Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 36
  • Переглядів: 37

Таємна історія Жіночого Дня, або Як американський страйк став радянською традицією

Напередодні 8 березня українські жінки часто запитують мене, як американці святкують Міжнародний день жінок. Моя коротка відповідь: ніяк. Але перш ніж хтось образиться, я поспішаю пояснити, що ми маємо дві інші нагоди, аби вшанувати важливих жінок у нашому житті.

16030806.jpg

Революція в Росії почалася в Міжнародний жіночий день, 8 березня 1917 року (22 лютого за старим царським календарем) з масової демонстрації в Петрограді. (Фото: Wiki Commons)

В День Святого Валентина (14 лютого) кожен добропорядний американець вітає головну жінку в його житті (дружину, кохану, подругу), запрошуючи її на вечерю (або готуючи вечерю для неї), а також дарує листівку, шоколад (часто у формі серця) і квіти (зазвичай червоні троянди на знак щирого кохання). Також на День матері (друга неділя травня) американці вшановують своїх матерів – теж запрошують на обід чи вечерю – або, ще краще, пригощають власноруч приготованими стравами. Але, враховуючи, що багато чоловіків не вміють готувати, День Святого Валентина та День матері стають тими двома днями у році, коли практично неможливо знайти вільний столик у пристойному ресторані.

Усі свята звідкись починаються. День матері є порівняно недавнім винаходом американки Енн Джарвіс, яка запропонувала свято на честь матерів після смерті власної матері, громадської активістки, у 1905 році. Джарвіс – у якої не було власних дітей – вперше запропоновала свято у 1912 році, а до 1914 року президент США Вудро Вільсон перетворив його у національне святкування. Вже до 1920-х років День матері відзначався по всій країні.

День Святого Валентина має більш давню історію і сягає корінням до язичницьких свят у стародавніх Греції й Римі на честь богині Гери (Юнони), родючості та її шлюбу з Зевсом (Юпітером). Зі смертю християнського мученика Валентина Римського (вбитий у 269 році н.е. і похований 14 лютого) свято перетворилося на християнське святкування. Але в народній уяві День Святого Валентина став асоціюватися з романтичним коханням і любовними листами лише після того, як англійський поет Джеффрі Чосер, натхнений італійським Відродженням, написав вірш «Пташиний парламент» (1382). Свято, однак, стало нагадувати щось схоже на теперішні святкування лише у 1847 році, коли інша американська жінка – Естер Гауленд – почала робити листівки до Дня Святого Валентина для магазина свого батька в Вустері, штат Массачусетс. Решта, як то кажуть, вже історія.

А розуміти історію важливо: я майже завжди бачу здивовану реакцію, коли кажу, що саме завдяки американським жінкам в Україні святкують Міжнародний Жіночий День. На відміну від Джарвіс і Гауленд, чиї імена відомі, міжнародний день жінок почався із низки страйків, які проводили 8 березня, чи близько цієї дати, в Нью-Йорку ще в 1857 році невідомі жінки, протестуючи проти низької заробітної плати і поганих умов праці. До 1908 року щорічні демонстрації стали настільки масштабними, що це спонукало Соціалістичну партію Америки оголосити 28 лютого 1909 першим Міжнародним днем жінок.

Свято швидко поширилося в Європі, коли Соціалістичний Інтернаціонал (всесвітня спілка соціалістичних та соціал-демократичних партій та організацій) ухвалив свято (без фіксованої дати) в Копенгагені в 1910 році. Наступного року більш одного мільйона чоловіків і жінок по всій Європі взяли участь у мітінгах з нагоди Міжнародного дня жінок. У 1913 і 1914 роках, мільйони жінок по всій Європі, Російській імперії і Північній Америці вийшли 8 березня з протестами проти насування Першої світової війни.

У 1917 році жінки в Петрограді та інших містах Російської імперії вийшли на демонстрації в неділю, 8 березня (за старим стилем), закликаючи до «хліба і миру». За тиждень цар Микола зрікся престолу, а Тимчасовий уряд незабаром надав жінкам право голосу.

Далі – то вже радянська історія: Олександра Коллонтай переконала Леніна зробити Міжнародний жіночий день офіційним радянським святом. У 1965 році Президія Верховної Ради оголосила Міжнародний день жінок (який зараз міцно утвердився 8 березня за новим стилем) офіційним вихідним. І таким він залишається й сьогодні – принаймні в Україні, Росії та низці інших країн колишнього Радянського Союзу.

На початку 1930-х років Міжнародний день жінок вже не був насправді міжнародним. США – де він був започаткований – стали однією з перших країн, які від нього відмовитися, тому що День матері та День Святого Валентина набирали обертів. Більшість країн Західної Європи наслідували цей приклад.

Хоча свято є офіційно визнаним Організацією Об’єднаних Націй, лише близько десятка країн за межами Східної Європи визнають цей день офіційним вихідним. До них відносяться Алжир, Бразилія, Буркіна-Фасо, Камерун, Китай, Куба, Італія, Ізраїль, Лаос, Монголія, В’єтнам і Замбія.

Але навіть у США ми не зовсім забули про цю дату. У 1981 році Конгрес США призначив тиждень навколо 8 березня Тижнем історії жінок. У 1987 році Конгрес США розширив подію, оголосивши увесь березень Місячником жіночої історії. Протягом місяця державні установи, школи, бібліотеки та інші організації зосереджують свої суспільні програми на жінок і їхні численні досягнення.

В Україні День жінок нагадує поєднання Дня Святого Валентина та Дня матері, оскільки необхідність вшановувати «видатні заслуги жінок в комуністичному будівництві», ухвалену колись Верховною Радою, вже забули.

 

Наші інтереси: 

Чудова повчальна стаття. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Саме так пані Олено..В цей день "богообране" плем'я вирізало всю аристократію арійського світогляду,що правила Персією..і цей день вони святкують як Пурім,а гоям намалювали день жінки 8 березня,який запам'ятався як день захисту прав повій і усяких там Клар...(наглядний приклад хуцпи)..

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Тут є ще одна цікава зв'язка, не всім помітна... Між 23 лютого (Днем Радянської армії) та 8 березня (Міжнародним жіночим днем) у звичайному (невисокосному) році - рівно 13 днів. А це - різниця між григоріанським та юліанським календарями...
Отже, так само як Різдво Христове за григоріанським календарем настає 25 грудня, а за юліанським - 7 січня, так само один і той самий святковий день за григоріанським календарем (за "новим стилем") обертається Днем Радянської армії, а за юліанським (за "старим стилем") - Міжнародним жіночим днем.
Один і той самий святковий день за двома "стилями" є то чоловічим, то жіночим в радянській традиції!!!
Отак )))

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

А ще кажуть, в цей день святкували Пурім. Отже, що за старим, що за новим стилем. але будеш святкувати Пурім. Як Ви думаєте, Клара з Розою це знали?

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Саме так пані Олено..В цей день "богообране" плем'я вирізало всю аристократію арійського світогляду,що правила Персією..і цей день вони святкують як Пурім,а гоям намалювали день жінки 8 березня,який запам'ятався як день захисту прав повій і усяких там Клар...(наглядний приклад хуцпи)..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

а ще на ці дати припадає Ніч Шиви. )
цього року була з 7 на 8 березня. різні традиції святкують від однієї доби і аж до місяця.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Пурім "кочує" в межах кінця лютого - кінця березня. Наприклад, цього року Пурім припадає аж на 24 березня.
Але маєте рацію: того року, коли встановлювався Міжнародний жіночий день, свято Пурім припало саме на 8 березня. Клара Цеткін та Роза Люксембург не просто знали про це, а навмисно приурочили МЖД до Пуріма! Адже однією з головних дієвих осіб цього свята є жінка Естер. І що книга єврейського ТаНаХа, що біблійна книга Старого Заповіту має ідентичну назву - книга Естер. В розумінні Клари Цеткін і Рози Люксембург, Естер являла собою прекрасний зразок для наслідування всіма емансипованими жінками, які не чекають милості від чоловіків, а беруть долю свою і свого народу в свої руки.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

8 березня 1910-го (коли Клара на соціалістичній жіночій конференції запропонувала заснувати міжнародний жіночий день) збіглося з Пурімом. Клара була “національно-свідомою” жінкою і вирішила, щоб Пурім мають святкувати всі жінки планети! https://www.ar25.org/node/21663

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Я про це написав матеріал для журналу "ПіК" десь у першій половині 2000-х ))) Ви все вірно розумієте, окрім одного: мети "Пурім мають святкувати всі жінки планети" бути не могло в принципі, оскільки:

  1. йдеться про жінок лівацької, комуно-соціалістичної орієнтації, які зрікалися будь-якого національного коріння (що є прямим плагіатом з Біблії, ідеалом якої є суспільство, де "не буде не еліна, ані юдея");
  2. Пурім, що святкується за єврейським місячно-сонячним календарем, в принципі неможливо прив'язати до григоріанського сонячного календаря.

Отже, мотив був інший: вихолостити Пурім, вилущити з нього образ жінки-героїні та в цьому "очищеному" вигляді зробити ідеалом для всіх суфражисток (а згодом і феміністок) планети! Оскільки комуністи загравали з народами християнських країн, то найбільш підходящими фігурами для наслідування були біблійні образи. Естер підходила на цю роль ідеально, оскільки книга Естер є і в ТаНаХу, і в католицькій Біблії, і в православній.
В принципі, в ТаНаХу є ще одна єврейська жінка-героїня - Юдіт...

Але недолік її образу очевидний: книга Юдіт є лише в католицькому Біблійному каноні, але не в православному - отже, це звужує фокус-аудиторію свята, яке хотіли запровадити Клара Цеткін і Роза Люксембург. Тому й обрали Естер.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Есть ещё одна версия происхождения праздника "8 Марта - День междунарподной солидарности трудящихся женщин", пожалуй, самая скандальная и неприятная для всех представительниц прекрасного пола, с трепетом ожидающих Международного женского дня.

В 1857 году в Нью-Йорке женщины действительно протестовали, но были это не текстильщицы, а проститутки. Женщины древнейшей профессии требовали выплатить зарплату матросам, которые воспользовались их услугами, но не имели денег заплатить.

В 1894 году, 8 марта, в Париже проститутки снова провели демонстрацию. На этот раз они требовали признать их права наравне с теми, которые шьют одежду или пекут хлеб, и учредить специальные профсоюзы.

Это повторилось и в 1895 году в Чикаго, и в 1896 в Нью-Йорке – незадолго до памятного съезда суфражисток в 1910 году, где и было решено объявить этот день женским и международным, как это предложила Цеткин.

Кстати, и сама Клара проводила подобные акции. Все в том же 1910 году, вместе со своей подругой Розой Люксембург, она вывела на улицы немецких городов проституток с требованием прекратить бесчинства полиции.

Вот только в советской версии проституток заменили на “трудящихся женщин”.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Почувайся вільно, спілкуючись українською, тут усі свої.

https://t.me/ETEPHET