Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В США відбулася енергетична революція

Вітряки перемогли газ і вугілля в боротьбі за вартість кВт/год. Погані новини для сировинних колоній. Галузь відновлюваної енергетики в США в 2014 році зробила революцію: вартість електроенергії, виробленої за допомогою відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), у ряді випадків стала нижче отриманої на традиційних газових та вугільних електростанціях. І це без урахування держпідтримки.

15033002r.png

Сонячні батареї на даху дилерського центру Porsche у Каліфорнії
Сонячні батареї на даху дилерського центру Porsche у Каліфорнії

Як говориться у звіті інвестиційної компанії Lazard, за останні п'ять років в США нормована вартість електроенергії (LCOE), одержуваної у вітропарках, знизилася на 58%. Ціна «сонячної» електрики впала ще більше - на 78%.

На сьогодні середня вартість 1 МВт∙години, що виробляється на СЕС, становить 56 доларів (5,6 цента за кВт∙год), на ВЕС - 14 доларів. Це з урахуванням державних субсидій. Без них вартість сонячної електроенергії доходить до 72 доларів за МВт∙г, вітрової - до 37 доларів. Ціна електроенергії, одержуваної на газових та вугільних станціях, в останні п'ять років практично не змінювалася і становить 61 долар і 66 доларів за МВт∙год відповідно. Тобто навіть без субсидій та ж вітрова енергія стала майже вдвічі дешевше традиційної.

Для довідки
Нормована вартість електроенергії (LCOE, Levelized Cost of Electricity) - середня розрахункова собівартість виробництва електроенергії протягом всього життєвого циклу генеруючого об'єкта. Вона включає облік різних аспектів - початкові інвестиції, вартість експлуатації та обслуговування електростанції, ціна палива і вартість капіталу - і використовується для порівняння витрат на виробництво з різних джерел. 

Знизити собівартість електроенергії, що генерується ВДЕ, вдалося за рахунок здешевлення технологій та нових підходів до фінансування й експлуатації об'єктів. Свою роль у збільшенні поширеності поновлюваних джерел, а значить, зниження ціни енергії за рахунок ефекту масштабу, зіграли субсидії. У США в останні роки діяв вкрай вигідний податковий кредит для генерації на базі ВДЕ. Подальша доля цього виду субсидування сьогодні бурхливо обговорюється між компаніями сектора і федеральною владою.

Також у США вже укладені великі контракти на поставку «зеленої» енергії за вкрай низькими цінами. Як повідомляє New York Times, техаська компанія Austin Energy навесні 2014 року підписала 20-річний контракт на поставку сонячної електроенергії з ціною меншою за 5 центів за кВт∙годину.

Влада Оклахоми схвалила угоду на придбання електроенергії нового вітропарку, що дозволить покупцям заощадити близько 50 млн. доларів у порівнянні із закупівлею енергії у традиційних джерел. Там же, в Оклахомі, найбільша американська енергокомпанія American Electric Power потроїла обсяг закупівлі енергії від вітропарків на тлі низьких цін, що склалися останнім часом. І це при тому, що Оклахома, на відміну від багатьох інших штатів, не вимагає від компаній, що продають електроенергію споживачам, мати частку «зеленої» енергії у своїх поставках - тобто рішення AEP було продиктовано виключно економічною логікою.

Дешевшає не лише «велика» відновлювальна електроенергетика. Наприклад, так звана сонячна енергетика на дахах (Rooftop solar PV - фотоелектричні панелі невеликої потужності, що розміщуються приватними споживачами на дахах будівель) вже досягла мережевого паритету в 10 штатах США із 50, а в решті, за прогнозами аналітиків Deutsche Bank, добереться до цього показника максимум у 2016 році. Не дивно, що тільки в 2013 році американці встановили на своїх дахах 1 ГВт сонячних панелей, а до 2016 року їх сукупна потужність зросте в шість разів.

 

Для довідки
Мережевий паритет - термін, використовуваний у відновлюваній енергетиці, який означає, що вартість «зеленої» електроенергії в мережі зрівнялася з ціною традиційної енергії.

Відновлювана енергетика успішно конкурує з традиційною вже у багатьох країнах світу, кажуть експерти. США в числі перших країн, в яких сонячна енергетика досягла мережевого паритету. У цьому ж списку ПАР, Італія. Це явище обумовлене величезними обсягами введення сонячної генерації в цих країнах, що впливає на зниження витрат на виробництво устаткування і будівництво самих об'єктів.

У США на сьогоднішній день введено більше 4 ГВт сонячних електростанцій, а вартість 1 кВт ∙ год в перерахунку на рублі становить близько 2,6 рубля. У ПАР цей показник - 4,5 руб / кВт ∙ год. Мережевий паритет, за оцінками Deutsche Bank, також досягнуто в Індії, а в 2015-2016 роках, як очікується, буде досягнутий в більшості районів Китаю, який, до слова, тільки до кінця 2014 року планував ввести в дію 14 ГВт нової сонячної генерації. Вітропарки на суші досягнуть мережевого паритету протягом декількох років, а морські ВЕС - у 2020-х роках, прогнозує технічний директор Siemens Wind Power Хенрік Стайсдейл.

У той же час експерти попереджають, що низькі ціни на поновлювані джерела не означають, що вітрові та сонячні електростанції зможуть незабаром повністю замінити традиційні. Газові та вугільні потужності потрібні для надійності, адже тільки вони здатні гнучко реагувати на потреби енергосистеми, набираючи навантаження на вимогу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

За рахунок чого вдалось знизити ціну?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

За рахунок чого вдалось знизити ціну?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

На скільки я зрозумів, за рахунок зниження собівартості. А собівартість знизилась за рахунок зменшення цін на комплектуючі (технології) для побудови (обслуговування) ВДЕ, плюс держпідтримка. Як видно з наведених цифр у статті без держпідримки вартість електроенергії виробленої за допомогою ВДЕ є більшою ніж від традиційних технологій. Поки ще. Але передбачається подальше її здешевлення.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Гринь Братер.
0
Ще не підтримано

Дуже гарна стаття, особливо сьогодні для України.
Є поняття повної вартості товару: це вартість будівництва (наприклад атомного блоку), вартість експлуатації його (екологічна чистота, тощо), вартість утилізації після експлуатації.
В даному випадку ця повна вартість одного квт. відновлювальної енергії в США є нижчою за традиційну: теплову (газову, вугільну, мазутну), гідрогенеруючу, атомну.
Ще один параметр є важливим: - надійність постачання енергії. Автономне постачання залежить від тебе самого, а ще коли ти маєш диверсифіковане постачання з декількох джерел, це клас.

Хай Буде!

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Тут йдеться не про автомне постачння електроенергії, а про зміну способу видобутку самої електроенергії. Але її постачання до кінцевого споживача залишається традиційним. Тобто підхід до виробницва і постачання електроенергії зімнюється системно (для всієї системи), а не для окремих її елементів.

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>