Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 25
  • Переглядів: 30

Зиновій Свереда: Владика Андрей Шептицький був дуже відкритим до інновацій

Щоб зрозуміти діяльність Шептицького в економічній сфері, потрібно брати до уваги реалії того часу. А вони дуже схожі до теперішніх. Митрополит Андрей є прикладом політика, суспільного діяча, підприємця, що показав, як можна створити капітал і спрямувати його для розвитку власного народу. 

160521zynovijsvereda.jpg

Зиновій Свереда
Зиновій Свереда

Про це розповів Зиновій Свереда, доктор соціальної економіки, доцент Папського Григоріанського університету (Рим), у рамках телевізійного проекту «Шептицький: розсекречена історія» в ефірі Першого національного каналу.

Найперше, у той час панував несправедливий розподіл землі. Близько двох тисяч поміщицьких сімей володіли 52 відсотками землі, а декілька мільйонів українців – 48 відсотками. Дев'яносто відсотків усіх лісів належали близько 40 поміщикам і лише 10 - українській землі.

Панувала корупція в судах, тотальне банкрутство і невідповідність політиків діяти в інтересах народу.

Також були й великі соціальні хвороби, зокрема алкоголізм. УГКЦ намагалася ще перед Шептицьким зробити певні реформи, але два перші банки, засновані митрополитами, збанкрутували.

«Цінність митрополита полягає ще й у тому, що він подав добре соціальне вчення. Він дуже швидко розпочав реформи, зокрема фінансові. І саме заснований ним митрополичий фонд став «європейським банком» для нас», - розповів Зиновій Свереда.

За час єпископства Андрея Шептицького УГКЦ заснувала до десяти банків. А ще митрополит Андрей отримав пільгові кредити від австрійського уряду (близько трьох мільйонів крон) на проведення сільськогосподарських реформ. Два мільйони голландських стерлінгів він отримав від королівської сім’ї, і ними фінансував українську кооперацію. Завдяки йому 70 відсотків парафій УГКЦ були залучені до кооперативного руху.

«Він організував як громадські спілки, так і кооперацію. Були наведені сильні контакти із американськими бізнесменами, англійськими та голландськими підприємцями. У 1914 року Шептицький перевів фінанси Церкви у швейцарські франки. Тож, коли інфляція зруйнувала майже всі інституції, бюджет УГКЦ був урятований», - розповів науковець.

А ще, за словами п. Зиновія, владика Андрей був дуже відкритим до інновацій. Так, 1938 року він заклав у бюджет Львівської митрополії формування першої у Східній Європі кіностудії. Він бачив досвід Голлівуда, тому усвідомлював важливість кінематографу для народної просвіти.

«Митрополит Андрей є прикладом політика, суспільного діяча, підприємця, показуючи, як можна створити капітал і спрямувати його для розвитку власного народу. Він є прикладом мецената, який з любов’ю організовував необхідні справи для свого народу»,- завершив доктор соціальної економіки.

 

 

Лекція Зиновія Свереди в рамках Відкритого університету ІІ фестивалю "Вітер На-Дії" у Львові 25.07.2015.

Наші інтереси: 

Багато корисних ідей для розвитку постіндустріальної формації. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На жаль, ми дуже мало знаємо про діяльність Андрія Шептицького!
Треба максимально віднайти всі матеріали про нього і про його діяльність!
Особливо важливо з'ясувати стосунки Шептицького з ОУН, з Коновальцем і Мельником, з Бандерою...
До праці, друзі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

На жаль, ми дуже мало знаємо про діяльність Андрія Шептицького!
Треба максимально віднайти всі матеріали про нього і про його діяльність!
Особливо важливо з'ясувати стосунки Шептицького з ОУН, з Коновальцем і Мельником, з Бандерою...
До праці, друзі!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!