Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Стародруки – кожному

Світ:

Зробити доступними для кожного українця скарби книжкового мистецтва, старовині українські книги, книги з історії України, документи сивої давнини прагне київське товариство “Купола”.
Ті, хто займається історичними дослідженнями, знають, як важко буває знайти необхідні старі книги, які збереглися в кількох (або навіть в одному) примірниках і лежать десь в музеях чи книгосховищах. Велика кількість таких книг неймовірно рідкісні, знаходяться в не найкращому стані і як правило недоступні широкому загалу громадян України. Щоби почитати такі книжки, дослідникові треба пройти купу інстанцій, їздити по різних містах та містечках, бо такі книги розкидані по всій Україні й навіть за кордоном.

Допомогти вітчизняним історикам вирішили кілька ентузіастів, об’єднаних у київське товариство “Купола”, розпочавши громадський проект “Старовинні українські книги”. Вже понад 10 років вони шукають по книгосховищах, музеях та приватних колекціях рідкісні старовинні книги і методично, сторінка за сторінкою сканують їх. Зараз товариство “Купола” має в своїй “бібліотеці” електронні факсимільні копії близько двох тисяч (!) видань XIX–початку XX століть загальним об’ємом біля 3 мільйонів сторінок. Деякі з цих книг не збереглися навіть у одному примірнику, і їх доводилось відтворювати по частинках, що знайшлися у приватних колекціонерів та в архівах. Наприклад, в жодній бібліотеці світу немає повного комплекту журналу “Київська старина” 1882-1906 рр., а в електронній бібліотеці “Куполів” він представлений повністю – це 104 томи загальним обсягом 72 тисячі сторінок.

Зараз товариство “Купола” почало випуск компакт-дисків з електронними факсимільними копіями старовинних книжок. Перший CD містить 4 книги:
1. Л.Похилевичъ “Сказанія о населенныхъ местностяхъ Кіевской губерніи” – Кіевъ, 1864 г.
2. Н.Закревский “Описаніе Кіева” – Москва, 1868 г.
3. М.Захарченко “Кіевъ теперь и прежде” – Кіевъ, 1888 г.
4. Ф.Ернст “Київ: провідник” – Київ, 1930 р.

Проект цей абсолютно некомерційний. Товариство “Купола” дарує ці компакт-диски всім бажаючим. Більше того, на конверті CD стоїть позначка “копіювання вітається”. Ентузіасти із “Куполів” хочуть, щоб такі електронні факсимільні копії старовинних книжок були в кожній бібліотеці, у кожного викладача історії, в хаті кожного дослідника української старини.

Зараз товариство “Купола” готує до видання на компакт-дисках збірки інших книг, що є в електронній бібліотеці.

Ще один напрямок роботи – це відтворення копій стародруків в паперовому вигляді. Для цього роздруковуються факсимільні копії старовинних книжок, і фахівці товариства “Купола” роблять точну копію старовинної шкіряної палітурки разом із всіма металевими деталями. Єдина відмінність – копію роблять на сучасному якісному папері. Вже випущено 20 таких копій старовинних книжок, які поповнили бібліотечні колекції. Але на відміну від оригіналів, що ретельно зберігаються у сховищах, ці копії доступні для читачів. Хотілось би закликати українських меценатів допомогти товариству “Купола” та докласти своїх зусиль для забезпечення музеїв та бібліотек відновленими старовинними книгами, зробити їх доступними в кожному українському містечку.

До речі, відновлені, репринтні видання могли б скласти й значну частину музейного комплексу “Арсенал”, де кожен бажаючий міг би узяти до рук копію стародруку, відчути м’якість її шкіри, погортати сторінки, прочитати цікаві розділи.

Зараз товариству “Купола” в його шляхетній роботи допомагають Патріотична партія України (голова – Микола Габар) спільно з Міжнародним комітетом формування позитивного іміджу України, Партія малого і середнього бізнесу України (голова – Віктор Швець) та Благодійний фонд “Наша Вітчизна”.

Але включитись у цей проект можуть всі бажаючі. Товариство “Купола” звертається по допомогу (точніше – пропонує співучасть в проекті) до:

1. Всіх, хто має в своїх домашніх колекціях старовинні книги. Давайте разом відскануємо їх сторінки. Можливо книга, що лежить у вас вдома, тільки у вас і збереглась.

2. Всіх, хто має доступ до рідкісних книг у музеях, бібліотеках, архівах. Хто може відсканувати архівні документи. Давайте робити їхні електронні копії.

3. Особливо товариство “Купола” звертається до тих представників української діаспори, хто має доступ до рідкісних книг та документів, які хоч якось стосуються України, у музеях, бібліотеках, архівах своїх країн. Багато документів української історії та старовинних книг було вивезено, і вони збереглися лише в Польщі, Росії, Швеції, Туреччині – і відсутні в Україні. Саме ви можете допомогти українським історикам отримати доступ до першоджерел (хоч і в електронному вигляді).

4. Ну і, звичайно, звертаємось до всіх, хто може допомогти проекту матеріально. Ви можете дати товариству “Купола” гроші для покриття матеріальних витрат, пов’язаних з проектом. Можете замовити копію старовинної книги, щоб подарувати її якомусь музею чи бібліотеці. А можете просто скопіювати компакт-диск та подарувати його знайомому вчителю історії чи досліднику-аматору.


Адреса для контактів:

Товариство “Купола”
голова Соколов Сергій Петрович
вул. Михайлівська 22, к.33. Київ, 01001
тел/факс (044) 278-62-02
e-mail: [email protected]
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи