Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Не сортуєш сміття – плати більше: досвід впровадження роздільного збору сміття у Польщі

Введений 1 липня 2013 року в дію закон «Про дотримання чистоти і порядку» поклав край нелегальним сміттєзвалищам і змусив населення країни роздільно збирати побутові відходи. Відтак, поляки щомісяця сплачують збір за вивезення і утилізацію сміття. 

Сума платежу обчислюється на підставі податкової річної декларації, в якій зазначається послуги з вивезення якого сміття - сортованого чи змішаного – надаються. Ті, хто не хоче сортувати сміття, платить за його вивезення значно більше.

Закон зобов’язав поляків сортувати відходи на 5 компонентів: папір, кольорове та некольорове скло, метал та пластик, інші відходи, які не підлягають переробці.

Так, у блакитні контейнери наші сусіди викидають папір: газети, паперові мішки, картон, книги без твердої обкладинки. Примітно, що папір з пластиковою упаковкою та шпалери не повинні потрапляти у баки такого кольору.

Жовті контейнери призначені для збору пластмасових та металевих відходів, зокрема, пластикових пляшок від напоїв та косметики, пластикових пакетів, упаковок від макаронів та чіпсів, фольги, банок та губок для миття посуду. В жовті баки не можна викидати пляшки з-під моторного масла, іграшки і банки з фарбою.

У білі та зелені контейнери у Польщі викидають скло. Білий колір – для некольорового, а зелений – для кольорового скла. У такі баки не повинні потрапляти дзеркала, лампочки, скляні фармацевтичні упаковки, а також кераміка.

І нарешті чорні контейнері призначені для змішаного сміття, яке не піддається вторинній переробці. Зокрема, це можуть бути харчові відходи, розбита чашка або тарілка, ліки, гігієнічні засоби, лампочки, фарби, тощо.

Гміни забезпечують населення контейнерами та урнами, а також обирають приватні компанії, які займаються вивезенням та утилізацією сміття у окремому секторі. Тендер проводиться раз на 3 роки. Якщо фірма не виконує взяті на себе зобов'язання, контракт розривається достроково.

Біля кожного багатоквартирного будинку встановлюється певний набір кольорових контейнерів в залежності від гміни. Договір на вивезення відходів підписується з окремим ОСББ. В разі потрапляння у контейнер несортованого сміття водій машини заявить про порушення до відповідної інспекції. В якості покарання будинок можуть зобов’язати заплатити за бак з несортованим сміттям більшу суму або взагалі переглянути щомісячні тарифи. Зазвичай у такому разі спрацьовує сусідський контроль – і недобросовісного мешканця швидко виявляють.

Згідно з даними, у Польщі щорічно накопичується більше 135 млн тонн сміття, 11 мільйонів з яких становлять комунальні відходи. Кожен поляк в середньому продукує близько 300 кг різноманітного сміття у рік.

Наразі Польща відстає від інших країн Євросоюзу у питанні переробки твердих побутових відходів. Однак з кожним роком ситуація поліпшується. До 2020 року країна зобов’язалась відправляти на переробку не менше половини ТПВ. Згідно з дослідженням Європейської комісії, наразі офіційна Варшава дотримується стандартів лише у сфері переробки паперу і пластику.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи