Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Суперего (суперництво інтересів)

Партнер – ідеал, цікавий обмін думок,

Та, кожен у діях стоїть на своєму,

Про наміри не повідомляє, довіру втрачає 

І ненароком боляче ображає.

У таких стосунках існує взаємоповага, партнер справляє враження сильної особистості, таємного ідеалу, в якому є риси та якості, які хотілося б розвинути в собі. Їх зацікавлюють манери, поведінка, спосіб формулювання думок. Але це лише на далекій психологічній відстані, при зближенні виникає “дивне” нерозуміння і суперництво. Кожен намагається справити враження на іншого, довести свою значимість чи пріоритет. Коли партнер починає розповідати, як він бачить світ і людей у ньому, іншому стає неприємно його слухати, бо отримує інформацію такого характеру, яка пов’язана із постійними сумнівами, докорами сумління і невпевненістю. Труднощі взаєморозуміння приводять до втрати почуття довіри і надії на можливість бути правильно зрозумілим. Доводиться пристосовуватися один до одного, шукати точки стикання, але рівновага в стосунках наступає ненадовго. Партнери дуже емоційно сприймають один одного і можуть причиняти біль. Стосунки жорсткі, як у суворій сім’ї.

Швидко вирішуються питання при діловій розмові. При обговоренні деталей виникає захоплення спілкуванням через чіткість подання необхідної інформації, виникають нові варіанти і злегка вирішується завдання. Коли немає теми для спілкування, яка цікавила б обох, спілкування носить досить формальний характер. Хочеться більше висловити свою точку зору, ніж вислухати партнера. Складається враження розуміння і цікавості до себе, разом із підозрою, що вони не глибокі.

Між партнерами існує взаємоповага, коли ще не досить добре знають один одного. І можуть надати дієву допомогу, якщо виникає необхідність. На відстані є взаємодопомога, бо вона вимагається лише час від часу, партнер розуміє необхідність її і радий надати. На близькій відстані напруження викликає бажання не допомагати ні в чому, віддалитися. Тому слід утримувати психологічну відстань, бо в близьких стосунках виникають тертя, роздратованість, сварки, образи, порожні обіцянки. Виникає багато проблем, особливо видно недоліки і різницю інтересів. Здається, що інший робить навмисно все наперекір, Взаємне роздратування переростає в гострі конфлікти, особливо при більш близьких стосунках чи стиканні особистих інтересів. Проявляється взаємна глухота, відсутність уваги до інтересів іншого і нав’язування своєї точки зору. Незрозуміла логіка поведінки. Причини образ не висловлюються, й партнер лише здогадується, за що на нього розсердились. Часто не повідомляють про свої наміри або не прислуховуються один до одного, і тому дії можуть виглядати не такими, як очікували, навіть протилежними, що призводить до конфліктів. Тоді партнери сприймають один одного як несерйозну, безвідповідальну, нечуйну, байдужу людину.

Варто одному висловити свої знання, як на нього одразу звалюється критика партнера. Інтуїтивного партнера дратує дріб’язковість сенсорного, причіпливість до речей, які не варті, на його думку, уваги. Сенсорний дивується, як можна багато говорити про несуттєве і не приділяти належної уваги побуту і щоденним справам. Такі суперечки можуть привести до конфлікту, коли кожен відстоює свої позиції незалежно до претензій партнера.

Екстраверти невдоволені один одним через те, що партнер приділяє недостатньо уваги, зайнятий сторонніми справами. Серед інтровертів одному здається, що інший занадто нав’язливий, не дає спокою. В обох випадках виникають непорозуміння. Але внутрішнє розташування до партнера при цьому не зникає, сподіваються, що ідеалу можна досягти. І стосунки відновлюються, коли партнери відпочинуть один від одного.

На відстані це можуть бути досить приємні товариські стосунки з цікавим обміном думок. Недостатнє взаєморозуміння і відсутність підтримки у справах приводить з часом до відчуження.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи