Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Споріднені (дотримання поваги, різні методи роботи)

З партнером – як з родичем:

Легко, тепло, приємно розмовляють,

До справ підходять не з того кінця,

Й один одного не поважають.

Це стосунки оманливої схожості, коли люди досить добре розуміють один одного. Але говорять ввічливо про формально потрібні в даних умовах речі, особливо не розбираючись у деталях. У дружбі, в спільній справі партнери вміло відстоюють і захищають права один одного в складних ситуаціях. Надають легкості в при спілкуванні та в ділових переговорах, знімаючи напругу і хвилювання, що допомагає без зайвих зусиль переконувати і доводити до інших суть речей. Партнери захоплюють один одного своїм інтелектом, чітко і точно подають суть думки. Це легкі стосунки при обговоренні спільних тем, але складні при більш близьких взаємодіях.

Партнери часто мають спільні інтереси. Добре розуміють мотиви іншого і мають спільні цілі, але оскільки підхід у вирішенні проблем у них різний, їм необхідно радитись між собою, намагаючись знайти компроміс, щоб чітко визначитися в завданнях. Якщо цього не відбувається – може виникнути взаємна недовіра, і як наслідок – розбіжності і конфлікти. Партнери можуть діяти прямо протилежно і цим неприємно дивуватимуть. Кожному здається, що інший береться за справу не з того кінця, робить все абсолютно по-своєму, не так, як робить його партнер, і тому сприймається, як мало не зрадник. Якщо звертаються за порадою, залишаються ні з чим. Кожен вважає, що інший вирішує проблеми непрактично, особливо не узгоджують методи і підходи до роботи і в результаті ідуть на компроміс. Кожен із партнерів вважає іншого егоїстом, а напряму претензій не висловлює.

При дотриманні ввічливості й привітності партнери не проявляють істинної зацікавленості проблемами іншого. Коли відчувають, що вони рівні між собою, можуть досить мирно співіснувати. Якщо ж один вважає себе вищим за іншого, між ними виникають серйозні непорозуміння й конфлікти. Соціальний зміст таких стосунків полягає в тому, що партнери розуміють ціну поваги й неповаги, і якщо виникає зневага, співіснування стає нестерпним. На близькій психологічній відстані стосунки ускладнюються: партнери починають набридати один одному через одноманітність тем і схожість поглядів. З часом стосунки приводять до нудьги та застою. Нові враження вносять у стосунки раптову розрядку напруження. В товаристві стосунки можуть покращуватись, бо поведінка партнера в контактах з іншими людьми подобається. Більш того, вчаться один у одного, як вдосконалити свої соціальні взаємодії. Один з них може навчитися стриманості, інший, навпаки, більшій активності.

У таких стосунках дуже важливо зберігати почуття поваги один до одного, визнавати за іншим право бути таким, який він є. Через гостре бачення недоліків іншого партнерам не вистачає потрібної тактовності при оцінці. Вони можуть емоційно тиснути один одного, вимагаючи прийняття того рішення, яке здається єдино правильним. Вчинки партнера іноді здаються позбавленими здорового глузду, їх неможливо передбачити. Бо сприйняття світу схоже, але реакції, дії зовсім різні, породжують недовіру, не дають реалізувати себе. При співпаданні потреб не співпадають методи дій. І коли партнери очікують ініціативи до дій від іншого, це очікування взаємне, і вважають один одного за ледаря. Прагнуть одного й того ж, але не можуть домовитись, як діяти. У суперечках кожен залишається при своїй думці. Такі стосунки вимагають компромісу з обох сторін, партнерам треба лавірувати, щоб утримувати прийнятну відстань. Виникає потреба у самостійності і свободі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи