Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Передбачення фантастів про повстання машин і підкорення ними людей уже збулося

Категорія:

Революція гідності розпочала процес очищення влади, проте московська агресія його заблокувала. Бо кожен, хто виступає проти системи, нині мимоволі підігрує Кремлю. Відтак будь-яка антикорупційна активність може трактуватися як підривна діяльність проти держави. Українські активісти тепер змушені захищати "своїх" бариг від московських бандитів.

Що робити? Якщо неможливо поліпшити стару систему, то потрібно створювати нову. Формування нової держави не зачіпає напряму інтересів старої, а тому не викликає її протидії.

megamashyna.jpg

Малюнок: Дмитро Скаженик
Малюнок: Дмитро Скаженик

Якою має бути нова держава? Такою, щоб відповідати цивілізаційним тенденціям. Основа життєспроможності — це новаторство, резонанс із духом часу, відкритість до майбутнього. Відтак український "народ волонтерів" має пізнавати світові тенденції та реалізувати їх.

Головний сенс світових тенденцій у тому, що на зміну індустріальній формації приходить постіндустріальна. Формація — це спосіб життя суспільства, в якому тісно переплетені світогляд, організація, технології та інші сфери. Пристосовуючись одна до одної, вони формують цілісність. Зміни в одній сфері неминуче впливають на інші. Це нагадує людину — захоплення новою ідеєю або матеріальні зрушення можуть змінити і професію, і політичні уподобання, і харчування. Увесь цей комплекс і є цивілізаційною формацією.

Якою буде постіндустріальна формація? Є системні принципи, що дозволяють доволі точно описати її.

Перший принцип — протилежності: "Усе буде навпаки". Стара система перебуває на межі саморуйнування, тому життя вимагає заперечити її. Наприклад, на зміну нинішній енергетичній залежності домогосподарств гряде їх повна енергетична незалежність — завдяки енергії сонця, вітру, біогазу тощо.

Другий принцип — подібності: "Нове — це добре забуте старе". Три століття тому індустріальна формація заперечила свою попередницю. Нині ж відбувається "заперечення запереченого", а тому й часткова актуалізація давно забутого. Наприклад, тоді головними матеріалами були глина для будівництва та кремній для ножів і серпів. Символами індустріальної епохи стали залізо й бетон. Сьогодні знову маємо глину для екологічного житла і кремній — для комп'ютерних процесорів.

Третій принцип — цілісності: "Подібне притягується до подібного". Наприклад, масове стандартизоване виробництво потребує масової стандартизованої освіти й масового стандартизованого збуту. Нова формація приносить у ці сфери глибоку персоналізацію — як за доіндустріальної епохи.

Нарешті принцип актуальності: "Майбутнє вже тут". Паростки нової формації буяють навколо нас. Для творення передової держави достатньо об'єднати в систему те нове, що вже існує — у світогляді, соціальній організації, енергетиці, виробництві, освіті, охороні здоров'я тощо.

Нерідко можна почути, що головна відмінність ­постіндустріального суспільства ("постіндастріалу") від індустріального полягає в доступності Інтернету, комп'ютерів, платіжних систем, кредитів, соціальних мереж, послуг. Аж ніяк.

Індастріал — це передусім масове виробництво, де центральними фігурами є "великий конвеєр" і безликі натовпи, які його обслуговують. У переважній більшості люди самі живуть як машини, тобто мислять і діють як запрограмовані телевізором автомати. Причому на всіх рівнях — від найвищих чиновників до роботяг. Вони є деталями "великого конвеєра" і не уявляють життя без нього. Відтак раби індустріальної "матриці" підтримують і захищають своїх рабовласників. Страхітливе попередження фантастів про повстання машин уже збулося.

"Великому конвеєру" не потрібні особистості — йому треба типізовані "живі гайки" для виробництва і споживання. Тому діяльність суспільної мегамашини спрямована на перемелювання особистостей, перемішування культур, народів і рас, перетворення їх на однорідний розчин і випікання з нього слухняної обслуги.

Інтернет, комп'ютери, соц­мережі посилюють "великий конвеєр" і доводять його прояви до межі. Скажімо, застосування соцмереж у рамках індастріалу призводить до ще більшої самотності. Мобільний зв'язок перетворився на засіб контролю. Доступне кредитування посилює залежність від банків. Тому для позначення вищої фази індастріалу вживається термін ультраіндастріал (від лат. ultra – понад, надмірно).

Що настане після індастріалу? Нова формація, яка докорінно заперечить його. Стара система буде знесена разом з усіма її інститутами — корумпованою безликою бюрократією, шкідливими заводами, отупляючою освітою, економічним рабством.

Перехід до постіндустріальної системи є історичною неминучістю, і він уже відбувається. Передові технології прискорюють народження нового українського суспільства, нової держави й нової планетарної цивілізації.

Наші інтереси: 

Просуваємо в ЗМІ правильні ідеї! Опубліковано в паперовій "Газеті по-українськи" 17.05.2016.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи