Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 440
  • Переглядів: 495

Про деякі цікаві сузір'я

Світ:

Неозброєним оком на небі видно приблизно 6000 зірок. Астрономи давнини поділяли їх за яскравістю на шість зоряних величин. Найяскравіші зірки належали до першої величини, найтьмяніші — до шостої. Пізніше, із появою телескопів і розвитком техніки для спостережень, постала потреба визначати зоряні величини точніше. Формально зоря першої величини рівно у сто разів яскравіша за зорю шостої. За такого визначення деякі яскраві зорі мають нульову і навіть від'ємну зоряну величину. Наприклад, найяскравіша зірка нічного неба Сиріус має зоряну величину −1,47. Сучасна шкала дозволяє також одержати значення і для Солця: −26,8.

Сузір'я

Ще з давнини люди об’єднували групи зірок у сузір’я і давали їм назви героїв, тварин, рослин і речей. Деякі назви сузір’їв пов’язані з міфологією. Зірки у сузір'ях опиняються поруч, якщо їх розглядати саме з планети Земля. Насправді вони розташовані у космосі на великих відстанях одна від одної. Цікавий виняток з цього правила становить група зірок в сузір’ї Великого Воза (Великої Ведмедиці). Розподіл зірок по сузір’ях цілком довільний, і різні культури виділяють на небі різні сузір’я. Однак декілька найпомітніших контурів, складених яскравими зірками, виділяються більшістю культур, хоча отримують різні назви. Міжнародний Астрономічний союз поділяє небесну сферу на 88 ділянок з точними межами між ними, завдяки чому будь-який напрямок (чи місце) на небі потрапляє в межі якогось єдиного сузір’я. Нагадаю, що число 88 також вважається священним в астрології. Зірки в сузір'ях прийнято нумерувати буквами грецької абетки: альфа, бета, гамма, дельта, епсилон, дзета, ета, тета, каппа, тощо.

Пасіка

Сузір'я під назвою Мала Ведмедиця народи моря з давніх давен використовували під час навігації. Наші пращури називали його Пасіка. Назва Мала Ведмедиця була запроваджена у 1933 році у зв’язку зі змінами українського правопису на вимогу московських загарбників. Сузір’я містить 40 зірок, видимих неозброєним оком. Астеризм Малий Ківш утворює характерну фігуру на небі і складається з семи зірок. α Малої Ведмедиці — яскрава зірка, розташована поблизу Північного полюсу світу, тому її ще називають Полярною. У нашу епоху ця зірка майже нерухома при добовому обертанні зоряного неба. Таким чином стає зрозуміло, чому українці називали її Квочкою. Вона дуже зручна для орієнтування — напрямок на неї майже збігається з напрямком на північ, а висота над обрієм дорівнює географічній широті місця спостереження. Через прецесію земної вісі положення Північного полюсу зоряного світу змінюється: найближче до нього Полярна зірка підійде у році 2100. А в четвертому тисячолітті роль полярної почне відігравати інша зоря. Полярна зірка є найближчою до Землі пульсуючою змінною зіркою. Її період пульсації становить приблизно 4 доби. Насправді, Полярна є потрійною зоряною системою. У центрі системи розташовується велика яскрава зірка. Інші дві обертаються навколо центральної. У південній півкулі не має яскравої полярної зірки. Це наштовхує на думку про несиметричність Всесвіту.

Дракон

Сузір’я Дракона межує із Пасікою. Названо воно на честь легендарного дракона Ладона, котрий охороняв золоті яблука і ніколи не спав. Найбільш яскрава зірка в сузір’ї: Етамін. Одна з галактик у Драконі — галактика Веретено. У цьому сузір'ї міститься зірка, яка є схожою на наше Солце, а також північний полюс екліптики. Навколо нього обертається полюс світу, який зараз перебуває поблизу Полярної Зірки. Майже в полюсі екліптики міститься планетарна туманність Котяче Око.

Хрест

Ле́бідь — ще одне сузір'я північної півкулі зоряного неба. Розташоване воно в смузі Чумацького Шляху. Інша його назва – Хрест; іноді його називають Північний Хрест, за аналогією з Південним Хрестом. Денеб – найяскравіша зірка цього сузір'я у видимому діапазоні. І одна з найяскравіших зірок нічного неба. В сузір’ї міститься об'єкт Лебідь X-1 – перша відома чорна діра, відкрита в 1967 році.

Символіка

Значення цих сузір'їв є символічним, адже Учитель сказав: «як на небі, так і на землі».

Післяслово: дивлячись на зоряне небо, так і хочеться ввімкнути музику.

Наші інтереси: 

Вивчаймо світ довкола нас.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Возом називали частіше, але була й назва Пасіка.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Наші предки Велику Ведмедицю називали Великий Віз або Ківш і відповідно Малу Ведмедицю - Малий Віз або Ківш.
"Навколо нього обертається полюс світу, який зараз знаходиться поблизу Полярної зірки. Майже в полюсі екліптики знаходиться планетарна туманність Котяче". - ...який зараз перебуває поблизу Полярної Зірки. Майже в полюсі екліптики міститься планетарна туманність... Слово "знаходиться" вживаємо тоді, коли щось шукали. Детальніше тут: https://www.ar25.org/article/zustrichayutsya-strichayutsya-chy-traplyayutsya.html
Загалом гарно написано. Дякую.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Возом називали частіше, але була й назва Пасіка.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

МАЖА-ВІРА - пісня про сузір’я Великий і Малий віз у світогляді українця. Хай живе Мажа-Віра! (пісня гурту Кому вниз, з альбому Реформація: 25 пунктів).

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Сергій Середина.
0
Ще не підтримано

Про деякі цікаві збіги.
Теж чув про 88, та вже давно порахував метрику деяких російських слів:

88=украинец=середина=вечность=мудрость=познание
88=терпение=астролог=септенер

88 як ієрогліф вічності ? Перед лицем вічності не потрібно квапитися )

З 88 сузір'їв астрологи виділяють деяку середину, 12 зодіакальних сузір'їв, на тлі яких вони спостерігають рух септенера, - Сонця, Місяця і планет.

А астрономи вважають, що в даний час шлях Сонця по піднебінню проходіт на тлі 13 сузір'їв: 13=Солнце=кольцо=истина=символ

Якщо на піднебінні 88 частин, то по відношенню до піднебіння людина знаходиться в 89 частині? 89=человек=порядок=метрика

На мові радіограм 88 означає любов - зірки шлють всім нам радіограми любові )

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

А ще 88 - це улюблене число соціал-націоналістів.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)