Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 5

Стадне почуття або закон 5-ти відсотків

Світ:

Якщо налякати 5% коней у табуні і змусити їх втікати, то всі інші коні у табуні зірвуться з місця; якщо 5% світлячків випадково синхронно спалахнуть, то спалахне ціле поле. Це називається автосинхронізація. 

Вперше це явище помітили у давньому Єгипті. Суть така: якщо в якійсь спільноті 5% здійснюють одночасно певну дію, то решта починає її повторювати.

Нещодавно англійські вчені поставили експеримент: у велику простору залу запросили людей і дали їм завдання переміщуватися як завгодно. А деяким дали чітко визначене завдання - як саме рухатися і коли. Таким чином було експериментально підтверджено, що 5% людей, що переміщуються з певною метою, можуть змусити більшість рухатися в тому ж напрямку. 

Для автосинхронізаціі необхідно, щоб певна велика кількість якихось об'єктів володіли хоча б частково ідентичним інформаційно-алгоритмічним станом і перебували в умовах, що допускають інформаційний обмін між ними - хоча б безадресний, циркулярний. При цьому швидкість їхньої реакції на отриману інформацію має бути достатньо високою. 

До речі, подібний експеримент може провести кожний. Досить прийти на концерт з компанією друзів і почати синхронно плескати в ті моменти, коли вам це хочеться, і весь зал буде за вами повторювати. 

Деякі практичні висновки з цього: не варто робити колективи більше 20 осіб. 20 осіб / 100% * 5% = 1 - ця одиниця і є лідер. Збільшення ж кількості осіб тягне за собою втрату управління. 

В аудиторії, де 30-40 осіб, викладачеві буде дуже важко задавати тон заняттю і постійно тримати увагу групи.

Цей закон можна застосовувати й до інших ситуацій.  Пробуйте, але не варто повністю покладатися на нього - адже нема нічого абсолютного. 

Запуск таких процесів можливий тільки тоді, коли люди перебувають у стані неусвідомлення своїх дій, цілей і причини, коли рівень особистої дисципліни, усвідомленості, контролю дуже низький. А це вже безструктурне управління, коли не треба кожному говорити, що він має робити і як: вистачить 5% відсотків, які запустять процес автосинхронізаціі. 

Даним явищем дуже багато хто користується в корисливих цілях, запускаючи чутки, наприклад, що через пару днів зникнуть якісь товари. 5% побіжать купувати ці товари. І цього вистачить, щоб сколихнути інших, і через деякий час полиці дійсно стануть порожніми. 5% відсотків провокаторів вистачить, щоб мирний мітинг перетворився на масове побоїще. Інші приклади можете згадати самі.  

Переклад з російської мій, О.К.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Так звичайно!
І останні Президентські позачергові вибори тому доказ!
О наш новий і чудовий шоколадний п'ятий президент України - Петро Порошенко
Тому стаття про 5% є достовірною!

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

А як це перегукується з інфрмацією з НО про 10% для початку лавиноподібного прискорення будь-якого процесу?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

5% запускають масовий процес. Якщо у дію включаються 10%, то процес стає незворотним.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Микола Пономаренко.
0
Ще не підтримано

5% від 45 міліонів = 2 міл. 250 тисяч.

Чи є в Україні Єдність такої величини?

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Так звичайно!
І останні Президентські позачергові вибори тому доказ!
О наш новий і чудовий шоколадний п'ятий президент України - Петро Порошенко
Тому стаття про 5% є достовірною!