Зображення користувача Оксана Лутчин.
Оксана Лутчин
  • Відвідувань: 569
  • Переглядів: 629

Розділові знаки: знак оклику і знак питання

Вживання знака оклику і знака питання на початку і в кінці речення.

Такі розділові знаки, як знак оклику(!) і знак питання (?), виконують допоміжні функції – виділяють одиниці тексту (слова, словосполучення, речення), вказуючи на їх емоційне забарвлення та завершеність.

Зокрема знак оклику вживається для вираження вигуку, окличної інтонації і підкреслення змісту речення. Як відомо, цей знак для підвищення окличної інтонації може подвоюватись і потроюватись. Він може стояти у кінці окличного називного речення (“Дмуть вітри історії в наші паруси!” О. Підсуха), після звертання (О мово рідна!), після вигуків (Гей! Хай!), у дужках в середині речення для виявлення обурення, здивування, іронії автора до наведеної інформації (“Із збільшенням поголів’я корів(!) зросли озонові діри”.). Відповідно для вираження питання вживаємо розділовий знак – знак питання (?). (“Хто підняв мене над народом? Бог? Король? Випадок? Горе?” П. Загребельний).

Окличні і питальні речення можуть бути доволі довгими, тоді читачеві важко зорієнтуватися, якою має бути інтонація. В такому випадку читач може мимоволі спотворювати текст, губити відповідну інтонацію. Щоб зорієнтувати читача одразу щодо інтонації треба знак оклику і знак питання відзеркалювати на початку речення.

В такому випадку, підкреслюючи зміст речення, ми увиразнюватимемо мову. Приклад:

“!В часи зневіри, в годину важких думок про долю мого рідного краю, – ти одна моя підпора і запомога, о велика, могутня, правдива та вільна рідна мово! ?Якби не було тебе, то як не впасти в розпуку, бачачи усе те, що коїться дома?.. !Та як його і не доняти віри, щоб таку мову не було дано великому народові!”(Панас Мирний). 

Проте у реченнях, що побудовані з трьох слів і менше, знаки оклику і питання ставити не варто, оскільки такі мовні одиниці добре охоплюються зором і не вимагають додаткового акценту. Приклад:

"О слово! Будь мечем моїм!” О. Олесь.

Отож, для зручності, для інтонаційного підкреслення власної мови у довгих реченнях вживаймо такі розділові знаки, як знак питання і знак оклику, на початку і в кінці. Дбаймо про виразність і могуть власної мови.

Цю статтю також можна прочитати у Вікіборії

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

!Якою виразною є наша мова!
Хай такою і буде!

П.С. Пані Оксано, будь ласка, напишіть ще про дефіс, тире і довге тире.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

!Якою виразною є наша мова!
Хай такою і буде!

П.С. Пані Оксано, будь ласка, напишіть ще про дефіс, тире і довге тире.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

З однієї сторони є логічним ставити емоційний розділовий знак на початку речення. Але, якщо його писати ще й в кінці, то з'являється надлишковість.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Якщо речення довге, то справді корисно ставити знаки на початку і в кінці - тоді добре видно, де починається і де закінчується відповідна інтонація.

Але якщо речення дуже коротке і охоплюється одним поглядом, то немає потреби ставити додатковий знак. Наприклад, у привітанні "Радіймо!" достатньо одного знаку оклику. Так само у виразах "Хай Буде!" чи "Ласкаво просимо!"

Зазвичай людина відразу ж, без рахування сприймає три предмети. Тому у виразах, що мають три або менше слів, достатньо ставити один знак оклику або запитання.

Можемо запровадити правило: "у реченнях, що мають більше 3 слів, знаки оклику та запитання ставляться на початку і в кінці речення".

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

У закритих питальних реченнях можна просто на початку ставити коротеньке питальне слово "Чи", і тоді потреба в знаках взагалі відпадає.