Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В офшорах осіло 1,5–2 річні ВВП України - міжнародна оцінка

Спецтема:

Оцінка щорічних офшорних втрат України сягає 11–12 млрд. дол., що дорівнює обсягу кредитів, отриманих нею від МВФ у рамках двох останніх програм (2014–2015 рр.)

Дані про кошти українського походження, які осіли в офшорах, згідно з приблизними міжнародними оцінками, коливаються від 117 млрд. дол. (Global Financial Integrity) до 167 млрд. (Tax Justice Network). В еквіваленті це становить 1,5–2 річні ВВП України.

Про це пише  доктор економічних наук Сергій Кораблін. Оцінка щорічних офшорних втрат України сягає 11–12 млрд. дол., що дорівнює обсягу кредитів, отриманих нею від МВФ у рамках двох останніх програм (2014–2015 рр.), йдеться у статті. За словами автора, зазначене вимивання супроводжується падінням накопичень в основний капітал.

"На рисунку наведено їхні доларові еквіваленти в розрахунку на одного працівника в різних країнах. Період вибірки (2000–2014 рр.) не враховує найглибшої фази вітчизняного спаду, що спостерігався в 90-х роках минулого сторіччя", - приводить цифри автор.

"Україна, як і Китай, належить до країн із середнім рівнем доходів. У 2000–2008 рр. її вкладення в основний капітал на одного працівника стійко зростали. Однак після цього відновилося їхнє падіння: до 2014-го їх річні обсяги скоротилися в 2,6 разу, тоді як у групі країн із середніми доходами збільшилися в 1,6 разу, а в Китаї — в 2,4 разу", - йдеться у статті. Кораблін наголошує на наявності стратегічного відставання.

"Як результат, у 2014 р. наші інвестиції у власне майбутнє (800 дол. на одного працівника) виявилися значно ближчими до рівня найбідніших країн світу (370 дол.), ніж до економік із середніми доходами (3000 дол.). Що ж стосується багатих країн і держав — членів ЄС, то вони на кожного працівника вкладають в основний капітал… у 18–20 разів більше від нашого. Причому нескладно помітити, що цей розрив щороку збільшується", - йдеться у статті.

За даними Корабліна, програє Україна й у відносних розмірах своїх накопичень основного капіталу. Так, у докризовому 2013 р. їх відношення до ВВП (17,5%) набагато відставало не тільки від середньосвітових значень (21,9%), але й від показників країн із високими доходами (20,2), низькими (24,4) і середніми (30,1%). У 2014-му українські вкладення в основний капітал узагалі впали до 14,0% ВВП.

"Називаючи речі своїми іменами, це — шлях у нікуди. З такою статистикою Україні треба перейматися входженням у групу найбідніших країн світу, а не в багатий Євросоюз. Якщо так, постає питання про відплив її мільярдів в офшори — чи не надто дороге задоволення для такої бідної країни, та ще й з пан'європейськими амбіціями?", - йдеться у статті.

Нагадаємо, у понеділок, 9 травня, консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) відкрив доступ до бази даних, у якій міститься інформація про більш ніж 200 тисяч офшорних компаній. На офіційному сайті консорціуму оприлюднена інформація про компанії, зареєстровані у Панамі, Самоа, а також на Багамських, Сейшельських і Британських Віргінських островах.
 

Наші інтереси: 

Така держава нам не потрібна! 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо народ України дозволяє красти, то чого ж не красти!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо народ України дозволяє красти, то чого ж не красти!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Уявляєте, які шалені резерви має Україна!

Ще можна додати прямі витрати на вживання алкоголю і тютюну - приблизно 70 млрд. гривень щорічно. Негативні наслідки від вживання вартують на порядок більше - лікування, аварії, дезорганізація, політична тупість...

Просто Клондайк!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!