Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Генпрокуратура затримала екс-главу Нацбанку Степана Кубіва

Його доставили до Києва для проведення слідчих дій по кримінальному провадженню «зловживання службовими повноваженнями». Кубіву висилали повістки на допити, проте він жодного разу не прийшов і деякий час переховувався в Європі.

14082401r.jpg

Степан Кубів

Проти Степана Кубіва порушено кримінальну справу за зловживання службовим становищем. Про це раніше повідомляло джерело в Генпрокуратурі. Йдеться про махінації глави НБУ під час проведення рефінансування банків.

В ГПУ відзначали, що в рамках широкомасштабної програми з підтримки вітчизняного банківського сектора, який постраждав від фінансової кризи, Кубів запропонував освоїти перші чотири мільярди гривень своїм колегам і давнім друзям: Олегу Бахматюку (банки VAB і «Фінансова ініціатива») і Миколі Лагуні («Дельта-банк »).

Кубів знав про те, що МВФ вимагає від України відпустити гривню у вільне плавання, що означало б її різку девальвацію. Тому той, хто був заздалегідь був поінформований про обваленні національної валюти і мав на вільні кошти, отримував унікальну можливість отримати надприбутки, граючи на купівлі-продажу.

В ГПУ є інформація про те, що за надання цієї інформації Кубів зажадав 25% від офіційного обсягу рефінансування, що виділялося, тобто, один мільярд гривень.

Банки отримали від НБУ мільярди на рефінансування і одразу же пустили їх на покупку долара, курс якого всього за пару тижнів побив усі рекорди, досягнувши позначки в 12 грн / $ 1 (зростання майже 50%). Нацбанк - головний фінансовий регулятор - фактично самоусунувся від участі в процесі, не намагаючись врятувати національну валюту.

Левова частка грошей, виділена НБУ на рефінансування банків, дісталася Приватбанку, власником якого є нинішній губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський. В результаті з 101, 279 млрд. грн, виділених Нацбанком до середини червня на рефінансування, 20,188 млрд. грн. дісталися Приватбанку. Понад 10 мільярдів «освоїв» «Дельта-банк», 3,45 млрд. грн - банк «Фінансова ініціатива» та 480 млн. грн. - «VAB Банк».

ГПУ вбачає в розподілі рефінансування ознаки зловживання службовим становищем і корупцію. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Знову, як завжди "відкрито кримінальне (в)провадження". Чесно кажучи, від цих слів уже верне...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Знову, як завжди "відкрито кримінальне (в)провадження". Чесно кажучи, від цих слів уже верне...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"