Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Російський політолог Валерій Соловей: "Україна для нас втрачена назавжди"

Доктор історичних наук, політичний аналітик Валерій Соловей в інтерв'ю оглядачеві «Вільної преси» Олексію Полуботу розповів про політичний націоналізм і формування політичної нації в Україні, про те, як Захід у 2014 році був готовий до падіння України в обійми Росії,  також про долю "ЛНР" і "ДНР" та "мінські домовленості".

Росія не має і десятої частки того потенціалу, яким володіють Сполучені Штати, і десятої частки впливу, яким володіють США, сказав Соловей. А будь-яка згадка сьогодні про громадянство Росії на пострадянському просторі сприймається владою будь-якої країни вкрай насторожено. Навіть владою Білорусі.

Українська політична нація почала формуватися з 90-х років минулого століття, після розпаду Радянського Союзу. Процес цей йшов дуже повільно, але вже в кінці першого десятиліття 21-го століття в Україні були помітні соціокультурні зрушення, вважає аналітик.

Прискорений націогенезу відбувається тоді, коли нація стикається з погрозами, з викликом. Події на Донбасі і приєднання Криму до Росії було сприйнято значною частиною українців, громадянами України (незалежно від їх етнічності), як виклик, як загроза.

На його думку, процес формування української нації прискорився, і тепер вона буде більше пофарбована в українсько-етнічні кольори, ніж це могло бути, якщо виходити з тенденції п'яти-шестирічної давності.

Соловей сказав, що Україна втрачена для росіян назавжди. "Ми ніколи не зможемо називати їх братами, вони ніколи не будуть відчувати бажання називати нас братами. Що не виключає, однак, того, що наші відносини зможуть стати непоганими. Але непогані - це означає, що вони будуть засновані виключно на прагматизмі і на взаємних інтересах", - зазначив він.

Культурно, психологічно і морально Україна розлучилася з Росією і росіянами.

Повну версію інтерв'ю Валерія Солов'я читайте на нашій російськомовній сторінці

Наші інтереси: 

Погляд розумних росіян на недавні події і нинішню ситуацію в Україні. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Краще із розумним загубити ніж із москалем знайти.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Краще із розумним загубити ніж із москалем знайти.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Валерій Соловей українець, говорить українською, у нього родичі в Україні.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!