Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як Амстердам став світовою столицею життя вскладчину

Сьогодні амстердамці за допомогою програми Peerby активно діляться корисними в побуті предметами: дрелями, наметами, відеокамерами та іншим домашнім начинням. Це - зоря нового міського способу життя в стилі sharing economy.

Навіщо щось купувати, якщо можна позичити, причому позичити безкоштовно? Хороша дрель коштує близько $ 100, а потрібна вона вам раз на рік. Якщо сусід дасть вам покористуватися своєю дреллю, а в обмін попросить відеокамеру, щоб зняти фільм про день народження дитини, ви обидва не залишитеся в програші.

Це і є новий спосіб життя в стилі sharing economy. Люди виходять зі своїх будинків і квартир і пропонують сусідам, а іноді просто незнайомцям допомогу на взаємовигідній основі. Мова вже не йде тільки про інструменти, посуд або побутову техніку.

По всьому світу городяни позичають один одному автомобілі, велосипеди, ненадовго обмінюються квартирами або дачами. Купівля багатьох предметів в такому суспільстві має сенс, тільки якщо їх немає у сусідів в радіусі кількох кілометрів.

В Амстердамі sharing economy почалася з особистих невдач простого голландця Даана Веддепола. У 2009 році він втратив роботу, потім від нього пішла дівчина, потім він втратив житло - його квартира згоріла. Після пожежі сусіди почали допомагати Веддеполу: йому приносили їжу, ковдри та багато необхідних речей.

Веддепол виніс зі своїх бід важливий урок. Людям подобається допомагати один одному, а прохання про допомогу може створювати нові знайомства та контакти. Тобто, це допомагає нам усім стати трохи щасливішими. Веддепол вирішив на цьому заробити і створив сайт і додаток Peerby.

Ідея сайту - створити зручний інструмент, щоб позичати один одному різні побутові дрібниці. З його допомогою можна повідомити зареєстрованим користувачам, що вам потрібна, наприклад, електродриль або драбина. Додаток визначає ваше місцезнаходження і шле запит вашим сусідам. Якщо хтось захоче позичити вам потрібний предмет, він відповість вам через додаток. Ви зможете з ним списатися і домовитися, як забрати і повернути необхідний предмет. Вся процедура займає приблизно 30 хвилин.

Важлива відмінність Peerby від інших схожих додатків полягає в тому, що спілкування починається з людського прохання. Він не вимагає великої кількості користувачів. Якщо хоча б 10 чоловік, що живуть по сусідству, досить активні в ньому, вже дуже скоро їх споживчі звички та звички їхніх сусідів починають змінюватися.

Зрозуміло, що у Peerby є і свої проблеми. Головна - люди іноді не повертають речі вчасно або взагалі не хочуть їх віддавати. Через це багато користувачів бояться позичати дорогі предмети побуту, наприклад, відеокамери.

Інша проблема - люди за допомогою сервісу просто намагаються позбутися непотрібних речей. Один з його користувачів таким чином роздав величезну кількість цвяхів, болтів та інших будівельних витратних матеріалів. Нічого в цьому поганого немає, але це суперечить самій ідеї Peerby.

Ведденпол намагається вирішити їх за допомогою рейтингів і невеликої абонентської плати за користування ресурсом. Відомо, що люди цінують свою репутацію в інтернеті, отже поява можливості ставити оцінки тим, хто позичив у них щось, знизила кількість неповернень.

Peerby також розвиває систему страхування: люди, що беруть у борг товари, платять невеликий страховий внесок, у випадку, якщо позичений предмет не повернули або зіпсували, збитки власника покриють з цих грошей.

Зараз у Peerby приблизно 15 тисяч користувачів в Амстердамі. Додаток потихеньку поширюється і в інших містах Голландії та за кордоном, наприклад, у Бельгії та Німеччині.

Ведденпол не зупиняється на досягнутому. Його сайт одночасно рухається в друх напрямках. Сам підприємець намагається домовитися з однією з компаній, що виробляють електричні дрелі та інші інструменти, про створення нового ланцюжка поставок. Дрелі можна буде не купувати, а позичати безпосередньо у компанії-виробника, яка буде отримувати невеликий платіж за кожну просвердлену дірку.

Користувачі тим часом розширюють сферу застосування Peerby. Сайт був розроблений як сервіс, що надає реальні товари. Але сьогодні його вже використовують, щоб знайти бажаючих допомогти з ремонтом або переїздом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи