Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Мені здалося, що Україну переїхав автобус?" - 5 західних експертів бояться, що Україну "зливають"

Спецтема:

Стало відомо, що президент Франції Франсуа Олланд та президент Росії Володимир Путін домовились про координацію військових дій у Сирії. Зокрема, Кремль вже наказав ракетному крейсеру "Москва", який бере участь у операції у Сирії, налагодити комунікацію із французькими військовими у регіоні.

Паралельно із цим Кремль у вівторок вчергове звернувся до США із закликом перейти до глибшої співпраці у боротьбі із міжнародним тероризмом. Про це, зокрема, заявив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Останні події накладаються на успіх Росії на саміті «Великої двадцятки» у Туреччині, де, на думку кількох впливових західних ЗМІ, Москва зуміла успішно вийти із міжнародної ізоляції, встановленої у зв'язку із її агресією проти України та усталити свій статус, як країни, чия політика матиме вирішальний вплив на ескалацію, чи завершення кризи у Сирії. Остання, після терактів у Парижі, однозначно вийшла на перші місця у порядку денному західних країн.

Про новий рівень уваги до Москви свідчить не лише повідомлення про угоду між Олландом та Путіним, але і зустріч Путіна та Обами, яка відбулась раніше. Остання, відповідно до прес-релізу Білого дому, відзначилась першою задокументованою похвалою з боку Обами на адресу Путіна (президент США наголосив на важливості зусиль Кремля, спрямованих проти ІДІЛ - прим. ГА) та наголосом з боку Білого дому на важливості виконання Росією своїх зобов'язань щодо вирішення кризи в Україні.

У вівторок Росія також вперше використала у Сирії свою стратегічну авіацію, завдавши по цілях удари крилатими ракетами. Це, на думку багатьох оглядачів, стало демонстрацією раніше неафішованих військових потужностей Росії. Таку демонстрацію можна порівняти із пусками крилатих ракет із Каспійського моря.

Ці та інші події занепокоїли цілий ряд міжнародних експертів та журналістів, які займаються висвітленням кризи в Україні. Оглядачі та організації української діаспори на Заході сьогодні попереджають про ймовірність того, що Україна може стати розмінною монетою у відносинах Росії та Заходу.

1. "Привіт, світе. Маленьке прохання - не забувайте про Україну, де українські військові досі гинуть і 1,4 мільйони осіб стали внутрішньо переміщеними", - пише Ганна Тобурн, дослідник аналітичного центру Hudson Institute у США.

2. "Здається Захід вже не надто непокоїться тим, що Росія посилила свою військову агресію проти України на сході", - пише економіст Андерс Аслунд, оглядаючи здобутки Росії за наслідками саміту G20 у Туреччині.

"Путін зумів змінити порядок денний зустрічі «Великої двадцятки» з питання України на проблематику Сирії. Це відбулося тому, що він наказав російськими літаками бомбити мирні регіони Сирії і тим самим примусив ще більше сирійців тікати до Європи. Це, зрештою, ввело політиків Європи у ступор. За збігом обставин, ІДІЛ у цей же час організував масові вбивства у Парижі, тож тепер кілька провідних країн Заходу хочуть разом із Росією воювати проти ІДІЛ, забувши все інше про політику Росії", - пише Аслунд.

3. "Мені здалося, що Україну переїхав автобус", - коментує новини про пакт Олланда-Путіна британський журналіст Олівер Булоу. ("Was that the sound of Ukraine being run over by the bus?")

4. "Україні від такого стало зле!", - пише про військову співпрацю Франції та Росії Марк Маккіннон з Globe and Mail.

5. "Ну просто зі сміху луснеш. Франція вирішила координувати антитерористичні заходи із батьком терору", - емоційно повідомляє офіційний твіттер Українського конгресового комітету Америки.

Чи виправдані такі страхи, і чи справді Олланд прокладе дорогу до замирення США та Росії, і чи означатиме будь-яка співпраця між Вашингтоном та Москвою щодо Сирії "амністію" для Росії за її дії проти України, ми дізнаємося вже незабаром. Попереду у Олланда важливі міжнародні зустрічі: із Обамою 24-го листопада у Вашингтоні, та з Путіним - 26-го листопада у Москві.

Впливове американське видання The Wall Street Journal у своїй публікації не лишає сумнівів щодо намірів Олланда.

"Президент Франції ще у понеділок заявив про зміну курсу закордонної політики Парижу та бажання співпрацювати з Росією щодо сирійської кризи", - писало видання.

“Міжнародна спільнота розділена та непослідована. Нам потрібне об'єднання усіх, хто готовий реально боротись проти цієї терористичної армії (ІДІЛ - прим. ред.) у рамках єдиної коаліції”, - заявив президент Франції у понеділок.

Тож саме коаліцію із Росією Олланд і запропонує Обамі наприкінці місяця. Чи може існувати коаліція США із країною, яка порушує міжнародні норми, сама є агресором та, на думку багатьох, спонсором терору проти України? Чи зможуть США відмовити Франції? Чи побачить світ особливий формат співпраці із Росією щодо Сирії, який не поставить Україну під удар? Ці питання зараз цікавлять не лише українців, але і провідних політиків США та Заходу.

Між тим на фоні побоювань та спекуляцій про можливий "злив України" варто наголосити, що Білий дім послідовно дотримується своєї лінії щодо України, яка полягає у сприянні побудови демократії в Україні, відновленні її територіальної ціліності та накладенні на Росію санкцій у зв'язку із її агресією проти України.

Вплив США також грає важливу роль у консолідації позицій країн Європи щодо санкційного режиму стосовно Росії. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Вебер.
0
Ще не підтримано

Як казав один експерт "Україну може і зливають, але Україна не зільється". Не на тих напали.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Скидати бомби в тому числі і на дітей,щоб змінити порядок питань на зустрічі..
М-да...це психіатрична лікарня,а не світ..Гидко..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Анатолій Вебер.
0
Ще не підтримано

Як казав один експерт "Україну може і зливають, але Україна не зільється". Не на тих напали.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Нічого дивного. За нинішніх обставин Франція і Німеччина є геополітичними союзниками Росії.

Головними геополітичними союзниками України є США, Польща, Литва.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Ми балакаємо про Польщу і Литву. Відношення Литви до України набагато краще, ніж України до Литви. Тобто в плані сприйняття всерйоз. Польща гірше ставиться до України і у відсотковому відношенні сприйняття України всерйоз досить мізерне. Литва, Польща і США самі повинні заявити про геополітичний альянс з Україною. На сьогоднішній день я ще й натяку про це від них не чув.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Вітамір Одеський.
0
Ще не підтримано

Велика подяка нашим президентам, які злили нашу воєнну міць у власні кармани. Тепер зрозуміло всім що таке політика? Це фактор сили. Перш за все - військової. Допоки наша країна не здобуде цю силу, ніхто у світі нас всерйоз не сприйматиме. І всі ці балачки до сраки, панове. Ви мені скажіть, хто довірив нашу долю оландам і меркелям? Чому, якого біса? Зрада у нас, ось про це маєте говорити.

Старий Рокер з Одеси