Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українська вистава перемогла на фестивалі мистецтв Edinburgh Fringe Festival

Фольк-опера «Counting sheep», авторства Марка та Марічки Марчиків, завоювала нагороду театру Summerhall на найбільшому у світі фестивалі мистецтв Edinburgh Fringe Festival.

Українська співачка Марічка Кудрявцева (Марчик після одруження) та канадський музикант Марко Марчик познайомилися у січні 2014 року на Майдані. Обидвоє були волонтерами, допомагали військовим у зоні АТО, а через рік вирішили розповісти про ураїнські проблеми канадцям. 

Для цього була створена вистава «Counting sheep». Фольк-опера відрізняється від загальнопринятих стандартів театру. Там немає  традиційних монологів, діалогів та головних персонажів, а основною складовою є українські пісні, зібрані гуртом «Божичі».

Прем'єра з успіхом пройшла у Торонто, після чого виставу почали запрошувати на міжнародні фестивалі, у тому числі і на шотландський Edinburgh Fringe Festival. Там вона завоювала головний приз — нагороду театру Summerhall. Його власник так пройнявся виступом, що підняв над будівлею прапор України, який майорітиме там до кінця фестивалю.

Марічка Марчик, режисерка «Counting sheep», каже:

«Ми з моїм чоловіком Марком після пережитих подій революції та війни не могли лишатися осторонь і намагалися долучити якомога більше підтримки до України. Крім цього, в світових ЗМІ зникли новини про Україну, наче війни на сході і не існує. По-третє - якщо не брати до уваги трагічні події в Україні - наша культура є унікальною і багатющою в сіті. Саме тому ми хотіли побільше розповідати в світі про Україну через мистецтво. Привернути увагу. І нам це вдається.

Спочатку ми написали величезний сценарій з діалогами/монологами/персонажами. Почали репетиції з музикантами з Lemon bucket orchestra, де немає жодного українця. Але зрозуміли, що цей шлях не працює. Ми не були акторами і за короткий час важко пояснити музикантам, що вони мають відчувати і що передавати глядачам, і як-то взагалі бути учасником революції. Ми вирішили відмовитись від текстів і лишили лише старовинні народні пісні та танці, відео, трансформацію простору, залученя людей та, звичайно українські страви, якими ми пригощаємо людей під час вистави.

Через те, що ми планували годувати людей і простір, де ми будуємо барикади був обмеженим - наші перші вистави були розраховані лише на 30 людей. Наступний показ в рамках театрального фестивалю охоплював вже 70 глядачів і ми мусили задіювати волонтерів-акторів для організації театральної "революції". 

На третій показ у Торонто ми вирішили спробувати задіяти 150 глядачів. І мали знову перебудувати концепцію вистави.

Зараз в Единбурзі ми маємо продані майже всі квитки - і це близько 220 людей кожної вистави щодня.

Вистава є досить дорога у собівартості. Не всі фестивалі можуть собі дозволити привезти її. Тому наразі ми шукаємо шляхи та спонсорів, аби привезти Counting Sheep в Україну. Але були б дуже горді та щасливі, якщо це вдасться».

Наші інтереси: 

Марічка була співачкою в гурті Божичі. Марко Марчик - співак і композитор канадійського гурту Lemon bucket orchestra. Вони познайомилися на Майдані взимку 2014 року. Влітку 2014 року їздили із концертами для українських бійців в так звану зону АТО. Під час свого весілля у Канаді, яке проводили просто неба у міському парку, зібрали кошти для Української армії (просили не дарувати їм подарунків, натомість жертвувати гроші для українських воїнів). І ось тепер вони взяли участь у фестивалі. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи