Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США все ще розглядають постачання зброї Україні

Віце-президент США Джо Байден розкритикував президента Росії Володимира Путіна і сказав, що Білий дім все ще розглядає питання про постачання зброї Українї. Водночас він наголосив, що Вашингтон не прагне зміни влади в Росії.

Виступаючи в Інституті Брукінгза у Вашингтоні, пан Байден звинуватив російського президента у "жорстокій агресії" стосовно України і додав, що Володимир Путін відповідальний за "агресивні репресії у себе вдома".

Джо Байден виступив з цією промовою напередодні візиту президента Барака Обами до Баварії, де на саміті "Великої сімки" обговорюватимуть ситуацію в Україні.

США і Європейський союз застосували до Росії економічні санкції, після того як та у березні 2014 анексувала Крим, а потім надала допомогу самопроголошеним республікам на сході України.

Керівництво міністерства оборони США закликало почати постачання зброї Україні.

Однак президент Обама, враховуючи негативне ставлення до подібного починання з боку багатьох європейських країн, поки що відмовляється це робити.

Міфи та ілюзії

Пан Байден сказав, що дії Росії стосовно України матимуть серйозні наслідки для світового порядку.

"Китай і багато інших країн уважно стежать за реакцією міжнародної спільноти", - сказав віце-президент США.

За словами Джо Байдена, конфлікт на сході України, що забрав життя понад 6 тисяч людей, став випробуванням єдності Заходу і НАТО. Він додав, що президент Путін намагається заручитися підтримкою у політичних колах країн Заходу, "фінансуючи як крайні праві, так і крайні ліві партії, що виступають проти чинного порядку по всій Європі", сподіваючись, що він сам протримається довше, ніж нинішній уряд України, і відлякає її союзників.

Однак віце-президент США наголосив, що Сполучені Штати і Росія залишаються партнерами у частині переговорів з Іраном про його ядерну програму і що США продовжують пропонувати пану Путіну, як він висловився, "шляхи з'їзду" заради деескалації української кризи.

Він зазначив, що вважає президента Путіна людиною раціональною і вважає, що російський президент намагатиметься домогтися в Україні максимуму можливого. Водночас пан Байден закликав країни Європи продовжити санкції, накладені на Росію, і пообіцяв, що американські санкції не скасовуватимуть.

"Пліч-о-пліч"

Говорячи про саму Україну, Джо Байден сказав, що уряд у Києві має розслідувати і викорінити корупцію на усіх рівнях, а також провести політичні реформи, якщо хоче і надалі мати підтримку Сполучених Штатів.

Уряд США вже надав Україні 470 мільйонів доларів економічної допомоги і підписав дві гарантії кредитів, на мільярд доларів кожна.

Ще одну гарантію кредитів на мільярд доларів пообіцяли до кінця цього року, однак вона залежить від процесу реформ в Україні.

"Доти, доки лідери України зберігають віру у проект реформ, США стоятимуть з ними пліч-о-пліч", - сказав віце-президент США.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи