Зображення користувача Доброслав Велесовий.
Доброслав Велесовий
  • Відвідувань: 29
  • Переглядів: 29

Обережно! Пастка бінарного мислення

Сьогодні, коли вплив на людину і її зомбування стало процесом простим і легкодоступним, починає своє існування нація нових людей - людей з бінарної логікою або бінарним мисленням.

Що значить "бінарна логіка"? Це означає, що люди на світ дивляться виключно бінарно, тобто все зводять до двох протилежностей - або 1 або 0, добро або зло, свій або чужий, добре або погане, чорне або біле, і при цьому факти і явища не мають півтонів. 

Вся подальша обробка (аналіз, порівняння, вибір оптимальних рішень) відбувається виходячи з даного поділу. Наприклад, ця людина «хороша», тому вся інформація від неї «хороша», тому ми їй віримо. Або «ця країна» погана, тому тут все може бути тільки «погано», всі хто тут живуть «погані»

Наприклад, в Ізраїлі люди з бінарної логікою знають, що палестинці це погано і в їхній голові навіть не з'являється малесенька потреба подумати про це інакше і розглянути ситуацію з різних сторін. Як наслідок, поведінка цих людей по відношенні до палестинців дуже негативна і часто виражається не тільки в словесній формі, але й у фізичному насильстві. В той же час багато людей в Палестині не тільки знають, але й твердо впевнені, що євреї - це "жиди, які тільки й живуть для того, щоб комусь зробити зло."

Даний тип мислення не вимагає особливої вправності. Мозку просто працювати при даному типі мислення, тому воно є найбільш «енергозберігаючим». Так само при даному мисленні простіше налаштовувати фільтри інформації та емоцій. Це бінарне мислення звільняє від безлічі сумнівів і відтінків та істотно спрощує картину світу

Чим загрожує поява таких людей? Ці люди не здатні поглянути на світ, ситуацію, проблему з різних точок зору, щоб прийняти якесь рішення. Подібне мислення породжує дуже серйозні проблеми.

Із таких людей получаються ті, кого називають “чьоткіми пацанами”, які “йдуть по трупах” для досягнення своїх цілей, бо вважають, що добре бачать де добро і де зло. Також хороші солдати, які не маючи жодних сумнівів у тому, що боряться проти зла, можуть легко вбивати інших.

І якщо в окремій сім'ї це може призвести до мордобою і розлучення, то на більш високому рівні це призводить до війн, знищення людей.

Дуже часто такий тип мислення зустрічається в мешканців країн, які перебувають під диктаторськими режимами і піддаються організованому зомбуванню.

Важливо розуміти, чому чіткий поділ, жорсткі межі і часто штучні протиставлення - результати двополюсного, бінарного мислення - підтримують і зміцнюють диктатуру. Мислення за принципом "або-або" сприяє організації та контролю людей. Диктатура будується на таких протиставленнях, як: "роби так, а не інакше", "це - правильно, а то — неправильно". Добро і зло у вигляді чітких, відокремлених абстрактних категорій ще більше полегшили контроль над людьми. Бінарна мораль, яка сприяє глибокому засвоєнню понять добра і зла, безкорисливого і корисливого, віддає контроль внутрішнім механізмам - таким, як страх і вина.

Дуже хорошим прикладом в даному випадку буде сьогоднішня Росія, де місцеві засоби масової інформації зомбують населення переконуючи їх в тому, що теперішня влада є абсолютним добром, а всі хто борються проти неї є абсолютним злом. І як наслідок, більша частина населення Росії не здатна вийти за межі цього нав’язаного бінарного світосприйняття, і тому підтримує дуже погані речі, які вважає хорошими.

Іншою причиною розвитку бінарного мислення є інформаційні технології.

Всі ми звикли до комп'ютерів, де для вирішення завдання досить в одному місці поставити галочку, а в іншому - прописати два рядки коду. І не має значення, на якому моніторі ставити галочку, якої форми курсором і наскільки різко це робити. А текстовий файл можна редагувати будь-якою клавіатурою і змусити редактор відображати текст будь-яким шрифтом. Для комп'ютера це не має значення - він суто двійковий і у нього тільки два стани: є галочка - немає галочки.
Чим менше людина спілкується з реальним світом, тим більше їй здається що в реальному світі досить десь поставити «галочку» і буде щастя.

В книзі «Нечітке мислення» (Fuzzy Thinking) автора Барта Коско досить сміливо стверджується про принципову помилковість як формальної (бінарної) логіки, так і основ проектування ЕОМ. Він стверджував, що людське мислення за своєю природою здатне оперувати розмитими поняттями і судженнями, невизначеними категоріями, в той час, як формальна логіка і побудовані на її основі елементарні блоки ЕОМ, розраховані на сприйняття тільки чітких категорій з яскраво вираженими межами. Тому, людина краще машини справляється з вирішенням завдань, що вимагають аналізу великих обсягів  інформації, а до таких завдань відноситься більшість проблем реального світу. Та й класичні методи аналізу, на думку Коско, тут безсилі і можуть стати в нагоді тільки для порівняно невеликого переліку проблем, які можна вичерпно охарактеризувати кількісними даними. Нечітка логіка представляється Коско універсальним вирішенням даної проблеми. Обчислювальні системи на основі нечітких множин зможуть подолати розрив між людським і нелюдським (машинним) мисленням і є найбільш вірогідними претендентами на створення штучного інтелекту.

Проте бінарний тип мислення має і деякі переваги, що дозволяє його використовувати не тільки для комп’ютерів.

Для даного типу мислення характерні швидка обробка інформації, швидке прийняття рішень, швидке сортування інформації. Історично — бінарне мислення характерне для солдат. У бою виграє той, хто швидше приймає рішення, тому даний тип мислення через велику кількість воєн в нашій історії отримав величезне поширення. Людина, яка вижила в бою, буде поширювати даний тип мислення як єдино вірний. І неважливо де проходить цей бій: на війні, на вулиці або на кухні.

На кінець хотілось би зауважити, що в світі, в якому ми живемо немає нічого бінарного, немає поганого і гарного, є тільки наші уявлення про речі, з якими ми стикалися раніше. Тому якщо ми будемо намагатися позбутися цієї дуальності - або зло, або добро, то ми зробимо своє життя і життя багатьох людей, які нас оточують, набагато щасливішим.

PS. Тим, кого зацікавила ця тема, пропоную прочитати статтю відомої журналістки Юлії Латиніної, яка теж показує неправильність і шкідливість двополюсного мислення.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Гринь Братер.
0
Ще не підтримано

Друже Доброславе, гратулюю за цю статтю. Це вже рівень, який ми маємо підтримувати, щоб отримати позитивний результат в майбутньому. Цей рівень дуже важливий сьогодні для Світу.
Сумнів, це демаркаційна лінія між живою і не живою природою, це лінія, яка відділяє бінарне мислення від поліфонічного. Тому компютер не може досягнути рівня людини. Жаль тільки, що людей сьогодні "правлячі роботи" заганяють в "стойло" комютерів.
Але ще є один маленький нюанс. Все в цьому світі (світі з маленької букви і це моя теорія) є бінарним, тільки ця бінарність на порядок вища ніж ми дорозумувалися сьогодні.
Ще раз дякую, з повагою Г.Д.

Хай Буде!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Не має значення яке мислення у людини..Важливим є те,чи те мислення своє ,чи встановлене ззовні..Порівнювати людей за такими критеріями все одно,що порівнювати давній калькулятор із сучасним комп'ютером..Машина є машина..
Стаття гарно написана...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Мені здається, що чим вище людина перебуває на драбині духовного розвитку, тим більший спектр кольорів/думок/поглядів вона може сприймати не намагаючись все звести до добро/зло. І взагалі протилежностей не існує. Існують певні стани між протилежностями, які наш мозок намагається звести до "+" і "-".

Явсе Світ каже:
Не має значення яке мислення у людини..Важливим є те,чи те мислення своє ,чи встановлене ззовні..Порівнювати людей за такими критеріями все одно,що порівнювати давній калькулятор із сучасним комп'ютером..Машина є машина..
Стаття гарно написана...
Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так драбина існує,але вона буде безкінечною,поки буде якесь мислення,яке в свою чергу породить думку про рівень духовності...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Ти маєш на увазі, що мислення - це властивість EGO, а думки про рівень духовності - це зосередження на цьому EGO, що може пригальмувати процес росту?

Явсе Світ каже:
Так драбина існує,але вона буде безкінечною,поки буде якесь мислення,яке в свою чергу породить думку про рівень духовності...
Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Щось таке..Думаю,що справжні духовні скарби досягаються без посередника розуму..Аж потім його можна підключити до процесу розуміння..А ми зазвичай робимо все навпаки і "схоплюємось" якимось вченням, думаючи що це духовність...Роздуми про духовність-це ще не духовність..Це в кращому випадку лише теорія..Его нам малює рівень нашої духовності порівнюючи із якимось рівнем іншої людини..і вже коли ми думаємо,що ми кращі за когось,тоді часто зупиняємося у пошуках..(моя думка)..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Є поняття розум і є Істина Разум. Так ось розум нам даний щоб вийти на Разум - Істину. Тому думайте.

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Думати про що...тільки не закидуй мене посиланнями на якісь статті...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Кожен вільний в думках. Випадковостей не буває є закономірність.

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Закономірність Матриці виключає наявність вільних думок..Тільки свідоме натоптування своєї стежини дає можливість говорити про якусь Волю..(моя думка)...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Все як в природі так і в матриці і в Всесвіті відбувається закономірно, тільки є закони Божі, а є людські от і думай як їх розрізнити, а точніше свідомо відчувай - осмислено.

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Свідомо і осмислено відчуваю,що "закономірність" Божих законів залежить від закономірних звязків нейронів у головному мозку здатного розрізняти..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Наш розвиток підходить до фінальної стадії і має відбутись свідоме одухотворення матерії. Читав мою останню статтю? https://www.ar25.org/article/istoriya-rozvytku.html
Для цього і є в нас мозок. http://ty-master.ru/wp-content/uploads/2013/10/micro-macro.jpg
Все у всьому.

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Я ж просив не посилати мене на посилання..Є що сказати то скажи..Куди там підходить наш-ваш розвиток мені нема діла..
Все у всьому,чи порожнеча в порожнечі в кожного своя комедія..Благо є інтернет і купа писак,які один в одного переписують чужий досвід..
Буде час, почитаю...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Іди тоді собі чоловіче своєю дорогою. Шукач , який хоче віднайти і наблизити до себе, щось нове, насправді лише згадує вже існуючу Істину Буття.

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Признати вже готову існуючу Істину-це запрограмувати себе на поразку..Дякую..Добраніч...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

На поразку свого EGO - так. А це перемога Духу - насправді.
Сонце крила підіймає
Розчиняється пітьма
Розум щастя поглинає
І РаДіє в собі Я.....

Чи це не Ти написав?

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Друже,
як Ти гадаєш?
Тут мова
про це ж?

Субстанція Гармонії
Вогонь - Вода
Повітря - Земля
Чоловік - Жінка
Дух - Душа
Дуальність в Єдність Перетікає
Гармонію Всесвіту Прославляємо!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Хоча дуалізм пов’язаний з двійковим мисленням, але то трохи не те. Правда і тут Дуальність в Єдність перетікає при більш повному розумінні.

Арсен Дубовик каже:
Друже,
як Ти гадаєш?
Тут мова
про це ж?
Субстанція Гармонії Вогонь - Вода
Повітря - Земля
Чоловік - Жінка
Дух - Душа Дуальність в Єдність Перетікає
Гармонію Всесвіту Прославляємо!
Зображення користувача Гринь Братер.
0
Ще не підтримано

Друже Доброславе, гратулюю за цю статтю. Це вже рівень, який ми маємо підтримувати, щоб отримати позитивний результат в майбутньому. Цей рівень дуже важливий сьогодні для Світу.
Сумнів, це демаркаційна лінія між живою і не живою природою, це лінія, яка відділяє бінарне мислення від поліфонічного. Тому компютер не може досягнути рівня людини. Жаль тільки, що людей сьогодні "правлячі роботи" заганяють в "стойло" комютерів.
Але ще є один маленький нюанс. Все в цьому світі (світі з маленької букви і це моя теорія) є бінарним, тільки ця бінарність на порядок вища ніж ми дорозумувалися сьогодні.
Ще раз дякую, з повагою Г.Д.

Хай Буде!

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Дякую, пане Гриню, за коментар. Ти мабуть маєш на увазі ту бінарність у світі яка випливає з понять "небо-земля", "чоловік-жінка" і подібне. Але якщо розглянути ці поняття детальніше, то перед очима постане образ монети, 2 сторони якої тільки доповнюють одна одну і разом утворюють єдиний предмет, тобто є одним цілим. Мабуть це і є "Дуальність перетікає в єдність". Така дуальність дійсно вища ніж та, яка виникає при бінарному мисленні.

Інша справа поняття "добро-зло", "добре-погано", "свій-чужий". Це явно надумані поняття, які можуть існувати тільки відносно. І одне в цій парі є не самостійною одиницею, а просто відсутністю іншого. Наприклад, зло - це відсутність добра, темрява - це відсутність світла. Насправді існує тільки безкінечна кількість проміжних станів між цими поняттями, які наш мозок все одно намагається завжди звести до однієї або іншої крайності.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Мабуть, це відповідь і на моє запитання...

Доброслав Велесовий каже:
бінарність у світі яка випливає з понять "небо-земля", "чоловік-жінка" і подібне. Але якщо розглянути ці поняття детальніше, то перед очима постане образ монети, 2 сторони якої тільки доповнюють одна одну і разом утворюють єдиний предмет, тобто є одним цілим. Мабуть це і є "Дуальність перетікає в єдність". Така дуальність дійсно вища ніж та, яка виникає при бінарному мисленні.

Інша справа поняття "добро-зло", "добре-погано", "свій-чужий". Це явно надумані поняття, які можуть існувати тільки відносно. І одне в цій парі є не самостійною одиницею, а просто відсутністю іншого. Наприклад, зло - це відсутність добра, темрява - це відсутність світла. Насправді існує тільки безкінечна кількість проміжних станів між цими поняттями, які наш мозок все одно намагається завжди звести до однієї або іншої крайності.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Гринь Братер.
0
Ще не підтримано

Дякую за відгук. Все, що ти перечислив, для мене це природні і можливо квазі природні бінарності, які ми спостерігаємо в матеріальному світі життя Землі, І це нормально. Ненормальним є примітивізація цих понять сучасних владних (і не тільки) баблоїдів до рівня добра і зла, свій - чужий, розумний - дурень, і т д.
Вищий рівень бінарності у моєму розумінні (це спрощено) є наприклад зміна орбіти електрона, мутація (невідомо від чого) гена, прийняття абсолютно нелогічного рішення людиною, або навпаки - абсолютно геніального, на що не було ніяких передумов і т.д.

Хай Буде!

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано

Світло є завжди, друга справа чи сприймаємо ми його. Найгірше нам дано для осмислення найкращого.Найкраще ворог хорошого і найгірше ворог хорошого - заберіть ворога і все буде добре. Негатив і позитив має об"єднатись і сприйматись нами як об"єктив. Це все пошук золотої середини. А слова без дії залишаються лише словами. Всі ми раби своїх звичок, котрі і створюють наше EGO. Шлях для подолання EGO кожному відкривається свій і можемо на нього вийти тільки чистою свідомістю (свобода від внутрішнього діалогу) за допомогою медитативних практик. Шляхи можуть бути різні та ціль одна - Істина. https://www.ar25.org/article/istoriya-rozvytku.html

Світ це лише відображення Тебе