Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Навіщо Порошенку горілчаний завод і музичний ансамбль

Державне управління справами в усі часи було установою непублічною і майже засекреченою. Інформація про майно, яке надавалося у розпорядження державних високопосадовців, старанно приховувалася від платників податків.

Новий керівник Держуправління Сергій Березенко

А між тим серед об’єктів власності ДУСі є підприємства, які насправді мають мало стосунку до роботи вищих органів державної влади. Наприклад, Житомирський лікеро-горілчаний завод або Національний камерний ансамбль «Київські солісти».

Після перемоги революції і відкриття таємниць Межигір’я майно ДУСі автоматично потрапило до переліку зайвих розкошів, які Україна не може собі дозволити.

24 березня виконуючий обов’язки Президента Олександр Турчинов підписав указ №334/2014, який передбачає передачу майна, що «перебуває в управлінні Державного управління справами (ДУС) і не використовується для забезпечення діяльності Президента України, з управління Державного управління справами в управління інших суб’єктів управління об’єктами державної власності, визначених Кабінетом Міністрів України, для наступної приватизації». З того часу вже минуло три місяці, в державі змінився Президент, а жодної публічної інформації про виконання указу Турчинова чи його скасування досі нема.

У відповідь на запит «Главкому» Держуправління пояснило затягування з оприлюдненням списку виставлених на приватизацію об’єктів тим, що скласти такий список можливо лише після проведення інвентаризації майна ДУС. 6 червня, якраз напередодні складання повноважень в.о. президента (7 червня відбулася інавгурація Петра Порошенка), Олександр Турчинов вніс зміни до свого попереднього указу, які передбачають проведення такої інвентаризації.

«…Доручено Державному управлінню справами забезпечити проведення в установленому порядку суцільної інвентаризації належного державі нерухомого майна, інших об’єктів державної власності, що перебувають в управлінні Державного управління справами», - йдеться у відповіді ДУС. – «За результатами здійснення цих заходів Кабінетом Міністрів України та Державним управлінням справами вирішуватиметься питання стосовно державного майна, що перебуває в управлінні Державного управління справами та не використовується для забезпечення діяльності Президента України, в тому числі його передачі з управління Державного управління справами в управління інших суб’єктів управління об’єктами державної власності, визначених Кабінетом Міністрів України, для наступної приватизації, відчуження такого майна в установленому законом порядку, а також для задоволення державних та суспільних потреб».

В той же час, екс-керівник ДУСі Сергій Аверченко, який протримався на посаді лише місяць, в інтерв’ю «Главкому» заявив, що в перший же день після свого призначення на цю посаду (21 березня) провів не просто інвентаризацію, а аудит фінансово-господарської діяльності підприємств Держуправління справами.

Який сенс вдруге за три місяці інвентаризувати об’єкти ДУС – невідомо. Чи не є це спробою затягнути обіцяний розпродаж? Загадковості цим підкилимним маніпуляціям додає те, що за три дні до указу Турчинова в.о голови ДУС Олег Чернецький і сам розпочав позачергову інвентаризацію.

В розпорядження «Главкому» потрапив перелік усього нерухомого майна, яке перебуває на балансі ДУСі. Список цікавий тим, що дає уявлення про те, наскільки разюча прірва пролягає між державними елітами, які звикли жити на широку ногу за рахунок бюджету, і тими, хто їх утримує – платниками податків.

 

Петро Порошенко, якщо він справді планує реформи і економію, муситиме різко скоротити витрати державного апарату, в тому числі – і на утримання ДУСі. Залишається сподіватись, що президент і його нова свита не обмежаться обіцянкою, яку озвучив новий топ-менеджер ДУСі Сергій Березенко. Молодий чиновник запевнив, що річний бюджет Державного управління справами при президенті України планують скоротити більш ніж на 260 млн грн. Раніше в бюджеті на 2014 рік для Держуправління справами було затверджено майже 1,2 млрд грн.

Але при цьому команда президента визнає, що позбавлятись майна вона не збирається. Новий керівник Держуправління на першому ж брифінгу висловив переконання, що «продавати прибуткові підприємства не варто». «Сьогодні є доручення зробити інвентаризацію всього майна. За результатами ста днів роботи ми запропонуємо ті об’єкти, які потрібно продати», - почав здалеку Березенко, навіть не згадавши про те, що цю роботу до нього кілька місяців тому вже зробили його попередники.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи