Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як Україні перемогти в боротьбі за людський потенціал

І чому мізки українців – одна з головних конкурентних переваг країни. Бізнес-еміграція з України стає все більш потужним і тривожним трендом. 

Країну залишають успішні стартап-команди, акселератори і просто зневірені в місцевих можливостях підприємці-одинаки. А рейтинг Forbes українських економістів вчергове показав, що найкращі молоді уми країни можуть отримати справжній розвиток і визнання, лише виїхавши за її межі.

Так, місця роботи фігурантів ТОП-15 рейтингу розкидані по всьому світу, але жоден із них не повернувся на батьківщину після продовження навчання за кордоном. Про те, як уникнути «витоку мізків» і створити сприятливе середовище для розвитку інтелектуального потенціалу всередині країни, Forbes розповів Руфат Алімарданов, глава регіонального представництва IFC в Україні та Білорусі.

Сучасний світ глобальний, і сьогоднішні реалії ведуть до того, що існує певна мобільність людських ресурсів − вони переміщаються туди, де є більше можливостей. І ясно, що відбувається конкуренція за людський капітал.

У світовому рейтингу людського капіталу, який готує Всесвітній економічний форум спільно з компанією Mercer − The Human Capital Report 2015 − Україна посідає 31-е місце зі 124 країн. І тому, звичайно, не хотілося б, щоб Україна страждала від «витоку мізків» і втрачала свій людський капітал, який на сьогодні, абсолютно очевидно, є однією з головних конкурентних переваг країни.

Необхідно створювати середовище та умови для того, щоб люди могли застосовувати свої знання, вміння і реалізовували таланти тут. Акцент слід робити на ті галузі економіки, де у країни є конкурентні переваги.

Україна була, є і в осяжному майбутньому залишиться країною з експортоорієнтованою економікою, тому важливо підтримувати й розвивати сектори, які сприяють зростанню експорту, допомагають вийти на нові ринки, сприяють збільшенню доданої вартості. Якщо подивитися на досвід попередніх років, то на практично рівні частини в експортній складовій розділилися сільське господарство, машинобудування і металургія.

Як і в деяких сусідніх країнах регіону, в Україні сильні традиції в освіті, особливо в технічному і фізико-математичному напрямку − радує, що їх ще не втрачено. Це добра основа. З модернізацією освіти Україна має хороший шанс відігравати більш помітну роль в інноваційних галузях, зокрема, це стосується сфери IT, і не тільки аутсорсингу.

Якщо говорити про інші сфери, Україна завжди досягала успіху в інженерії − традиційно близько третини експорту займало машинобудування. Звичайно, сьогодні інша ситуація, але важливо не розгубити цей потенціал, і за наявності нових експортних ринків розвивати ті галузі й напрямки, які будуть найбільш затребуваними. До них відноситься, звичайно, сільське господарство, причому нові методи його ведення − так зване smart agriculture.

Якщо подивитися на досвід регіону, то, наприклад, інтегрування країн Центральної Європи в Євросоюз у 2000-х зумовило інтенсивні капіталовкладення із ЄС. Величезний капітал, а також експорт, на 40-50% забезпечили їх стрімке зростання. Якщо ж порівняти з регіонами далекосхідної Азії, то в 1990-х зростання відбувалося за рахунок людського фактора, а саме, за рахунок різниці у вартості робочої сили.

У країнах СНД, зокрема, в Україні, зростання відбувалося за рахунок концентрації на ресурсно інтенсивних галузях, на які припало більш ніж 70% експорту. У нашому регіоні близько 85% обсягів виробництва знаходиться в шести ресурсно багатих країнах, в числі яких і Україна.

Економісти сперечаються про те, що таке природні ресурси − благословення чи прокляття. Але мені здається, треба звернути увагу на те, чи вдається ефективно використовувати отримані кошти для трансформації національного добробуту, покращення інфраструктури та створення умов для підвищення якості людського капіталу.

Завдання України – саме зараз повернутися до економічного зростання. І, наприклад, сільське господарство сьогодні є драйвером потенційного зростання економіки країни, що має призвести до розвитку та створення робочих місць у суміжних галузях. З одного боку, сільське господарство затратне в питанні робочої сили, але з іншого − це все ж ресурсна галузь. Важливо усвідомлювати, що людський капітал гратиме величезну роль, однак концентрація на ресурсах, яка є в Україні, нікуди не дінеться.

Проводячи реформування державного сектору, уряду важливо правильно розставити акценти, адже зміни й нововведення не завжди призводять до збільшення кількості робочих місць. Водночас суспільство має бути готовим до того, що навіть якщо реформи будуть проводитися дійсно ефективно і оперативно, ефект від них буде помітним не відразу, що стосується також і працевлаштування.

У створенні робочих місць важлива роль відводиться розвитку малого та середнього бізнесу. З цією метою бізнесу потрібно забезпечити сприятливі умови для роботи та доступу до капіталу. Саме сектор МСБ зазвичай є одним з основних джерел створення нових робочих місць. Наприклад, різні дослідження економік у ЄС показують, що в секторі МСБ створюється до двох третин усіх робочих місць у приватному секторі.

Проводячи реформування державного сектору, уряду важливо правильно розставити акценти, адже зміни й нововведення не завжди ведуть до збільшення кількості робочих місць

Згідно з рейтингом легкості ведення бізнесу Doing Business 2016, Україна зробила великий прорив у сфері відкриття бізнесу, спростивши необхідні процедури. Світовий банк порахував, що таким чином країні вдалося покращити свій рівень на 40 позицій у глобальному рейтингу за даним індикатором.

Цьому сприяло, наприклад, скасування дозволів, необхідних для отримання печатки, а в подальшому − і скасування самої печатки. Такі прості рішення забезпечують більш швидке відкриття підприємства. Звичайно, просто відкрити бізнес недостатньо, його потрібно ще фінансувати, він має працювати в правильному правовому полі, ефективно платити податки, без зайвих незручностей і зайвих витрат часу − наприклад, це можна робити в електронній формі оплати податків і подання податкової звітності.

Для бізнесу, інвесторів важливим є передбачуване і прозоре ділове середовище. Будь-який професіонал буде продовжувати працювати над собою, розвивати свої вміння та підвищувати кваліфікацію, якщо він бачить можливості для подальшого зростання і процвітання. І це стосується як матеріальної винагороди, так і соціальної реалізації, можливості вибудувати кар'єру як найманого менеджера або виростити свій бізнес у ролі підприємця.

Ось саме в цьому, мені здається, і полягає наше завдання сьогодні − створити сприятливе середовище для росту, розвитку і процвітання. А сферу людина вибере сама. Зараз популярно здобувати освіту в сфері інформаційних технологій, хоча раніше це було не так престижно. Сьогодні в цьому багато хто бачить можливості для успішного працевлаштування або реалізації своїх амбіцій у бізнесі. Скоро з'являться нові професії − і наступні покоління знайдуть себе в них.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Люди добрі! Словосполучення "людський капітал" - це витівка паразитів, котрі вважають людей своєю власністю. Насправді капіталом може бути тілько біоробот, котрий не володіє волею. Людина може бути союзиком, а не капіталом.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Люди добрі! Словосполучення "людський капітал" - це витівка паразитів, котрі вважають людей своєю власністю. Насправді капіталом може бути тілько біоробот, котрий не володіє волею. Людина може бути союзиком, а не капіталом.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Йдеться про "людський потенціал" - саме цей термін і треба вживати.

Арій Хрестовий каже:
Люди добрі! Словосполучення "людський капітал" - це витівка паразитів, котрі вважають людей своєю власністю. Насправді капіталом може бути тілько біоробот, котрий не володіє волею. Людина може бути союзником, а не капіталом.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!