Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна потребує допомоги США

Так називається стаття  Стівена Пайфера, старшого наукового співробітника інституту Брукінгса і колишнього посла США в Україні, та Строуба Телботта, президента інституту Брукінгса, колишнього заступника держсекретаря США у 1994-2001роках. Стаття опублікована в американській газеті The Washington Post за 29 січня.

Патрулювання села Орехово в Луганській області 28 січня. Фото: Maksim Levin/Reuters

Бойовики, яких підтримують російські війська, почали атакувати Донецьк і Луганськ. Дипломатичні зусилля не привели до якогось прогресу у врегулюванні конфлікту або хоча б до більш чіткого дотримання режиму припинення вогню, який абсолютно не діє.

Захід, в тому числі Сполучені Штати, мають серйозно поставитися до питання надання допомоги Україні, якщо не хочуть, щоб ситуація ще більше погіршилася. Це означає, що зараз Україні потрібно надати реальну фінансову допомогу, щоб допомогти їй захистити себе.

Після втручання регулярних російських військових частин у ситуацію в східній Україні в серпні, угоду про припинення вогню було досягнуто в Мінську 5 вересня. Умови припинення вогню в кращому випадку дотримувалися частково, але тривали регулярні обстріли через лінію фронту.

Після затишшя в грудні бойові дії розгорілися з новою силою в січні. Лідер так званої Донецької Народної Республіки недавно заявив, що збирається захопити всю Донецьку область. На наступний день сепаратисти, яким, цілком імовірно, допомагали російські військові, обстріляли Маріуполь, внаслідок чого загинуло близько 30 мирних жителів.

Москва не зробила нічого для сприяння мирному врегулюванню. Вона не забрала свою зброю і не забезпечила контроль над російсько-українським кордоном, що передбачалося Мінським угодою. Президент Росії Володимир Путін продовжує заперечувати, що його війська беруть участь в бойових діях в Україні, хоча російське телебачення показує солдатів з російськими нашивками на формі.

Вірогідно, Кремль прагне продовжувати конфлікт, щоб чинити тиск і дестабілізувати український уряд.

Для Заходу ця проблема виходить за рамки України. Росія переступила через правила, які зберігали мир, стабільність і безпеку в Європі протягом майже 70 років, і застосувала силу, щоб змінити кордони.

Якщо Захід не відповість на це, він може очікувати більших проблем, навіть збройних конфліктів від Росії в інших країнах. І тоді, щоб зупинити Росію, Заходу доведеться заплатити набагато вищу ціну.

До цього часу Сполучені Штати і Європейський Союз відповідали на агресію Росії економічними санкціями. Вони завдали серйозної шкоди російській економіці, але ще не досягли своєї політичної мети: змусити Москву погодитися на даний врегулювання конфлікту шляхом переговорів.

Сполучені Штати також надали військову підтримку України, але всього лише на суму 120 млн. дол. Причому допомога була тільки нелетальною зброєю.

Вашингтон повинен робити більше, щоб змусити Росію змінити курс. Це означає, що Українській армії потрібно надати достатньо коштів, щоб зробити подальшу агресію настільки дорогою, щоб Путін і Російська армія більше не хотіли ескалації бойових дій.

Вісім колишніх американських практикуючих фахівців у сфері національної безпеки - ми вдвох, а також колишній представник США в НАТО Іво Даалдер, колишній заступник міністра оборони Мішель Флурнуа, колишній посол США в Україні Джон Гербст, колишній заступник міністра оборони Ян Лодал, колишній головнокомандувач силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс і колишній заступник начальника штабу Європейського командування США Чарльз Уолд - зібралися разом, щоб розробити наступні рекомендації для їх негайної реалізації. (Вони будуть опубліковані в понеділок у доповіді «Зберегти незалежність України, протистояти російській агресії: Що повинні робити США і НАТО?»).

По-перше, Білий дім і Конгрес повинні надати Україні суттєву фінансову допомогу для її оборони: 1 млрд. дол. військової допомоги в поточному фінансовому році, а потім ще по 1 млрд. дол. в 2016 і 2017 фінансовому році. Конгрес повинен не тільки дозволити надання допомоги, як він це зробив, прийнявши «Акт на підтримку свободи в Україні» в минулому році, але також виділити кошти.

По-друге, уряд США повинен змінити свою політику і почати надавати Україні летальну допомогу. Більша частина коштів, про які говорилося вище, повинні бути виділені на нелетальної допомогу. Наприклад, Українська армія гостро потребує РЛС, щоб точно визначати, звідки противник веде обстріл з мінометів і систем залпового вогню, які є причиною 70% випадків загибелі українців.

Але українцям також необхідні деякі види оборонних озброєнь, особливо, легка протитанкова зброя. Протитанковим ракетам, які знаходяться на озброєнні української армії, вже понад 20 років, і велика частина з них не працює. Американська протитанкова зброя могла б заповнити цей величезний пробіл.

По-третє, уряд США повинен звернутися до інших держав-членів НАТО і закликати їх допомогти Україні, особливо ті країни, які використовують радянську техніку і системи озброєння, сумісні з українською військовою технікою.

Якщо Сполучені Штати вирішать надати летальну допомогу Україні, ми вважаємо, що і деякі інші країни-члени НАТО зроблять те ж саме.

Час не терпить зволікання. Через три місяці в східну Україну прийде весна, і в цей час бойові дії можуть спалахнути з новою силою. Ми повинні допомогти українцям стримати агресію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи