Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Поняття "національний виробник" і "національна економіка" зникли з урядової програми і коаліційної угоди - Сугоняко

Спецтема:

Є тільки програма по залученню коштів з-за кордону, що й планує уряд, замість того, щоб створити умови для внутрішніх капітальних вкладень, для внутрішнього інвестора. Про це розповів президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко в ефірі радіо Ера-ФМ. Він вважає, що є дві причини падіння гривні по відношенню до долара: 

перша - коли штучно стримувався курс, друга - це те, що нова влада нічого не запропонувала у якості економічної перспективи, щоб зняти попит безнадії, який є на сьогодні. А програма дій Уряду світла в кінці тунелю не показала.  

Зневіра до влади додала свого. 

Коли запровадили гривню у 1996 році курс був 1,8 грн. за 1 долар. Сьогодня 18 грн. Були періоди стабільності на шляху падіння гривні, але вони були штучно створені. Чому? Тому що стан платіжного балансу, особливо після 2005 року, був таким, що сальдо завжди було негативним. Ми купили на 97 млрд. товарів більше, ніж продали. Якщо уряд не змінить стратегію, буде подальша девальвація гривні, сказав Олександр Сугоняко.

Потрібно купувати стільки, скільки ми продаємо - або збільшувати експорт, або зменшувати імпорт. Імпорт потрібно заміщувати своїм виробництвом. Тобто потрібно своє виробництво. Якщо ми хочемо збільшувати експорт, ми маємо так само нарощувати своє виробництво. Поняття "національний виробник" і "національна економіка" зникли з урядової програми і коаліційної угоди. Є тільки програма по залученню коштів з-за кордону, що й планує уряд, замість того, щоб створити умови для внутрішніх капітальних вкладень, для внутрішнього інвестора.  

Нацбанк проводить політику знищення цілком здорових банків, руйнуючи таким чином кровоносну систему України. В економіці не вистачає обігових коштів. Нацбанк не дає банкам рефінансування. При цьому голова Нацбанку каже, що її головне завдання - виконання вимог МВФ. А не сприяння економіці України. До того ж зараз починається адмінреформа Нацбанку, що по суті є зміною структури, закриття обласних управлінь в більшості обласних міст України і скорочення працівників. В цьому є раціональне зерно, але зараз не той час, щоб цим займатися. Коли хата горить, розумні люди намагаються загасити там, де горить, і не допустити, щоб вогонь поширився на інші кімнати. Ніхто не починає перебудовувати хату. 

Олександр Сугоняко вважає, що на сьогодні у нас найсерйозніша криза у фінансовій галузі, а також економічна криза і війна. 

Прийняття закону про Національний банк - це імітація діяльності. Невже сьогодні немає умов, щоб банки повернулися в економіку?

Ніякі зовнішні запозичення не знімуть проблем, які є в українській економіці, каже Сугоняко. Ми повинні вирішити проблеми самі. 

 

 

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи