Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Турецький заколот як геополітична технологія

Турецький «недопереворот» - це нова геополітична багаторазова технологія, яка буде використовуватися прямо протилежними політичними силами на тривалому етапі.
За великим рахунком, турецькі події розгортатимуться в дуже важливу світову тенденцію. Якщо в Центрі, на Півночі і Сході Європи Захід починає консолідувати зусилля щодо стримування і відсічі військово-політичної агресії Росії, то на південному фланзі все гірше.

viktor-nebozhenko.jpg

Директор соціалогічної служби "Український барометр", політолог Віктор Небоженко

Нестабільна Туреччина залишилася єдиною ланкою, яка може виступити в інтересах Заходу проти Росії. Перша спроба протиставити Туреччину і Росію закінчилася невдачею. Путін образився за збитий літак і не пробачив Ердогану. Але Заходу потрібно посилювати свій південний фланг боротьби з Путіним, і ніхто, крім Туреччини, це завдання виконати не може. Час не чекає.

Більш того, світ повертається до практики 70-80-х років, коли боротьба Заходу і СРСР відбувалося в усьому світі - від санкцій, зіткнення літаків і підводних човнів до лівого тероризму в Європі і ,найголовніше, - стратегії локальних воєн (В'єтнам, Ангола). Це і є друга холодна війна яка буде, як і в минулий раз, тривати до перемоги одного з супротивників. І турецький «недопереворот» добре вписується в цю нову геополітичну тенденцію. Тепер все буде більш серйозним.

На першому етапі ми бачимо в Туреччині невпевнену спробу млявого державного перевороту. В даному випадку неважливо чи цей «недопереворот» є провокацією хитрого Ердогана незадоволених військових, імітацією заколоту або перехоплення ініціативи та успішне придушення повстання військових. Все це вже деталі. Важливо , що зараз, придушивши опір, Ердоган потрапив в пастку неминучих авторитарних і радикальних рішень, позбавивши себе майбутнього вибору.

На другому етапі, після заколоту, Ердоган приречений на закручування гайок, створення режиму особистої влади, повороту в бік особливого турецького ісламізму і радикалізації своєї внутрішньої і зовнішньої політики. Але коридор його політичних можливостей влаштований так, що він може йти тільки в бік Росії, як ворог чи як друг. Він не може йти на Південь. Там величезна багаторічна війна. Він вже не може йти на Захід. Тим більше, що він вже бере участь в нелегальному міграційному шантажі Європи.

Він може тільки йти на Північний Схід Євразії, реалізуючи свою знамениту стратегію створення на основі «тюркського світу» Другої модернізованої Османської імперії - від Стамбула до Ташкента і Астани.

Нам знайоме таке геополітичне і авторитарне мислення за судомами нещасного «русского мира Путіна» і його спробам за рахунок агресії проти України створити СРСР-2.

Тому два світи - тюркський і русскій мір обов'язково зіткнутися.

Як і Путін свого часу, зосередивши колосальну владу, Ердоган потребуватиме амбітного зовнішньополітичного проекту - об'єднання всього тюркського світу. Тільки це легітимізує його величезну авторитарну владу в Туреччині.

А тут спрацьовує історична геополітична закономірність - два авторитарних лідера сусідніх країн, навіть якщо вони бачать, що їх хочуть зіштовхнути (Гітлер і Сталін), все одно йдуть туди, де є коридор можливостей для їх особистісних амбіцій і політичної агресії. Тому конфлікт між ними неминучий.

Тому на третьому етапі турецької драми, що розгортається, путінська Росія і Туреччина Ердогана неминуче мають зіткнутися. Приводів буде багато. Або з курдського питання, або з-за підтримки Туреччини конфлікту в Сирії, Україні, Нагірному Карабасі. Або підтримка Туреччиною боротьби народів Поволжя. Середньої Азії, Кавказу, Казахстану проти російської експансії. Адже, як показала війна в Сирії, Туреччина не боїться конфліктувати з Росією і робить це дуже яскраво і болісно для Кремля.

Турецький президент для Путіна, на відміну від українського президента, вкрай незручний противник на борцівський арені. І хоча Путін намагався натиснути на Туреччину під час конфлікту зі збитим російським літаком, Ердоган турецькі національні інтереси, турецьку гідність поставив вище за свої особисті економічні інтереси. А він в конфлікті з Путіним ризикував набагато більше в сфері туризму і турецького будівництва в Росії, ніж президент України зі своєю цукерковою фабрикою в Липецьку. Тому, врешті решт, хитрий план Путіна, беручи участь в дестабілізації Туреччини, прив'язати до себе Ердогана і посварити його з Заходом погано закінчиться для Кремля.

Решта не важливо. Головне, що для Заходу і Росії турецькй заколот відкриває великі можливості для геополітичного маневру. Путін сподівається переграти всіх, відірвавши Туреччину від Заходу, але все скінчиться тим, що Ердоган через якийсь час обов'язково зіткнеться з Путіним. Така логіка розвитку відносин двох могутніх диктаторів-сусідів, у яких закінчилися внутрішньополітичні перспективи, але є ще величезні ресурси для зовнішньополітичної агресії.

Україна в цій історії потрібно трохи - відволікання уваги путінської Росії від Донбасу, принизливий для Кремля посилений турецький контроль російських суден у зоні проток і відкрита підтримка Туреччиною національно-визвольної боротьби кримськотатарського народу проти російських окупантів в Криму.

Після цього Захід, відновивши свій південний фланг оборони, зможе приступити до практичної координації дій балто-чорноморських країн - від Фінляндії до Туреччини з епіцентром нової європейської безпеки в Україні.

Переклад з російської О.К.

Наші інтереси: 

Цікавий сценарій. Чи є ще версії?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Виходить,що московія втрачає північні морські ворота і намагається зберегти південні,що їх зараз контролює Туреччина.Кремляді намагаються купити,застрашити турецьку владу.Бо якщо їм закрити вхід у Середземне море,то прощай Сирія і все вєлічіє накривається мідним тазом.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо зібрати в одне "Повне зібрання творів Віктора Небоженко"... все що він напрорікував за останні 25 років...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
ми бачимо в Туреччині невпевнену спробу млявого державного перевороту. В даному випадку неважливо чи цей «недопереворот» є провокацією хитрого Ердогана незадоволених військових, імітацією заколоту або перехоплення ініціативи та успішне придушення повстання військових.

Фактично, пан Небоженко не знає/не хоче/не може пояснити: чого хотіли сили, що стояли за спробою перевороту !?.. В силу цього його політичні прогнози є простим базіканням для преси ...для гонорару... для підтримки свого іміджу..

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

"підтримка Туреччиною національно-визвольної боротьби кримськотатарського народу проти російських окупантів в Криму"-Яка така боротьба.Скільки окупантів знищено.Скільки потягів спущено під укіс.Нема ніякої боротьби.Щось є ситуативне і не більше.Навіть дагестанці більше опираються ніж кримчаки.

Невдалий воєнний переворот у Туреччині не підтримали турецькі курди,а їх там кілька десятків мільйонів.Із цього можна зробити висновок на якій стороні кремляді.

Також сильна Туреччина мозолить очі Ізраїлю,СА, Ірану,Греції і може ще комусь.

Те що цивілізація входить у кризу,уже всім зрозуміло.Тепер шукається місце на карті світу,де дітям бомби на голови поскидати.Ось дурнуваті турки із москалями можуть виконати цю "місію".Адже якщо мільйони йолупів вірять в апокаліпсис,то його потрібно організувати.Інакше "святі" книги втратять авторитет,а з ними і жерцям прийдеться на городі самим собі їжу вирощувати.А це для "богообраних" усіх мастей не до лиця.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Як завжди, виникають прості запитання: А чого хотіли організатори перевороту ?
Зміни влади... Так ЦЕ дитяче питання. Влади хочуть всі!
А от питання пріорітетів влади - ЦЕ головне!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Читав думку якогось знавця турецьких справ,що недопереворот в Туреччині був стихійним контрударом турецьких військових на якусь спецоперацію спецслужб,заплановану на кілька годин пізніше.
В Туреччині дійсно щось трапилося знакове.Можливий якись розворот у політиці країни.Можливо диктатору Ердогану не потрібні елітні військові,бо готується до воєнних авантюр.Раніше прем'єр пішов у відставку.

Цивілізованому світу потрібно зробити висновки із дійсності,що не можна загравати із жодним диктатором.Нема доброго Єрдогана і поганого Хусейна чи Каддафі.Вони всі однакові і підуть на все щоб зберегти свою владу.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Кожен народ вибирає форму правління згідно власних побажань.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Здається, цей переворот - багатоходовочна гра. Це - тільки початок. Далі буде. Просто все не так, як ми бачимо ззовні.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Наші інтереси:
Цікавий сценарій. Чи є ще версії?
----------------------------
Без паніки шановні!

Перша версія ніби "сценарію" закінчиться тим самим як і мнива Чечня-3 про яку навряд чи хто зараз пам"ятає..
І доказом цього варіанту є ось цей даний скрін=)

Друга версія усе може відбуватися настільки непердбачувано як і події на Майдані у яких жоден з прогнозистів нічого не зумів передбачити навіть на 50 % у тому числі як я чомусь упевнений що і самі головні гравці (сценаристи, режисери і т.д.) також.

Третя версія, усе може перерости нарешті у 3-тю світову.

Четверта версія, після Туреччини знову загориться Пів-н. Африка, а потім дещо побухкає в Європі та біля Зах. кордонів України із переходом на більш активнішу спеку на Сході десь чи то до початку зими, а чи то на початку тієї зими)

Які ще можуть бути версії?
Та будь які=) і навіть дійсно позитивні для малих народів Європи із подальшою їх загибеллю як на зразок із покращенням здоров"ям перед початком нового ще більшого загострення тієї ж хвороби із попутними ускладненнями..

Але якби там не печально усе те було, а ми у вирі всіх цих подій будемо перебувати немов як аморфна маса у броунівському русі за рахунок чого можливо навіть і зуміємо пройти «пляшкове горлечко».

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Можу також ще більш активніше при бажанні розгорнути 3 версію на грані чистої фантастики..

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На мій погляд, коріння спроби військового перевороту в Туреччині лежать в рішеннях саміту НАТО, який відбувся у Варшаві 8-9 липня 2016 року!

Серед найважливіших результатів, рішень і ухвал:
• розміщення в країнах Балтії та Польщі військових сил у складі чотирьох окремих батальйонів: в Естонії — британський, в Латвії — канадський, в Литві — німецький, в Польщі — американський;
• розміщення в Польщі танкової бригади Армії США разом із керівництвом бригади;
усі країни альянсу ввійдуть у коаліцію проти ІДІЛ. Інформацію про стан воєнних дій у Сирії збиратимуть АВАКСи НАТО з території Туреччини та міжнародного повітряного простору;
• оголошено попередню оперативну готовність системи протиракетної оборони. США передали НАТО керування системою. Офіційне завдання — захист від ракет Ірану;
підписання першого в історії договору між ЄС і НАТО про співпрацю у сфері безпеки, зокрема в питаннях загрози міграційної кризи, гібридних воєн і кібератак. Кіберпростір визнано новою зоною оперативних дій;
підтримка суверенності та територіальної цілісності України та засудження агресії Росії в Криму та на сході України;
• підтримка суверенності та територіальної цілісності Грузії;
НАТО у координації з кораблями ЄС розпочне операцію в Середземному морі для боротьби проти контрабанди людей і зброї й біля берегів Лівії для забезпечення виконання ембарго на зброю, яке ООН наклала на державу.

Всі ці рішення невигідні тільки Москві! І Москва вирішила піти ВА-банк!

Цілком можливо, що контррозвідка раніше отримала інформацію про підготовку перевороту і планувала арешти ряду вищих офіцерів. І тим не залишалося іншого виходу, як спробувати вчинити заколот в розрахунку на удачу. Але не вийшло...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Виходить,що московія втрачає північні морські ворота і намагається зберегти південні,що їх зараз контролює Туреччина.Кремляді намагаються купити,застрашити турецьку владу.Бо якщо їм закрити вхід у Середземне море,то прощай Сирія і все вєлічіє накривається мідним тазом.

Вірю в те, що розумію.