Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 7

Гра Ендера

Дія відбувається в 2135 році. Людство пережило два вторгнення інопланетної раси «форміків» (англ. buggers), лише дивом уцілівши, і готується до чергового вторгнення. Для пошуку пілотів і воєначальників, здатних принести Землі перемогу, створюється військова школа, в яку відправляють найталановитіших дітей з раннього віку. Серед цих дітей Ендрю (Ендер) Віґґін, майбутній полководець Міжнародного флоту Землі і єдина надія людства на порятунок.

91145523.jpg

Гра Ендера
Гра Ендера

 

«Гра Ендера» (англ. Ender's Game, 1985) — науково-фантастичний роман Орсона Скотта Карда.

Дія книги відбувається в майбутньому: 2135 року. Людство щойно пережило дві хвилі вторгнення інопланетної раси жукерів (англ. buggers), лише дивом уникнувши загибелі. Усім зрозуміло, що третє вторгнення комахоподібних чужих стане останнім для людської раси. За цих умов відбувається гарячковий пошук найкращих представників людського генофонду — дітей 5-6 років — та їх повномасштабна підготовка до космічної війни. Серед цих дітей і головний герой книги — Ендрю Віггін, майбутній полководець об'єднаного флоту Землі і єдина надія людства на порятунок.

 

Короткий зміст

Під час вторгнення комахоподібних жукерів у людей майже не було шансів. Слабший флот, слабше озброєння, відсталі, порівняно з чужими, технології. Проте, попри це все, цивілізація Землі вистояла. Вистояла, оскільки космічним флотом землян командував найвидатніший полководець за всю історію людства.

Відтоді пройшли десятки років. На Землі дія спеціальна програма, за якою найобдарованіших дітей відбирають, навчають і готують до майбутньої війни. Оскільки саме їм доведеться командувати кораблями у вирішальній битві.

За Ендрю Віггінсом спостерігають від народження. У шестирічному віці його забирають із сім'ї і відправляють на навчання в Бойову школу, що розташована в поясі астероїдів Сонячної системи. Опановуючи мистецтво війни, долаючи труднощі агресивного колективу та підступність власних наставників, росте майбутня надія людства. Значно раніше ніж його однолітки закінчивши Бойову школу, Ендер (так його ласкаво називала старша сестра) поступає в Командну школу. Там під керівництвом найкращих земних тактиків, використовуючи надпотужні комп'ютери, молодий Віггінс продовжує навчання, граючись у свою гру. Гру Ендера…

Цитати

«-Полковнику Графф, ця гра завжди велась чесно. Зірки розташовуються симетрично, щоб ні в кого не було переваги.

- Чесність — це чудове поняття, майоре Андерсен. Шкода, що воно немає жодного відношення до війни.»

(діалог наставників Ендера)

Цікаві факти

  • Ім'я Ендер — це дещо видозмінене католицьке ім'я Ендрю. «Ендер» з англійської означає «той, що закінчує», «фінішер». Ця особлива риса Ендера робить його переможцем. Якщо виникає небезпека, він не просто долає її, він усуває її, раз і назавжди. Двічі за свою дитячу кар'єру бійця Ендер убиває більших і сильніших хлопців, що намагалися підкорити його собі. Під час третього вторгнення він не просто перемагає, він знищує чужих, всіх, назавжди, безповоротно. Бо третє вторгнення…
  • Окрім Ендера Кард створив ще два цікаві образи. Ендер — «третя дитина», що не було нормою в описаному суспільстві. Його старший брат і сестра теж розглядалися кандидатами в Бойову школу, оскільки мали всі задатки геніальності. Однак, старшого брата забракували з огляду на його схильність до надмірної жорстокості, а сестру — з огляду на підвищену емпатію. Батькам дозволили завести третю дитину, сподіваючись на збалансованіший характер. Цікаво те, що надмірно жорстокий старший брат став гегемоном Землі й відзначався гуманною політикою, а збалансованіший Ендер винищив чужу цивілізацію.
  • Дія продовження «Гри Ендера» — роману «Голос тих, кого немає» (англ. Speaker for the Dead) відбувається через 3000 років після подій, описаних в першій частині циклу, проте головний герой тут спільний — це стає можливим завдяки законам релятивістики.
  • Спочатку Орсон Скотт Кард написав оповідання «Гра Ендера» в 1977 році, за яке отримав премію Джона Кембела як найкращий дебютант. Через кілька років, працюючи над романом «Голос тих, кого немає», письменник побачив, що йому не вистачає харизматичного головного героя. У результаті, в якості передісторії було обрано вже написану розповідь «Гра Ендера», яка була перепрацьована в роман. За іронією долі саме цей роман приніс автору світову славу.
  • Роман «Гра Едера» з різних причин рекомендований до прочитання в багатьох навчальних закладах світу. Зокрема в Університеті морської піхоти в Квантіко, США — як посібник із психології лідерства.
  • Орсон Скотт Кард отримав «дубль» літературних премійХ'юго та Небюла два роки поспіль. Спочатку за «Гру Ендера», потім за «Голос тих, кого немає». Це досягнення досі є унікальним.

Нагороди

Премії Х'юго (1986) та Небюла (1985) у номінації «Найкращий роман»

Переклади

Фільм

У 2003 році права на екранізацію книги були придбані компанією Warner Brothers. Було написано одразу кілька сценаріїв, в тому числі і за участі самого автора книги. У 2005 році Орсон Скотт Кард повністю переписав сценарій. За його словами, туди були також включенні певні елементи з книги «Тінь Ендера». На літо 2007 року процес виробництва фільма перейшов у фазу «pre-production». Зніматиме картину німецький режисер Вольфганг Петерсен («Ідеальний шторм», «Троя», «Посейдон»). Попередня дата прем'єри стрічки — 2008 рік.

Фільм, знятий режисером Гевіном Гудом, заплановано на 2013 рік. Роль Ендера Віггіна зіграв Аса Баттерфілд.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Роман «Гра Едера» з різних причин рекомендований до прочитання в багатьох навчальних закладах світу, як посібник із психології лідерства.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Роман «Гра Едера» з різних причин рекомендований до прочитання в багатьох навчальних закладах світу, як посібник із психології лідерства.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Є ще одна подібна стаття на НО - Гра Ендера

Ще одна цитата з фільму і вона ключова!:

"Якщо розумієш ворога настільки, що можеш його перемогти - починаєш любити його" Ендрю (Ендер) Віґґін

Адже, "... якщо не вдається зробити противника другом, змінити його наміри і позбавити союзників? Тоді необхідно полюбити свого ворога і потурбуватися про його армію."

Більш докладно можна ознайомитися тут:
1- Пророцтво про Третій Гетьманат
2- Полюби і знешкодь! або Як любити ворога (відео, аудіо)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Для переваги над ворогом треба просто його... полюбити!

Полковник ВПС Джейсон М. Браун (Jason M. Brown), США каже:
"В інформаційну еру перевага над ворогом потребує чогось більшого, ніж просто технологічні прориви. Нам потрібно змінити ставлення до людей і допомогти технічно просунутим молодим солдатам."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)