Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Студенти Євромайдану висунули свої вимоги до влади

Від звільнення незаконно затриманих та припинення репресій проти студентів до нового законодавства та відставки президента. Активісти групи #Євромайдан #СКР кажуть, що це, можливо, перша системно сформульована програма змін в країні. Також організатори переконані, що студенти — це не лише рушійна сила, а й мізки цієї революції.

Студентська координаційна рада вимагає від влади та опозиції, як тільки остання матиме владу, виконання нижче зазначених вимог:

Негайні вимоги:

1) Адміністрація ВНЗ та викладачі повинні припинити перешкоджати студентам реалізувати своє конституційне право на участь на свободу думки і слова та вільне вираження своїх поглядів і переконань (ст. 34 Конституції України).

2) У разі продовження тиску на студентів ми вимагаємо відставки заступника міністра освіти та науки Євгена Суліми, наказом якого раніше було наголошено на неприпустимості допущення адміністративного тиску на учасників навчального процесу.

3) Притягнути до кримінальної відповідальності виконавців розгону мирного протесту у ніч з п’ятниці на суботу. А також притягнення до кримінальної відповідальності міністра внутрішніх справ Юрія Захарченка.

4) Звільнення 9 заарештованих підозрюваних в організації масових заворушень 1 грудня на вул. Банковій у Києві.

5) Заборона входу та перебування міліції на території ВНЗ без попереднього погодження з адміністрацією та профспілкою або органів студентського самоврядування.

Системні вимоги:

6) У ніч з п’ятниці на суботу «Беркут» жорстко розігнав мирний протест на ЄвроМайдані. Потрібно назавжди вберегти студентів та інших людей від насилля силовиків. Ми вимагаємо ввести додаткові розпізнавальні знаки для усіх працівників міліції. Вони мусять включати прізвище, ім’я, по-батькові, звання та координати підрозділу (органу МВС). Окрім цього потрібно унеможливити застосування спеціальних підрозділів МВС та внутрішніх військ МВС під час охорони громадського порядку на публічних акціях. Ми вимагаємо прийняти законопроект № 3048, який містить згадані зміни.

7) Тиск на студентів з боку адміністрації університетів зумовлений високою централізацією усієї освітньої сфери. Необхідно децентралізувати управління вищою освітою, надати адміністративну, академічну та фінансову автономію університетам.

Також потрібно вивести з-під юрисдикції МОН акредитацію та ліцензування ВНЗ, розподіл місць державного замовлення та зміст освіти. Внутрішні органи управління університетів мають бути під реальним контролем академічної спільноти університетів. Ми вимагаємо прийняти законопроект № 1187-2, який містить згадані зміни.

Кожна із попередніх виборчих кампанії за часів незалежності України проводилася за новими правилами гри – новим виборчим законодавством. Очевидним рушієм таких частих змін є виключно політична доцільність збереження влади в одних руках.

Студенти вимагають прийняття виборчого кодексу — консолідованого документа, який регулює вибори Президента України, Верховної Ради України та місцевих виборів.

Також ми вимагаємо формування ЦВК на паритетних засадах усіма політичними силами з метою унеможливлення узурпації контролю над виборчим процесом в одних руках. Індикатором намірів влади стане чесність, прозорість та демократичність виборів народних депутатів у 5 мажоритарних округах 15 грудня 2013 року.

9) Без прозорого та публічного висвітлення дій влади ми не зможемо викорінити корупцію. Контроль над будь-якою владою є необхідною передумовою громадянського суспільства. Зараз доступ до публічної інформації відбувається зі значними перепонами, які виникають через неузгодженість законодавства. Тож ми вимагаємо прийняти законопроект № 0947, який ліквідує розбіжності між Законом «Про доступ до публічної інформації» та іншими законами.

Інституційні вимоги:

10) Відставка уряду, парламенту та Президента України. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Це добре, але чомусь в негайних вимогах про табачника забули

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Коментарі

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Це добре, але чомусь в негайних вимогах про табачника забули

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!