Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Наступ вічновчорашніх

В нашій державі усе різкіше відчувається брак міцної державницької ідеології, ідеології, яка б стала національною, ідеології, яка б об’єднала усі частини України. Через її відсутність ослабляється здатність України адекватно протистояти чужим впливам, тискові чи навіть наступам. Усі ми відчуваємо, як активізувалися антиукраїнські сили з усіх боків нашого кордону і в самій державі.
Російські імперіалістичні кола безкарно пропагують на території України ідею про повернення до єдиної держави з Росією («русскій мір», жаль за СРСР, Митний Союз тощо). Польські екстремісти знову заразилися думкою про польськість «Східних кресів», чи навіть про їх повернення (дивно, але подібна думка неодноразово висловлюється і представниками російських екстремістів, особливо на Інтернет-форумах). Угорщина та Румунія таємно видають свої паспорти громадянам України.

На нашу гадку - це усе результат єдиного ідеологічного фронту, який твориться для можливого повернення , довоєнного status quo, в результаті розколу України. Як би кволо і ефемерно це не виглядало, дії згаданих сил свідчать про існування певної ідеї, незкоординованої, непередбачуваної, але з історичним підтекстом. При цьому, якщо у випадку Польщі, офіційна позиція Варшави відкидає усякий імперіалізм щодо України, то у випадку з Угорщиною та Румунією ситуація інша - паспорти видаються владою цих держав, що свідчить про існування певної політичної мети.

Що ж до Росії, то відверто екстремістські думки не линуть з боку президента чи прем’єра, однак їх висловлюють багато офіційних осіб РФ - Жириновський, Лужков, Патріарх Кіріл та ін.

Але повернімося до ситуації щодо ставлення польських екстремістів до галицьких українців та їх історії, зокрема, національно-визвольних змагань. Звичайно, польська офіційна влада досить толерантно ставиться до українців; намагаючись оминути гострі кути наших колишніх взаємин, але у самій Польщі є ще ціла когорта епігонів імперіалізму, які постійно звинувачують українців у нерозкаяних гріхах, обминаючи глухим мовленням свої власні гріхи. Ці сили під спільною назваю кресов’яки і мілусніки мають у Польщі великий вплив на суспільну свідомість.

Ніхто з українців не може заперечити колишнім жителям Галичини полякам за національністю, що були виселені більшовиками в етнічну Польщу, що слід любити свою іншу вітчизну, як ніхто не змусить виселених українців не любити свою Лемківщину чи Холмщину. На жаль, у Польщі кресов’яки та їх прихильники всі заходи, присвячені спогадам про свою малу батьківщину, обов’язково вкраплюють елементи гіпертрофованого шовінізму.

Читати повністю ТУТ
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи