Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Львівська школярка винайшла спосіб очищення міської каналізації

17-річна учениця Львівського технологічного ліцею Єлизавета Подкопаєва перемогла у міжнародній науковій олімпіаді, винайшовши спосіб позбутись у місті неприємного запаху через забрудненість каналізації.

Її винахід зауважили на Міжнародній учнівській олімпіаді з екології у Грузії, де вона перемогла серед представників тридцяти країн світу. Днями юна львів’янка представлятиме свій проект у США на науковому конкурсі школярів, де змагатиметься з кількома сотнями винахідників з усього світу. Чим цікавий винахід львівської ліцеїстки і чи зацікавились ним у Львові?

Єлизавета Подкопаєва проживає в одному із районів Львова, де особливо відчутний неприємний запах у повітрі. Причина в забрудненій каналізації. Три роки тому, коли вкотре очищали міську каналізацію, вона стежила за роботою майстрів і спілкувалась з ними.

«Це дійсно дуже велика проблема, люди, які там живуть, розуміють. Здавалось, неприємний запах, але ми від нього задихаємось. Я думала, як можна уникнути, дивилась в інтернеті, як промивали робітники імпульсом так само, чистою водою з труби, сильним потоком. Ми робили великий патентний пошук, понад 300 патентів знайдено, різних систем. Чому вони не використовуються, бо потребують повної реконструкції всієї каналізації, різких ухилів, а це затратно. Метою моєї роботи є повна автоматичність і дешевизна пристрою», – розповідає Єлизавета Подкопаєва.

Її ідея переросла у проект «Імпульсний сантехнічний модуль для очищення каналізаційних колекторів». Суть винаходу у тому, щоб підтримувати каналізацію у робочому стані, її потрібно очищати від твердого сміття. Чистять зазвичай чистим струменем води, що переформатовується у короткі потужні імпульси. А львівська школярка винайшла конструкцію санітарно-технічного пристрою. У пластмасовий ківш об’ємом 150 літрів набиратиметься дощова вода, після наповнення ківш перевертається, вода виливається імпульсом, тобто хвилею, у каналізацію, очищаючи її від твердого сміття, а ківш повертається на місце. Цей пристрій можна встановити в існуючий каналізаційний колодязь, демонтувати чи монтувати систему слід через люк. Відтак, коли робітникам потрібен доступ до колодязя, пристрій легко знімається і потім встановлюється на місце.

Принцип роботи імпульсного сантехнічного модуля

 

 

Такий пристрій дешевий і був би дуже ефективним, особливо для Львова, де старі каналізаційні системи, зауважив Віктор Колдун, науковий керівник юної винахідниці.

«Якщо у вас тече вода і швидкість води виросла удвічі, то кількість мулу зростає у 60 разів, піщинок – у 30 разів. Коли тече вода, то в каналізацію потрапляє всяке забруднення, ще й кидають, все це залишається у трубах, утворюється накопичення в одному місці, машина приїжджає і це чистить. Тобто, велика проблема. Тут застосовується система ковша, вона у світі давно використовується, але суть в чому? Це все вимагає будівництва з нуля. Ми ходимо по землі, не знаємо про стан системи каналізації, а цей пристрій дозволяє тримати її якомога довше у робочому стані. Ми цю методику перевірили на практиці у львівській каналізації, що була в запущеному вигляді, й ефект дуже гарний», – говорить Віктор Колдун.

Хоча Львів потерпає від неприємного запаху через забруднення каналізації, до того ж відбувається і незаконне зливання виробничих відходів, але наразі винаходом Єлизавети ще ніхто з міської влади не зацікавився. За свій проект учениця здобула вже не одну нагороду.

У травні Єлизавета Подкопаєва представлятиме свій винахід у США, а також Україну на міжнародному конкурсі науково-технічної творчості школярів Intel ISEF. Оцінюватиме проекти журі у складі 1200 осіб. Відтак конкуренція дуже велика. До того ж, кожна з країн намагається якомога професійніше підготувати своїх юних конкурсантів, щоб вони могли якнайкраще представити свою роботу і країну. Водночас в Україні про це вельми не дбають. Єлизавета поїде зі своїм уручну зробленим пристроєм і старатиметься якомога доступніше і фахово розповісти про роботу. Опісля поїздки на неї очікують тести зовнішнього незалежного оцінювання. Вона мріє про навчання у виші.

 

 

Наші інтереси: 

Конче необхідно підтримувати талановиту молодь.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи