ДР
ГЛАДКИХ

арт-директор Афіша Медіа, зробив редизайнLenta.Ru

ТЕХНОЛОГІЧНІ ПОТУЖНОСТІ зараз вже не сильно обмежують вагу сторінки та час її завантаження. А це означає, що у дизайнерів розв’язані руки на те, щоб робити гарні складні речі. Для нашого ринку все ж ще варто враховувати технологічні обмеження, особливо якщо це стосується масової аудиторії. Спростити це можна тільки умовним шаблонуванням таких матеріалів або якиюсь гнучкою системою конструювання. Плюс не варто забувати про мобільні девайси – поки у такого формату з цим є проблеми.

ПО-ХОРОШОМУ, ПІД ТАКИЙ ПРОЕКТ журналіст і дизайнер повинні тісно працювати в парі. В таких проектах більшу частину ефекту надають дизайнерські рішення, пов’язані і з типографікою, і з графічним контентом, плюс часто журналіст повинен вносити коректування в текст. Але звичайно ніколи не потрібно забувати, для чого це робиться і яка кінцева мета.

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №11.

 

 

5 A perfect terrorist

PBS

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №12.FBVKPN

ФІЧЕР, ЩО ДЕМОНСТРУЄ МОЖЛИВОСТІ ІНТЕРАКТИВНОГО ВІДЕО: поки Том Дженнінгс розповідає про життя Девіда Коулмена Хедлі та його шлях до тероризму, глядачеві пропонують подивитися галерею з фотографій, прочитати текст про терористичні угруповання або газетні вирізки про матір героя статті. Посилання в посиланні відмінне рішення для складних та заплутаних журналістських розслідувань.

 

 

6 Into the Arctic

Greenpeace

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №13.FBVKPN

INTO THE ARCTIC – НЕ ЗОВСІМ ЖУРНАЛІСТСЬКИЙ ПРОЕКТ, в класичному розумінні цього слова, і вже точно не просто стаття, а цілий сайт, створений Greenpeace на підтримку їх програми з порятунку Арктики. Незважаючи на прикордонний характер між маркетингом і журналістикою, проект Greenpeace здатний навчити дуже багатьох і вмілій роботі з картами, і ненудною (а фантастично красивій) подачі тексту.

 

 

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №14.

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №15.

ВАСИЛЬ ГАТОВ

керівник Інноваційного центру «Нові медіа» РІА Новини

СТВОРЕННЯ ТАКОГО РОДУ ПРОДУКТІВ більше нагадує створення документального фільму, ніж створення статті або навіть складного веб-Фічера, тому що тут треба узгодити, з одного боку, контент, з іншого боку – процес його програмування, оптимізація для носіїв. Для цього потрібен продюсер, людина з компетенціями швидше з області ТБ або кіно, ніж з газети та інформаційного агентства. ДАЛІ НАЙЦІКАВІШЕ – чи хоче це отримувати споживач? Однозначної відповіді немає, експериментів в рамках одного видання недостатньо. Будь-яка людина, яка колись запускала медіапродукт, знає, що не так складно забезпечити відносно ефектний старт. Найскладніше – другий номер. До цього моменту смакові переваги цільової аудиторії визначаються, але ти ще не маєш ефективного зворотного зв’язку щодо того, скільки людей не згодні з твоєю ідеєю. Відповідно, той же Snow Fall – це історія не лише про те, що він окремо міг бути і бути дуже успішним, а й про те що буде з другою, третьою, четвертою подібною історією, і з якою частотою можна собі дозволити такі продукти. Тут перед медіа стоїть багато великих і складних питань.

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №16.

 

7 Out in the Great Alone

ESPN / Grantland

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №17.FBVKPN

ЩЕ ОДИН ПРОЕКТ ESPN – ЦЬОГО РАЗУ В РАМКАХ GRANTLAND. Як не дивно, цей Фічер теж присвячений дослідженню півночі й теж тісно працює з картами – але Grantland розповідає про собачі перегони на край світу, за якими з повітря спостерігав кореспондент. У міру читання рухається і умовне позначення на карті, що дозволяє не тільки оцінити маршрут учасників, але й те, скільки залишилося читати до кінця.

 

 

Анатолій Ульянов зробив одну з перших в рунеті
мультимедійних статей про перевал Дятлова

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №18.FBVKPN

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №19.

8 інтерактивних статей, які змінюють підхід до журналістики.  Зображення №20.

АНАТОЛІЙ УЛЬЯНОВ

творець Looo.ch, про свій мультимедіа-Фічер про перевал Дятлова

ДЯТЛОВ – ЦЕ ДОВГА ІСТОРІЯ. Їй передували кілька років досліджень і написання спеціального движка, який дозволяв би займатися подібним форматом без залучення дизайнерів і програмістів. Ми угрохали купу часу і бабла в технологію, яка виявилася досить ненажерливою, – ти або продовжуєш в неї інвестувати, або спостерігаєш, як твій зореліт перетворюється у віз. На сьогоднішній день є купа сервісів, які дозволяють тобі виробляти мультимедійні простори а-ля Дятлов. Швидко і безкоштовно. Бути першопрохідцем, – звичайно, свег*, але також – жертвоприношення.

ЦІ НОВІ ПРОСТОРИ ДАЛИ ВАЖЛИВИЙ УРОК , який слід засвоїти всім, хто займається наративних контентом – або ти створюєш історії, або ти створюєш технології, які допомагають розповідати історії. Це дві дуже різні діяльності. І якщо першою можна займатися просто будучи талановитою людиною, то друга передбачає зовсім інші бюджети, команди та інтереси.

САМА ІДЕЯ “ПРОСТОРІВ” ВИНИКЛА у нас ще наприкінці нульових. Нам просто набридло переносити принципи газет і журналів в Мережу. Ми захотіли робити нові медіа, використовуючи нові можливості. Хто сказав, що «стаття» повинна бути просто «ковбасою» тексту? Хто сказав, що текст – це слова і букви, а не, скажімо, певна послідовність фотографій, відео і вставок з Google Maps? Роблячи Дятлова, ми хотіли не просто розповісти історію, але створити атмосферний досвід і світ, в який можна поринути.

http://www.lookatme.ru/mag/live/interweb/193831-digital-storytelling

_________________________
______________________________________________
http://blog.longreads.com/2014/12/18/longreads-best-of-2014-science-stories/ 

 



 

Приклад аналізу веб-дизайну онлайн-ЗМІ

1) Тип сайту (новинний, візитка, корпоративний, промоційний і т.д.)
2) Спосіб створення (HTML, CMS, онлайн-конструктор)
3) Загальна навігація та логічна структура сайту. Особливості дизайн-макету (розташування блоків)
4) Стиль веб-дизайну (техно, біоніка, кітч, мінімалізм, табличний, піксельний, текстовий, бароко – за Камінським, ст 15-16 або свої варіанти)
5) Додаткові плагіни (стріми, аудіо, галереї, реєстрація, підписка, соціальні віджети, багатомовність, купівля й т.д.)
6) Чи відповідає дизайн загальній концепції? (актуальність, доцільність, оригінальність ідеї)
7) Чи дизайн відповідає запитам цільової аудиторії?
8) Якість контенту (наповнення) онлайн-ЗМІ
9) Чи функціональний дизайн, чи досягає він цілей, виправдовує вкладені ресурси? (зручно користуватись = юзабіліті).
10) Чи є помилки? (“биті” посилання, “важкі картинки” й т.д.)

2013 рік

25 основних трендів веб-дизайну в 2013 році за версією DesigNonstop

http://www.jimcarrey.com (для порівняння – видовищний, але громіздкий флеш)

 

У СВІТІ  у 2013 році найпопулярнішими були традиційно:

1. Google
2. Facebook
3. YouTube
4. Yahoo
5. Baidu (китайський пошуковик)

Серед закордонних ЗМІ варто виділити дизайн сайтів

The Times
The Guardian
Economist
SNN
BBC
http://www.bbc.co.uk/radio1/

Електронні видання або електронні ЗМІ (і самостійні, і аналоги друкованих видань) залишаються досить популярними ресурсами у інтернеті, хоча поступаються місцем соціальним мережам, пошуковим системам та поштовим сервісам. Ось статистика за січень 2014 року по Україні:

  Cайт Охоплення Розмір Хіти  
1 I.UA – твій портал! 27.3% 5’482’182 216’213’118  
2 bigmir)net – чем больше, тем лучше 21.4% 4’295’980 103’261’669  
3 КорреспонденТ.net – украинская сеть новостей 17.6% 3’531’890 69’056’117  
4 Автоцентр 12.9% 2’596’312 59’867’299  
5 Tochka.net – Твоя точка доступа 11.6% 2’321’878 20’023’341  
6 Главком 10.6% 2’130’514 25’042’433  
7 Work ua – робота в Україні 9.6% 1’934’619 68’704’556  
8 Дзеркало тижня 9.0% 1’799’525 12’452’995  
9 Комсомольская правда в Украине 8.6% 1’720’354 14’412’959  
10 ТВІ 8.5% 1’700’554 16’608’714  
11 Радіо Свобода онлайн 8.3% 1’673’127 19’208’695  
12 Фокус – кожна деталь має значення 8.1% 1’631’854 9’439’968  
13 IPress 8.0% 1’607’302 7’774’018  
14 Подробности 7.9% 1’593’329 15’640’848  
15 Еспресо TV 7.9% 1’585’214 35’479’422  
16 Comments UA – інформаційний портал 7.0% 1’400’124 10’739’014  
17 Український Тиждень 6.7% 1’337’911 19’764’346  
18 Экономические Известия 6.4% 1’291’784 10’737’845  
19 Західна Інформаційна Корпорація 6.4% 1’281’530 9’095’125  
20 Jobs.ua – Работа в Киеве и Украине 6.1% 1’228’752 13’772’880  

У 20-ці найпопулярніших протягом останнього місяця сайтів (за данними http://top.i.ua/) ми бачимо на першому місці – агрегатори новин + поштові сервіси (об’єктивно?)  – I.UA та bigmir)net., а далі безпосередньо електронні ЗМІ: КорреспонденТ.net (самостійне видання, а не аналог друкованого), Дзеркало тижня, Комсомольська правда, ТВІ, Радіо Свобода, Подробности, Еспресо ТV, Український тиждень і т.д.
Веб-дизайн саме цих сайтів пропоную розглянути детальніше.

Щодо чернівчан, для нас найпопулярніші сайти Від і До, Молодий Буковинець, ТСН, Букінфо, Голос ЮА та Еспресо ТВ.
(За данними http://top.bigmir.net/show/mass_media/?u=1&t2=0, станом на 6.02.14)

  Ресурс (показать описание) Хостов
из региона
Всего
хостов
% заходов
из региона
 
1 Ділове видання Від і дО 928 11 469 8.09% вся статистика
2 Інформаційний портал газети “Молодий буковинець” 779 10 576 7.37% вся статистика
3 ТСН.ua: Європарламент закликав ЄС готувати санкції проти українських посадовців 725 371 804 0.19% вся статистика
4 БукІнфо 572 4 897 11.68% вся статистика
5 ГолосUA – Доллар на межбанке преодолел отметку в 9 грн 553 262 663 0.21% вся статистика
6 GAZETA.UA: “Було відчуття, що кістки перемішуються з мозком” – Булатов про тортури 497 255 454 0.19% вся статистика
7 ЕСПРЕСО TV – Прямий ефір з Євромайдану. Цілодобово 404 166 337 0.24% вся статистика
8 ТВі – ТВІЙ ПРОСТІР СВОБОДИ! 346 126 362 0.27% вся статистика
9 Громадське телебачення 267 87 514 0.31% вся статистика
10 iPress.ua: Президент надав Арбузову повні повноваження прем’єр-міністра 233 103 681 0.22% вся статистика

 

Ми не програмісти, тому не будемо вигадувати другий “гугл” чи “ютуб”, але ми можемо запозичити у них досвід і три головні правила для наших авторських блогів чи сайтів видань: має бути інформативно, зручно і гарно. Крім того, можна напряму черпати натхнення з їх дизайну.

З цього приводу є цікаве відео “ Как быстро стать классным дизайнером? (Технология КИТАЕЦ)”, тобто на початку можна копіювати основне, щоб навчитись.

Наші інтереси: 

Вчимося сучасним формам мистецтва, опановуємо нові технології.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

У врізі явна помилка:

Цитата:
Сучасні можливості веб-дизайну та інтерактивні статі змінюють підхід до журналістики загалом.

Замість "статі" напрошується "статті".

Коментарі

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

У врізі явна помилка:

Цитата:
Сучасні можливості веб-дизайну та інтерактивні статі змінюють підхід до журналістики загалом.

Замість "статі" напрошується "статті".

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Дякую, виправив.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.