Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

RAZAR - нова технологія адаптивних прицілів для штурмових гвинтівок

Американські Національні лабораторії в Сандії розробили прототип першого адаптивного прицілу для штурмових гвинтівок RAZAR (Rapid Adaptive Zoom for Assault Rifles). Прототип здатний змінювати кратність за лічені секунди.

 

Згідно з прес-релізом лабораторій, першочерговою перевагою нового прицілу є те, що бійцю не доведеться відволікатися від цілі на регулятори, щоб змінити кратність. До того ж RAZAR вийшов легким, точним і здатним довго працювати на одному комплекті елементів живлення.

Робота приводів базується на принципі роботи м'язів людського ока, які змінюють кривизну кришталика. Управління лінзами в RAZAR здійснюється за допомогою кнопки на корпусі прицілу. П'єзоелектричні приводи здатні змінити кривизну лінз за 250 мілісекунд з точністю до ста нанометрів. Щоб підвищити якість зображення в прицілі, полімерні адаптивні лінзи поєднуються з фіксованими скляними освітленим лінзами.

Встановлена кривизна адаптивних лінз не вимагає енерговитрат для збереження – при втраті живлення RAZAR фіксується в останньому обраному положенні. Прототип живиться від двох елементів формату AA. Загалом від двох таких елементів адаптивні лінзи прицілу здатні змінювати свою кривизну до десяти тисяч разів. Органи управління RAZAR можна розмістити у будь-якому зручному місці на гвинтівці, наприклад, на цівці.

Керує проектом колишній офіцер сил спеціального призначення Армії США, а нині інженер оптичних систем Бретт Бегуелл. Створений ним приціл відповідає військовому стандарту MIL-STD-810G по ударній в’язкості, вібраційній стійкості і температурному впливу. Приціл має широкий динамічний діапазон і систему компенсацій температурних аберацій.

Розробка адаптивного прицілу проводиться в США з 2006 року на замовлення міністерства оборони, якому потрібні легкі, точні та надійні приціли, які б не відволікали увагу солдатів під час бою на регулювання. У перспективі Національні лабораторії в Сандії планують застосовувати технологію адаптивних лінз у біноклях, медичних оптичних приладах, телефонах та аксесуарах для мисливців.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи