Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Росії відбувається розпад імперії - Демура

Найжорстокіша економічна криза чекає на Росію та більшість країн вже в найближчі півтора року. Вона спричинить помітну реструктуризацію економіки і споживчого попиту. У цієї кризи свої закони - відсутність всяких законів.

Настав момент, коли додана вартість, вироблена реальним сектором економіки, вже не в змозі обслуговувати банківський борг і підтримувати існуюче споживання. Настає діфляціонний колапс. Це відбувається кожні 100-120 років: 1929 рік, 1870-ті роки, 2000 рік, 2007-2008 роки. Зараз повторюється знову, вважає відомий російський аналітик Степан Демура.

Сьогодні Росія - це економіка сировинної колонії. Тому що у реальної сировинної економіки - Австралії, Канади - є виробництво, переробна промисловість, видобуток сировини. Причому видобуток - не основний внесок в структуру ВВП. Якщо норма доданої вартості на долар сировини, наприклад, в Австралії - 6, Канаді - 8, Євросоюзі - 11, США - 13, то в Росії - 1,5-1,6 долара. Тобто продукцію високих переділів з високою доданою вартістю ми в принципі не виробляємо. Останній приклад - «Суперджет» КБ Сухого. У ньому 90% імпортних комплектуючих, російський тільки метал корпусу.

Якщо країна не виробляє високу додану вартість, вона живе дуже бідно. Поки ВВП Росії, а він 6-й у світі, «надувається» тільки за рахунок високих цін на енергоносії. 

Для виробництва високої доданої вартості потрібні кадри і капітальні інвестиції. Наші кадри пішли на пенсію, в промисловості 30 років толком нічого не оновлювалося. Знос основних фондів промислового капіталу 70-80%. Це рівносильно падінню ВВП на ту ж величину. Як країна після війни! Відїдьте від Москви або Омська на 50 км  - там люди, як після війни живуть. При такому зносі основних фондів і відсутності інвестицій сподіватися на якийсь сталий розвиток нерозумно.

92% російських підприємств належить офшорам. Реально працює, виробляючи додану вартість, всього близько 15 мільйонів чоловік - на величезну країну. 

У розвинених країнах на соціальні видатки - охорону здоров'я, освіту, культуру, спорт, ЖКГ і так далі - витрачається 70% бюджету. У Росії - 15%. Держапарат в розвинених країнах - 11%, в ​​Росії - 43%. 

Тобто знос основних фондів 70-80%, а працівників, що підвищують додану вартість, - близько 15 мільйонів. І більшість населення - це електорат Єдиної Росії, який сидить на бюджеті. А бюджеТакого просто не буває. 

Чим пояснюється економічне зростання в США і Єврозоні 

Постіндустріальна економіка США трималася на банківському мультиплікаторі. Це коли Федеральна Резервна Система впорскує в неї один справжній долар, а банківська система через кредитування перетворює його в 20-22 долара реального попиту. Кредитний мультиплікатор почав падати в 2007 році і зараз знаходиться на рівні п'яти. В системі ФРС цей індикатор впав з 8 до 0,8. Тому що кредитувати нікого, все перекредитовані. Те ж саме в Європі, там кредитний мультиплікатор менше одиниці.

Останні 20 років 70% ВВП Китаю складався з капіталовкладень в основні засоби (50%) і зовнішнього попиту (20%). Багато капвкладень не окупилися. Звідси величезна кількість доріг в нікуди, порожніх міст, заводів-дублерів, мостів, які після землетрусів п'ять разів підривають, щоб побудувати нові. Плюс місцеві чиновники теж активно «освоювали» кошти.

Зовнішній попит на китайську продукцію падає. Частка внутрішнього попиту в китайському ВВП з 2000 року неухильно знижується. Європа, США і багато країн вже повертають своє виробництво з Китаю через зростання вартості китайської робсили і зростання витрат на енергоносії - занадто велике транспортне плече. 

Після кризи 2008-2009 китайці накачували економіку внутрішніми боргами в надії, що ситуація виправиться зовні. Не допомогло. Тому в Китаї зараз буде такий же ж потужний колапс, як в СРСР. Не випадково на останньому пленумі КПК оголошено про новий курс, практично перебудову. Але Китай корумпований приблизно так само, як і Росія. Там 22 млн. чиновників, які активно приватизують засоби виробництва. Така система просто валиться. Величезна різниця в доходах - до 80 разів. Революційна ситуація - це 40. У Росії 83.

Як кризова ситуація відбивається на російських регіонах

У Красноярську населення області 3 мільйони, працюючих 700 тисяч, середня зарплата 15-16 тисяч рублів при дуже високій наповнюваності Пенсійного фонду - велика частина працює «вбілу». А споживчий борг красноярцев - 120 млрд. рублів. Середня ставка по його обслуговуванню 25-30%. Яким чином населення з такими доходами зможе його обслуговувати після виплат на ЖКГ, харчування і т. д.? Нереально. Значить, будуть дефолти. Банківська система ляже, споживчий попит різко скоротиться. Середній клас просто зникне. З багатого класу виживуть не всі. 

Це відбувається в усьому світі. Причина - ми всі живемо в постіндустріальному суспільстві. Ніхто не працює, нічого не виробляється. Всі «працюють» в Інтернеті. Але завдяки Інтернету продуктивність праці зросла тільки в трьох секторах: готельному господарстві, торгівлі та виробництві пам'яті для процесорів. А багатство країни виникає, коли реальна праця з'єднується із засобами виробництва, промисловим капіталом. Не може існувати суспільство, в якому 70% ВВП припадає на споживання. Воно живе, поки не закінчиться накачування долара і економіка більше не зможе нести борговий тягар. Зараз цей час закінчився. 

У кризі 2008-2009 років борги найбільших приватних компаній олігархів були перекинуті на державний сектор, на плечі платників податків

У Росії почала лягати банківська система, бо економіка і населення перевантажені боргом, який обслужити не можуть. Не кажучи про позамежну, нічим не обґрунтовану вартость кредитів в Росії. Ми імпортуємо інфляцію через долар. Наш Ценрабанк - просто великий обмінний пункт, філія ФРС. Боротися з інфляцією він не може в принципі. За законом ЦБ не має права фінансувати бюджетний дефіцит Уряду Росії. Мало того, на кожний долар друкується всього 60 копійок замість рубля. В результаті втрати ВВП в кризових 2008-2009 роках склали 9% проти 2-3% в Європі і США. 

Потім наш ЦБ боровся за стабільність рубля: ЦБ всіх країн знижували ставки, щоб не добити економіку, а російський ЦБ і Угорщина - підвищували. В Угорщині угробили форинт, в Росії - рубль. В нинішній кризі буде те ж саме, тому що скрізь сидять ті ж люди. 

Найстрашніше те, що сьогодні у ЦБ і банків немає валюти. У 2008-2009 роках сумарних зовнішніх боргів у валюті було 500 млрд, золотовалютних резервів - 600 млрд. Основний держборг - це борг наших корпорацій і олігархів. Зараз зовнішніх боргів уже на 730 млрд, золотовалютних резервів - на 480. Мало того, намагалися протягнути закон про передачу Стабілізаційного фонду в приватне управління, причому при цьому передбачити ще й втрати. На щастя не пройшло. 

Якщо в 2008-2009 роках ЦБ позбувся 200 млрд і при цьому курс рубля істотно ослаб, то тепер немає такої можливості, бо проти 200 млрд залишиться 200 млрд при боргу 730. Тому всі розмови про те, що рубль буде підтриманий і девальвації НЕ БУДЕ , нічим не обґрунтовані. Потрібно готуватися до обвальної девальвації рубля. Це перший раз, коли гроші нічим не забезпечені. Можна надрукувати грошей, але це лише розтягне початкову фазу кризи. Уявіть, що ми живемо в умовах 2008-2009 років і кінця немає. 

Який вихід? Списання боргу, дефолт, різке зниження споживання. Ми вже проїли всі доходи майбутніх поколінь. Ми об'їлися ікри і наїздилися на мерседесі. Тепер будемо їсти хліб і їздити на запорожці. Утрирую, але ситуація приблизно така. Все, що можуть зробити центробанки і політичні еліти, - це друкувати гроші. Але рецепти, які зазвичай спрацьовують, зараз спрацювати не можуть. 

Зараз буде серйозний рух по ослабленню рубля. Цього року ставка може бути 43,47-48 точно. Потім настане пауза. А восени 2015-го треба бути готовим, що рубль покаже і ставку 58 по відношенню до долара. Номінальні низи фондових західних ринків повинні бути в жовтні-листопаді 16 року - це пік падіння. 

Що робити середньому та дрібному бізнесу

Середній клас зникне, багатії не будуть отоварюватися в середині країни, як і зараз не отоварюються. У Росії народ перейде на хліб і воду, але буде виплачувати кредити банкам і магазинам. А потім почнуть падати ціни на нафту. Все це треба сприймати як даність. 

Не беріть кредити, залучайте партнерів, діліться акціонерним капіталом, але не віддавайте повністю управління компанією в чужі руки. Накопичуйте. Гроші вам зараз потрібні, щоб був час протриматися, поки всі конкуренти не заваляться. Ринок схлопнется наполовину, і половина конкурентів піде з ринку. А ви займете їхнє місце. Працювати і працювати - вам потрібно протриматися на плаву! Можна оптимізувати персонал, але завжди залишайте професіоналів і спирайтеся на них, якою б не була криза. 

У 1992 році СРСР не помер, він вмирає тільки зараз. Ті ж сім'ї, та ж номенклатура знайшли тоді спосіб монетизувати свою владу, вони ж продовжують керувати країною. Відбувається розпад імперії. Але це вже було

Переклад з російської мій, О.К. Те, про що говорить експерт, можна екстраполювати й на Україну.


Дивіться також: Російський аналітик Степан Демура: Що робити? Вивчати досвід німецьких націонал-соціалістів

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Росію чекає розпад, а Україну - ДОЦЕНТРОВИЙ РУХ!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

У такій складній ситуації,яку описав пан Демура, Україну мало б підтримати сільське господарство із замкнутим циклом виробництва продуктів харчування..Підприємства переробки повинні бути сучасними і енергоефективними..Дякую..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

+ розробка програмного забезпечення. За динамікою розвитку цієї сфери Україна на другому місці після США.

Явсе Світ говорит:
У такій складній ситуації,яку описав пан Демура, Україну мало б підтримати сільське господарство із замкнутим циклом виробництва продуктів харчування..Підприємства переробки повинні бути сучасними і енергоефективними..Дякую..

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Росію чекає розпад, а Україну - ДОЦЕНТРОВИЙ РУХ!