Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Злітати в Стамбул на вихідні

З Києва, Львова, Дніпропетровська і Донецька до Стамбула можна злітати за 99 євро. Туди і назад!

Це на 200 грн. дешевше, ніж квиток у вагоні СВ поїзда Київ-Донецьк і майже стільки ж, скільки б коштував проїзд у фірмовому львівському поїзді (у СВ-вагоні). Правда, СВ-вагонами я не користуюся, але сам факт гіпотетично зекономити на квитках зацікавив. Та й сама думка провести декілька днів в іншому місті (та ще й такому, як Стамбул!) привела мозок до активних дій.

Я й не думала літати до Стамбула, але й сидіти в квартирі багатоповерхівки під час канікул не хотілося. Ідея поїхати до Львова, Чернівців або в Карпати розбилася вщент — по-перше, із-за банальності вибраних напрямків, по-друге, із-за значно вищої вартості подорожі.

Я не є прихованим PR-агентом Турецьких авіаліній, але вони роблять свою справу. Коли знайшла готель за 34 євро на добу зі сніданком і, звісно, усіма зручностями в номері, ідея вже не відпускала. Уточнюю - це двомісний номер, отже на одну особу виходить 17 євро. Знаю, що в Києві знайти готель в центрі міста за 350 грн., нереально!

Крім того я дізналася, що із серпня 2012 року українцям скасовано візи до Туреччини (раніше за візу потрібно було сплатити в аеропорту, коли прилітаєш, 20 євро або 30 доларів). Отже все чіплялося одне за одне, і я врешті купила квитки і забронювала готель у Стамбулі в історичній частині міста. При чому — не виходячи з квартири — завдяки новітнім інтернет-технологіям (хвала їм!) і наявності платіжної картки Visa. Квитки на літак я просто роздрукувала, як і підтвердження інтернет-бронювання готелю.

А тепер — найцікавіше: у Стамбулі за 5 днів я витратила більше грошей, ніж пішло на авіаквиток і проживання в готелі! Там — дорогий транспорт, квитки в музеї і на концерти, екскурсії і аудіо-гіди в музеях. А це – неодмінні видатки кожного туриста. То ж я подумала, що промоційні рейси Турецьких авіаліній, дешеві готелі в центрі міста (які, до речі, сплачують всього 8% ПДВ) — не просто так.

Це — державна політика. Туризм — величезний потенціал такої країни, як Туреччина. А Стамбул — це вічне місто, яке цілий рік приваблює до себе туристів, ласих до всесвітньої історії. Візантій, Цар-град, Константинополь, Стамбул — назви одного великого міста, яке бачило декілька видатних цивілізацій і яке завжди було у вирі історичних подій.

Стамбул став рідним багатьом українцям, які в часи Османської імперії туди потрапили. Він став їм новою домівкою — у книзі Тараса Чухліба “Козаки та яничари” дається цифра в 2,5 млн. Це — населення України кінця 15 — середини 17 століття, вивезене татарами з українських сіл як ясир. Це — козаки, які волею чи неволею потрапили до Стамбула. Це — купці, торговці та інші шукачі пригод. Їхні гени і тепер носять в собі сучасні турки.

В цьому контексті пригадується Роксолана, яка народила султана Селіма ІІ (наступного після Сулеймана Пишного султана Османської імперії) і яка була за батьківською лінією прапрапрабабусею іншого султана — Мегмеда ІV (того самого, якому козаки писали листа на картині Репіна). А матір’ю цього султана була Турхан Султан — українка Надія, наложниця його батька, султана Ібрагіма I, яка до 12 років жила в Україні. В головний гарем вона потрапила так само, як і знаменита Роксолана. Але це вже інша історія.
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Стаття зацікавила, нагадала, що в Туреччину тепер не треба віз.
От тільки 17євро це-біля 500грн, а не 350. Цитата: "отже на одну особу виходить 17 євро. Знаю, що в Києві знайти готель в центрі міста за 350 грн., нереально!"

Немає релігії понад істину

Коментарі

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Стаття зацікавила, нагадала, що в Туреччину тепер не треба віз.
От тільки 17євро це-біля 500грн, а не 350. Цитата: "отже на одну особу виходить 17 євро. Знаю, що в Києві знайти готель в центрі міста за 350 грн., нереально!"

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Перепрошую за неправильну арифметику, Помилився, бо не подивився на дату написання статті, а отже курс євро цілком інший від теперішнього.
Відредагувати свій попередній коментар пробував тричі, але чомусь щоразу відповідає: "Немає доступу
Будь ласка, зареєструйтеся, щоб отримати доступ до цієї сторінки"...

Немає релігії понад істину