Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Згадуючи Чернівці

Категорія:

Світ:

Переглядаючи фотографії, натрапила на одну групову – на вулиці Панській у Чернівцях. Ось і пригадала нашу колективну поїздку до Чернівців три роки тому. Хоча в Чернівцях ми були не більше 5 годин. Далі – тур Чернівецькою областю. Серед іншого ми відвідали знаменитий музей Писанки у Коломиї та музей Івана Миколайчука в селі Чортирия. 

Тут народився і виріс знаменитий український кіноактор, сценарист і режисер Іван Миколайчук, якого називали обличчям і душею українського поетичного кіно. Жоден українським фільм 60 – 70х років ХХ століття не обходився без його участі.

У 2006 році на подвір’ї відтворено криницю та встановлено бюст акторові. Поруч з хатою ростуть дві березки, які ще у 70-ті посадив сам Миколайчук разом із братом. Зібрані у музеї речі, оригінальні: валізка Івана, з якою кіноактор їздив до Чернівців, його та братів-сестер колиска, ткацький верстат, родинні світлини, народні строї, мамині вишивки.

Фото з книги Ігоря Чеховського «Прогулянка Чернівцями та Буковиною»

Але повернімося до Чернівців. Чернівці входять в п’ятірку найбільш відвідуваних міст України. І це не дивно, адже місто – відмінний туристичний об’єкт: з прекрасною архітектурою, цікавою історією і специфічною атмосферою.

Ми приїхали до Чернівців поїздом зранку 5 березня. Було холодно. Але зігрілися, піднімаючись пішки вгору до центральної частини міста. Звичайно, що побували і біля міської ратуші на Центральній площі – опівдні виходить на балкон чоловік із сурмою і виконує уривок із пісні ”Марічка”.

Чернівецький драматичний театр чимось подібний  до Одеського оперного. Їх проектували ті ж самі архітектори. Перед театром велика площа. У тротуарну плитку вмонтовані зірки, що світяться. Поряд написані імена та прізвища відомих людей, які народилися в Чернівцях.

Але найбільша атракція у Чернівцях для туристів, на мій погляд, – це Чернівецький університет. Будівля університету - колишня резиденція митрополитів Буковини і Далмації.

До речі, відкрила для себе прекрасний гірсько-лижний курорт Мигово, що неподалік селища Берегомет, де ми ночували.

Захотілося до Чернівців знову! Тільки в теплу пору року, коли довгі дні і короткі ночі. Хочеться побачити це місто, вбране у зелень і дихаюче сонцем. До того ж, є чудова нагода – відвідати літературно-меморіальний музей видатної української письменниці Ольги Кобилянської, чий 150-річний ювілей відзначали в Чернівцях 27 листопада минулого року.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Оленко, за гарну оповідь і прекрасні світлини!

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, Оленко, за гарну оповідь і прекрасні світлини!