Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Володимир Даватц: "Готовий боротися проти комунізму завжди і всюди"

Російський охоронний корпус в Сербії (нім. Russisches Schutzkorps Serbien) – корпус, сформований з російських емігрантів і громадян СРСР, що діяв на стороні націонал-соціалістичної Німеччини під час Другої світової війни. Зокрема воював проти партизан в Югославії. Всього через службу в корпусі пройшло 17090 чоловік, з яких близько 11,5 тисячі становили емігранти, а решта були радянськими громадянами. Був найчисленнішим за чисельністю білоемігрантом формуванням, з усієї білої еміграції складалася на службі Вермахту.


Російський Охоронний Корпус вже прийнятий до складу Збройних Сил Німеччини. Залишається останній акт: щоб кожен з нас окремо був інкорпорований в число її воїнів. Цей момент є момент присяги.

Присяга вже близько – через кілька днів. Спішно повторюються рушничні прийоми, стройові побудови, – все, що потрібно для зовнішнього виконання цього обряду. Але слід підготуватися до нього і внутрішньо, тому що цього акту вимагають від нас добровільно, отже з повною свідомістю його значення і його наслідків.

Юридичні наслідки присяги відомі: порушення її суворо карається спеціальними законами. Але моральні наслідки не менш великі. Ми входимо в німецьку армію, як Російський Охоронний Корпус. Ніхто не вимагає від нас зречення від нашого російського обличчя.

Присяга вимагає від нас короткої і ясної відповіді: чи готові ми боротися з комунізмом до останньої краплі крові, не шкодуючи свого життя і тоді, коли цей комунізм надів маску Святої Русі?

Я пригадую один сон, який неодноразово з'являвся в моєму житті. Я зустрічаюся з дияволом, класичним дияволом з рогами і хвостом. Але мені не страшно: у мене в руках хрест і я знаю, що перед ним диявол безсилий. Я закладаю руку з хрестом за спину, сміливо підходжу до диявола і в упор, перед самим його обличчям простягаю хрест. Диявол спокійно піднімає руку – і через секунду я бачу, що я обеззброєний і хрест сяє у нього в лапах. Від жаху я прокидаюся. Тепер слід продовжити цей сон. Не кричати від жаху треба побачивши цієї картини, а викликати в собі впевненість, що речовинний хрест може взяти в руки і сам диявол, але він безсилий проти хреста нематеріального, який випалений в нашому серці. Треба бути впевненим у правді блоковських «Скіфів» і в брехні блоковских «Дванадцяти»: це правда, що скіфська орда збирається знищити Європу, і це брехня, що Христос провідник банди вбивць.

І тому повторюю слова присяги: готовий боротися проти комунізму завжди і всюди, під якою б маскою він не виступав, готовий до останньої краплі крові боротися під командою Верховного вождя, який почав з цим комунізму не словесну, але справжню боротьбу.

Присяга, яку належить нам прийняти, має ще одну чудову деталь: ми даємо її не тоді, коли жалюгідні люди бігли за німецької колісницею, а тоді, коли ці люди, перелякані успіхами Рад, вже думають про те, як перефарбуватися швидше в захисний колір.

Ні, поза часами успіхів або невдач даємо ми нашу урочисту обіцянку. Не спокушаємося ми вигодами, які виникали б від перемоги німецької зброї: для нас однаково спокусливий тріумфальний вступ до Парижа і трагічний кінець Сталінграда! І там і тут блищало торжество людського духу, і там і тут звучала непохитна воля... Дух замість матерії, воля замість розхлябаності – ось що створює нову історію, ось що гарантує її не тимчасовий, але постійний успіх. Успіх цей безсумнівний. А чи побачимо ми його своїми смертними очима, – це невелика деталь, незначуща подробиця, яка не повинна входити скільки-небудь помітним фактом в військову психіку: присяга солдата повинна бути незалежна від сьогоднішнього дня.

А тому, розмірковуючи над текстом присяги, кажу відомими словами Лютера:
– На цьому я стою, інакше не можу, Господь Бог хай допоможе мені!

Володимир Християнович Даватц [1].


Бойовий шлях В.Х. Даватца ...

У частинах Російського Охоронного Корпусу Володимир Християнович спочатку проходив службу рядовим в 7-й роті 1-го полку, потім (з травня 1942 по листопад 1944 р.) у 2-й роті 3-го полку на бункерах з охорони залізниці, що проходить в долині річки Ібр. У цей період Даватц публікує статті і вірші в газетах, які виходили на територіях європейських країн підконтрольних Третьому Рейху, в яких висловлює свою незмінну антибільшовицьку позицію.

Після переформування 3-го полку, в перших числах листопада 1944 р. Володимир Християнович в чині обер-єфрейтора в Запасному батальйоні під командуванням генерал-майора А. Н. Черепова. Батальйон виступає в найважчий «Боснійська похід», який виявився останнім у житті Даватца.

Обер-єфрейтор Російського Корпусу Володимир Християнович Даватц загинув 7 листопада 1944 року за містечком Сіеніци в Югославії в результаті бомбардування з повітря позицій батальйону генерала Черепова, в якому він служив. Тіло Даватца було вилучено з під уламків будівлі після закінчення авіанальоту разом з тілами інших чинів батальйону і загиблих місцевих жителів.

Корпусник Н. Зіневич, який служив в одній роті з В.Х Даватцем згадував:

«Важко уявити собі кращий приклад безкорисливого і любовного служіння нашої ідеї, ніж дав цей поет і письменник. У похилому віці, чужий військового життя, він кинув мирне і задоволене життя і вступив до лав нашого Корпусу – рядовим. Сумлінно переносив всі тяготи боїв і походів, і рішуче відмовлявся від яких би то не було «привілейованих» посад будь то в штабі, канцелярії або в складі. Важко було старому, але дух свідомості необхідності жертви, подвигу і обов’язку ніколи не покидав його»

Посилання:

1. Володимир Християнович Даватц, (народився 6 червня 1883 року, Володимир, Російська імперія, загинув 7 листопада 1944 року, Сіеніци Королівство Югославія) – російський військово-громадський діяч, підпоручик (1921 г.), активний учасник Білого руху, галліполіець.

Джерело:

Газета «Ведомости Русского Охранного Корпуса в Сербии» Белград №63 от 3 марта 1943 года, с.2.

Опубліковано на сайті:

РУССКАЯ ПРАВОСЛАВНАЯ ЦЕРКОВЬ ЗАГРАНИЦЕЙ, КЁНИГСБЕРГСКIЙ ПРИХОДЪ СВ. ЦАРЯ-МУЧЕНИКА НИКОЛАЯ II

Наші інтереси: 

Знати справжню історію Другої світової війни і участі в ній на стороні Німеччини добровольчих військових підрозділів з різних країн.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи