Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Єгор Соболєв: "Система нараховує до мільйона людей, які переплелися корупційними зв'язками". Як буде проводитися люстрація

Категорія:

Спецтема:

Ухвалити закон – це лише половина справи. Тепер потрібно добитися його виконання. Прийнятий закон передбачає поетапне очищення влади від осіб, що не відповідають люстраційним критеріям. Крім того, нові претенденти на посади в органах державної влади також перевірятимуться на відповідність цим критеріям. 

140922-lyustraciya.jpg

Обкладинка журналу Український тиждень, № 37 (357) від 11 вересня  2014 р.
Обкладинка журналу Український тиждень, № 37 (357) від 11 вересня 2014 р.

Цей закон про очищення влади треба сприймати як перший крок, каже Соболєв. "В нас повністю клептократична держава. В прокуратурі люстрація має стосуватися 90% людей, якщо не 99%. В судах лише 30% суддів є суддями, а всі інші - підприємці в мантіях".

Втілення люстраційного закону залежить від кожного з нас. Відповідно до ухваленого закону, під люстрацію потрапляє кілька груп осіб.

По-перше, ті, хто не зможе пояснити походження свого майна та майна родини. По-друге, ті, хто підтримували напад на Україну. По-третє, особи, які під час подій Майдану займали державні посади і не написали заяви на звільнення. Четверта група - «кадебешники». Це - страшний канал нищення України, який, на жаль, працює. І п’яте – ті, хто вийшов із керівних органів компартії та комсомолу.

Інформацію про те, чи відповідає особа люстраційним критеріям, будуть брати в різних архівах - від архівів пенсійного фонду до податкової. Крім того, до процесу перевірки буде залучена громадськість.

Процес люстрації як процедура відповідно до нового закону буде організовуватися через Міністерство юстиції – орган, який вже має доступ до більшості баз даних.

Оскільки організація процедури люстраційної перевірки буде покладена на Міністерство Юстиції, працівники саме цього Міністерства повинні будуть першими самі її пройти. Потім перевірку будуть проходити всі Міністри, керівники підрозділів, і всі звичайні чиновники.

Важливо розуміти, що без участі простих людей в процесі люстрації, вона не відбудеться навіть з ухваленим законом.

Ухвалення закону дає суспільству інструмент для очищення влади, і можливість контролю над тим, аби не відповідні люстраційним критеріям люди до неї не потрапляли. Проте, треба розуміти, що тепер люстрація тільки починається.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи