Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Парламент не завжди встигає за ініціативами з Одеси – міністр юстиції

Вже восени в Одесі з’явиться перший в Україні центр надання адміністративних послуг нового зразка, де громадяни зможуть за 10 хвилин отримати будь-яку довідку або за кілька годин оформити власний бізнес. 

Ініціатором створення такого Дому юстиції став голова Одеської обласної адміністрації  Міхеїл Саакашвілі спільно з представниками Міністерства юстиції України. Відповідні закони щодо передачі реєстраційних функцій Мін’юсту на місцевий рівень у Верховній Раді поки що не ухвалені, але команда проекту вважає, що у цьому питанні треба працювати на випередження.

Центр надання адміністративних послуг нового зразка в Одесі стане першим подібним закладом в Україні. Повноцінну діяльність так званий Дім юстиції почне через три місяці. Для його роботи вже облаштовують багатоповерхову будівлю біля обладміністрації. За попередніми підрахунками, щоденно у центрі зможуть обслуговуватися близько 8 тисяч людей, буде надаватися більше ніж 250 видів  адміністративних послуг. Тривалість процедур отримання будь-яких довідок, оформлення купівлі та продажу нерухомості, дозволів на будівництво тощо має скоротитися у десятки разів.

За словами керівника Одещини Міхеїла Саакашвілі, який виступив ініціатором заснування цього центру, отримати паспорт за кілька хвилин для одеситів стане реальністю. Як зазначають у команді голови ОДА, реалізація проекту проходить у рамках президентської програми дебюрократизації та децентралізації, а також є складовою частиною боротьби обласної влади проти корупції.

Фінансування роботи Дому юстиції будуть здійснювати спільно міжнародний фонд «Східна Європа», фонд Сороса та американське посольство. Такий крок пояснюють необхідністю забезпечити достойну зарплату працівникам центру, аби в них був стимул якісно працювати та унеможливити хабарництво.

«І ось ми збираємо зі світу по ниточці, щоб ми не отримали тут чергового  стерв’ятника держслужби, чергову службу, де одразу у руки дивляться людям, щоб у них останнє відібрати», – прокоментував Саакашвілі.

Низку адміністративних послуг, які зараз надають в органах міської ради та обласної адміністрації, тепер будуть надавати під одним дахом новоствореного Дому юстиції.

Робота закладів такого зразка забезпечить ліквідацію корупційних проявів – міністр

Мер Одеси Геннадій Труханов згадав, що заснувати подібний центр Міхеїл Саакашвілі радив йому ще під час минулорічного візиту, але тепер обставини склалися так, що вони спільно реалізовують цей проект.

Голова міста прокоментував і те, що закон Верховної Ради щодо процесу передачі реєстраційних функцій Міністерства юстиції місцевим органам влади, нотаріусам та акредитованим банкам поки що не ухвалений.

«Ми не будемо чекати законів. Ми будемо сьогодні формувати структури, а закони вже, як каже Міхеїл Миколайович, нас наздоганятимуть», – заявив Труханов.

Міністр юстиції Павло Петренко вважає цей проект дуже амбітним, але він переконаний,  що робота закладів саме такого зразка забезпечить ліквідацію корупційних проявів та величезних черг. За його словами, Дім юстиції має всі шанси стати тим майданчиком, де громадяни не будуть постійно стояти у чергах та носити велику кількість непотрібних паперів.

Петренко особисто взяв участь у церемонії підписання Меморандуму щодо створення центру надання адміністративних послуг в Одесі та звернувся до народних депутатів із проханням не гальмувати розгляду відповідних законів.

«Парламент не завжди встигає за тими ініціативами, що зараз проходять в Одесі. Але я особисто попросив депутатів із коаліції, щоб ті закони, які будуть спрощувати життя українцям, були ухвалені в найближчі тижні», – підсумував він.

У Міністерстві юстиції на цей проект покладають великі надії та згодом планують поширювати практику надання таких послуг за новим зразком по всій Україні.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи