Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна – в тренді постіндустріального світу

Світ:

Культурні та креативні індустрії, до яких належить хендмейд, сьогодні займають 7% від світового внутрішнього валового продукту зі зростанням у 10% щороку. Ця сфера розвивається швидше, ніж виробництво й ринок послуг. Експерти називають хендмейд ще й ефективною економічною моделлю самозайнятості.

16052804.jpg

Обкладинка для блокноту з ручною вишивкою. Робота Оксани Колосовської. https://www.etsy.com/listing/295083437/notepad-in-an-embroidered-cover-a5?ref=shop_home_active_10

А ось такі чудові тайстри виготовляє Оксана Срібна

Фраза головного редактора «Дня» Лариси Івшиної: «Ми настільки відстали, що можемо бути попереду» багато в чому — пророча. Виявляється, те, чим українці найбільш багаті, — креативні люди, які вміють створювати своїми руками унікальні речі, — це тренд третього тисячоліття, ключова галузь економіки постіндустріального суспільства... Не метал і навіть не наше зерно можуть витягнути країну з економічної кризи, а... хендмейд. Для цього треба мало — зберегти людей від війни й еміграції та забезпечити їм комфортне законодавче поле для творчості.

У світі дедалі більше перевагу віддають унікальним товарам, зробленим уручну. Навіть замість дизайнерських, але серійних речей, набагато частіше купують те, що виконане в єдиному екземплярі, нехай навіть не такого іменитого «автора».

При цьому споживач традиційно звертає увагу на якість товару. Як стверджує експерт зі світового ринку хендмейду Олена Вечканова, лише в Україні широко поширений міф, що «зроблене своїми руками» може бути «косе», «криве», тому що воно — «хендмейд». «Це не так, — говорить експерт. — Навпаки, всі найдорожчі і найякісніші речі у світі — це створені вручну».

СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ

Українці помиляються ще й у тому, що вважають «хендмейд» продуктом лише «народних майстрів»: вишиванки, глина, вінки. Світ давно пішов від цих етнічних стереотипів.

Культурні й креативні індустрії, до яких належить хендмейд, сьогодні займають 7% від світового внутрішнього валового продукту зі зростанням у 10% щороку. Ця сфера розвивається швидше, ніж виробництво й ринок послуг. Вона надає робочі місця для 8,3 мільйона громадян ЄС.

«Сучасне світове суспільство — це вже не суспільство знань. Це суспільство творчості. Купуючи річ, люди дедалі менше орієнтуються на кількість предметів. Частіше купують емоцію, а тому пропонована річ має бути унікальною. Індустріалізація, за якої штампують тисячу однакових виробів за годину, задовольнити цей запит уже не може», — розповідає культуролог, кандидат філософських наук Лариса Осадча.

ХЕНДМЕЙД І БІЗНЕС

Цікаво, що експерти називають хендмейд ще й ефективною економічною моделлю самозайнятості, найбільш зрозумілої і прийнятної в умовах кризисної економіки.

Останнім часом в Україні з’явилася мода на хендмейд, і багато українців почали розглядати свої хобі як інструмент підробітку.

Олена Вечканова кілька років тому створила проект Three-snails.com. Він допомагає творцям хендмейду з України просувати свої вироби на зарубіжних ринках. На сайт можуть звертатися майстри й пропонувати ціну, за яку готові віддати товар. Усі послуги з реклами, логістики й доставки товару до будь-якої країни світу ресурс бере на себе, а майстер за це нічого не платить. Менеджери проекту також дають поради, над чим варто попрацювати, щоб зробити товар ще кращим.

«Чесно кажучи, купувати українські товари іноземці все ще бояться. Спрацьовує стереортип «у вас війна і корупція». Я ж мрію про те, щоб про Україну знали передусім як про країну майстрів. Для цього нам не треба вигадувати нічого нового, адже у нас уже є величезна кількість професіоналів», — розповідає Олена Вечканова.

За словами експерта, багато наших майстрів зараз розгублені: вони не знають, як працювати з клієнтами. Але якщо всім разом «напружитися», то ринок виробів ручної роботи може стати сильним антикризовим засобом і альтернативою сировинному ринку.

Найбільше вироби ручної роботи купують у США і Канаді. Багато українців успішно реалізують свої товари лише на цих ринках. Але, починаючи продавати товар на іншому континенті, треба знати деякі нюанси. Наприклад, до Канади заборонено ввезення будь-якого дерева: закарпатську шкатулку ручної роботи в Торонто вже не продати, її спалять прямо на кордоні. А щоб вийти в топ списку майстрів на Etsy, треба мати унікальну пропозицію, публікувати дійсно красиві фотографії виробів і вести з покупцями діалог англійською мовою.

За словами Олени Вечканової, ринок хендмейду у світі — швидкозростаючий і дуже щільний. Щоб бути поміченим серед усієї великої кількості пропозицій, аналогічних вашій, треба пропонувати дуже впізнанний товар.

НЮАНСИ ЗАКОНОДАВСТВА

У переліку чинних нині українських КВЕДів (класифікаторів видів економічної діяльності) немає таких, які описували б вид діяльності зі створення й продажу «хендмейду».+

Запровадження нового виду класифікації економічної діяльності, як виявилося, має для майстрів першочергове значення. Це дало б їм можливість працювати в легальному полі: творці товару змогли б заявити про себе офіційно. Це не пільги, але істотний старт до прозорих відносин підприємця й держави.

«Подібного виду діяльності в нормах просто не прописано. На зустрічах з міністром культури Євгеном Нищуком ми кілька разів порушували це питання. Він, принаймні, взяв на себе зобов’язання реструктуризувати міністерство, й нарешті вперше в історії незалежної України створити при ньому департамент, що відповідає за креативні індустрії. І от першочерговим його завданням буде саме запровадження таких КВЕДів», — говорить доктор філософських наук, головний експерт групи «Культура» Реанімаційного пакету реформ Наталія Кривда.

Щоб будь-який український виробник міг продавати товари ручної роботи за кордоном, потрібне також пом’якшення законів і митного регулювання.

У січні цього року була створена ініціативна група, що веде з владою діалог зі спрощення процесів експорту товарів і послуг з України. Зараз усі договори про продаж треба окремо оформляти, роздруковувати й показувати на митниці. Натомість ініціативна група добивається, зокрема, того, щоб визнати договір оферти, вивішений при замовленні товару на сайті, чинним і при перетині кордону.

Зараз у Верховній Раді на стадії розгляду перебувають поправки до законів про експорт товарів, і в разі, якщо позитивне рішення буде прийняте, ситуація для українських творців хендмейду значно покращиться. Підприємці не витрачатимуть силу-силенну часу на розв’язання юридичних проблем, а натомість зможуть повністю піти в професійну діяльність і створювати ще якісніший товар.

УСПІХ УКРАЇНСЬКИХ МАЙСТРІВ

Але все-таки, незважаючи на те, що як держава Україна все ще відстає від тенденцій «постіндустріального світу», на рівні особових досягнень у нас є приклади, коли саме ми задаємо тренд.

Випадок з українським брендом Ohhio можна назвати унікальним: ця перша українська хенд-мейд марка виступила на всесвітній краунфандинговій платформі Kickstarter, поставивши за мету зібрати гроші на розвиток бізнесу. Замість бажаних $20 000 на рахунку бренду вже $173 000, але гроші продовжують надходити!

Бренд Ohhio створений менше року тому, але їм уже цікавляться в усьому свііу. Ohhio виробляють модні на сьогоднішній день речі великим плетінням, теплі й затишні, незамінні в холодну пору року.

А авторські закладки від українки Олени Місник без перебільшення підкорили світ. Її «фірмовий стиль» копіюють уже компанії США і Британії. Оригінальність і незвичність їх у тому, що на кінці закладки прикріплені ноги з різними елементами. Коли закриваєш книгу, то складається враження, що цей «герой» поринув з головою у твір і манить за собою в цю історію. Це як зручний, так і красивий елемент для книжки.

 

Наші інтереси: 

Тенденція часу. 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи