Зображення користувача Віктор Макаренко.
Віктор Макаренко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Моє кліпмейкерство, або Навчання на помилках

Взагалі помилка - це шанс навчитися. Залишається лише ним скористатися, засвоївши цей урок. Про недоліки, помилки й особливості створення першого кліпу.

doklipu.jpg

Мій перший кліп
Мій перший кліп

«Понти»

Колись випадково попав на зйомки кліпу ВВ. Пам’ятаю як режисер вимагав від одного з виконавців: «Старік, панти давай, пантов больше!».  Якщо подивитись на зроблене з цієї точки зору, то…
«Завершена робота над кліпом, яка тривала кілька років. Чорно-біла палітра зображення глибоко розкриває задум режисера. В процесі створення фонограми були застосовані електронні і акустичні інструменти, живий звук і комп’ютерна обробка. При зйомці відео - спеціальне світло, що імітує місячне, використовувалося кілька камер, комп’ютерні спецефекти.» Ну і далі…

 

Історія створення

  1. Кілька років тому (а може вже й з 10) придумав музику. Ще десь за рік-два вирішив записати хоча б вчорнову. В нагоді стала Yamaha PSR-530 з її автоакомпанементом. На гітарі здається навіть не вистачало однієї струни. Але якось – записав. Потім в аудіоредакторі в першій частині на акустичну соло-гітару добавив реверберації, а в другій – якийсь дисторшн.
  2. Пройшли роки! В вересні 2016 монтував «Східниця: там де сходить сонце майбутнього». В якийсь момент «забуксував». З одного боку з’явилася потреба трохи коротко перемкнутися на щось інше. З іншого -  хотів зробити деякі експерименти з монтажу. Для цього потрібна була робота над коротким відео.
  3. Під час чергової кілька-хвилинної паузи в монтажі основного відео (комп'ютер рендерив черговий кусок) я взяв у руки гітару. Було спекотно, сонце нещадно смалило у вікно. Коли почав грати, зір вихопив яскраву тінь від гітари на підлозі.

Пазл склався.

А тепер коротко я пройдуся по помилках, недоліках, особливостях кліпу. Взагалі, помилка - це шанс навчитися. Залишається лише ним скористатися, засвоївши цей урок.

Особливості запису

  1. Кліп був знятий однією камерою. Це дуже гарний досвід. Якщо працюєш не в реальному часі, то можна таким чином добряче зекономити на апаратурі, не втративши при цьому розмаїття відеоряду.
  2. В кліпі не було застосовано жодного штучного світла.
  3. Враховуючи, що промені сонця попадали в маленьку кімнату під певним кутом, для деяких планів довелось застосовувати одноосібну «камасутру». Але вона в об’єктив не попала (було б дуже смішно, дивно і недоречно). 
  4. Запис відбувався наступним чином: вмикав камеру, потім фонограму, потім хапався за гітару, або «ставав у позу співака». Фактично було записано 12 відеофрагментів з різних ракурсів.

Монтаж: помилки, недоліки, здобутки

  1. Перша проблема (правильніше казати – задача), з якою стикнувся – синхронізація 12 камер по звуку. Це робиться просто, але з двома доріжками. Робив наступним чином: з двох робив одну, потім цю одну синхронізував з іншою і отримував знов одну і так далі.
  2. Далі постала задача мультикамерного монтажу. Мій комп’ютер його не потягнув. Через це вимушено діяв навпомацки, що робить процес практично випадковим, некерованим. Це - мінус.
  3. Відео з кількох камер прийшлось викинути через брак. Перезнімати часу не було. Так, на жаль, випали ще три камери з інших ракурсів, що знімали співака. І дуже шкода, що прийшлось викинути тупання ногою (на початку коли йдуть тільки ударні). Воно було дуже доречне і значно пожвавлювало відеоряд, але якось я вирішив, що виглядало неестетично (шкарпетки були недіряві :)) 
  4. Відзнятий матеріал вимагав кольорокорекції. Оскільки я з цим тільки почав розбиратись, то мені було не до того. Тому вирішив проблему кардинально, застосувавши один з кількох ч/б стандартних фільтрів відеоредактора. В недоліках: треба було трохи вирівняти контрасти у «різних камер».
  5. Також відпрацював роботу з масками. Маска це замкнена контурна лінія на відеокадрі, яка дозволяє застосувати будь-який ефект всередині неї або зовні. Не працює в реальному часі. «Їсть» багато ресурсів комп'ютера. Маски ще цікаві тим, що вони можуть автоматично відстежувати рухомі об’єкти («причіплюватись до них»). Вона мені знадобилася, щоб розмити фон за вокалістом. Вийшло не дуже якісно. Частково це пов’язано, мабуть, з тим, що форма виділеного об’єкта (вокаліста) змінна. Можна було трохи покращити, але – час.
  6. На початку  кліпу треба було щось написати. Вирішив хай буде Makar Records зі спільною літерою «R». В кінці теж вирішив дати титри, але через великий контраст фону не все добре читалось. Коли придивився зрозумів, що треба писати по тіні від рами вікна – оргигінально і добре читабельно. Це був вдалий хід.

Які здобутки? Кліп створений, помилки засвоєні.

Наші інтереси: 

Корисний досвід не тільки відеомонтажу, а й методів навчання.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цікавий кліп, і ще цікавіша історія його створення!

По-суті, професійний продукт. Гарна гра світла і тіні. Гарна музика.

Особливо інтригує напружений погляд ліричного героя в камеру. Що ж це там у нього сталося? Глядачу є над чим серйозно задуматися.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Цікавий кліп, і ще цікавіша історія його створення!

По-суті, професійний продукт. Гарна гра світла і тіні. Гарна музика.

Особливо інтригує напружений погляд ліричного героя в камеру. Що ж це там у нього сталося? Глядачу є над чим серйозно задуматися.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

:)
Знімаємо інтригу з "напруженого погляду ліричного героя в камеру".
Складно одному було грати абсолютно всі ролі в цьому кліпі. Коли знімав "вокаліста" тримав штатив в руках з закріпленою на кінці камерою. Попасти поглядом в об'єктив не проблема. Проблема щоб на задньому тлі було те що треба. А контрольний екран збоку. Але мені до вподоби версія "Глядачу є над чим серйозно задуматися". Власне мистецтво велике і маленьке для того мабуть і існує.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дивовижно, що все це зробила одна людина!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Гадаю отриманим досвідом ми ще скористаємось.

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Заворожуюче.Вікторе!

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Дуже добре! Набиваємо перегляди на YouTube :)

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

МайСтерно! ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)