Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

За півроку із України виведено в офшори 133 мільярди - Клименко

За шість місяців 2014 року за допомогою непрямих експортних контрактів в країни з пільговим режимом оподаткування вже пішло 133 млрд гривень. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook пише екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

Як відомо, Генпрокуратура, яка проводить досудове розслідування за фактом зловживання владою та службовим становищем Клименка, заявила, що в ході досудового розслідування встановлено, що протягом 2012-2013 рр.. екс-міністр організував функціонування на території країни схеми ухилення від сплати податків підприємствами реального сектора економіки.

Також, за словами заступника міністра доходів і зборів Михайла Ноняка, за 2013 рік керівництво Міністерства доходів і зборів на чолі з колишнім міністром Клименком завдало збитків на суму 16 мільярдів гривень.

За його словами, це на 19,7 млрд гривень більше, ніж у другому півріччі 2013 року. Український бюджет ризикує недоотримати доходів на суму 2,6 млрд гривень.

"Замість того, що б вводити нові податки, - необхідно дати зелене світло закону про трансфертне ціноутворення. Саме цей закон допоможе стягнути з великого бізнесу ті податки, які й так мають надходити до бюджету, але чомусь осідають на Кіпрі, в Швейцарії та інших країнах з м'яким податковим кліматом", - відзначає екс-міністр.

На підтвердження своїх слів Клименко наводить таку статистику.

Тільки за 2013 на адресу нерезидентів, зареєстрованих на Кіпрі, великими українськими платниками податків виплачено доходи у вигляді відсотків в розмірі 8,9 млрд гривень.

Ще 5,7 млрд гривень минулого року отримали з України австрійські акціонери, 1,2 млрд гривень пішли в Нідерланди, 168 млн гривень - до Швейцарії.

Для порівняння: після секвестру бюджету в березні, доходи українського бюджету від фізичних осіб на весь 2014 прогнозувалися на рівні 7,96 млрд гривень. Тобто, менше, ніж отримали з України кіпрські акціонери у вигляді дивідендів в минулому році.

Екс-міністр звертає увагу на те, що статистика і цього року не змінилася, незважаючи на те, що український бізнес став начебто більш свідомим і патріотичним.

У 2014 році 75% всіх експортних операцій здійснені українським бізнесом за непрямими контрактами з країнами, де працює пільгова система оподаткування.

Обсяг експортних операцій через країни з пільговою системою оподаткування за перше півріччя вже становив 133 млрд гривень.

Це на 19,7 млрд гривень більше, ніж у другому півріччі 2013 року.

При цьому спостерігається значне збільшення експорту в країни з закритим обміном податковою інформацією: Швейцарію (20,8 млрд гривень), Кіпр (2,4 млрд гривень), ОАЕ (2,8 млрд гривень), Люксембург (0,8 млрд гривень).

Клименко звертає увагу на те, що через перенесення точки прибутковості з України в країни з пільговою системою оподаткування український бюджет ризикує недоотримати доходів на суму 2,6 млрд гривень. "Нагадаю, від "військового податку" уряд очікує отримати приблизно таку ж суму - 2,9 млрд гривень", - пише екс-міністр. 

У той же час Клименко звертає увагу на те, що сенсу настільки ускладнювати життя бухгалтерам немає абсолютно.

Як екс-міністр вже зазначав раніше, надходження від "військового податку" будуть в десять разів менше, ніж очікує уряд.

Фактично, це додатковий податок на зарплати простих українців, адже ті ж багатомільярдні дивіденди акціонерам як усередині країни, так і нерезидентам під нього не потрапляють.

Як відомо, 31 травня Служба безпеки України оголосила в розшук колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Крім того, СБУ звинуватила екс-міністра у фінансуванні провокацій, які відбулися в Одесі 2 травня.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи