Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

15-річний винахідник відмовився їхати вчитись до Німеччини, а залишився розробляти прилад для армії

Одеський школяр-винахідник Борис Чубін почав розробляти прилад для армії, який здатний значно скоротити людські втрати під час наступального бою, а також визначати позицію противника і напрямок його руху. Задля того, аби створити такий прилад, хлопець відмовився від навчання у елітній Саксонській гімназії (Німеччина), де для нього вже був виділений на навчання. Натомість хлопець працює над приладом для армії.

 

Роботу над ним Борис разом зі своїм науковим керівником розбили на п'ять етапів і вже зараз закінчують третій. До консультацій залучають військових фахівців.

"Наш прилад буде відслідковувати геопозицію і важливі фізичні показники кожного солдата,- коментує науковий керівник школяра Ігор Богун. - На основі цих даних можна буде швидко приймати рішення про зміну дислокації військ, тактику ведення бою, а після нього проводити аналіз помилок".

Ідея винаходу виникла у хлопця після перегляду короткометражного фільму про батальйон "Азов" та церемонії прощання із загиблими військовими, на якій він був присутній.

"Мене буквально шокували відеокадри, на яких відображена жінка, що прибігла на поле бою, щоб попередити солдат про те, що з боку її ділянки висуваються терористи. Я не можу поки ще в силу віку брати участь у війні. Тому свій вклад бачу в тому, щоб спільними зусиллями розробити прилад, можливо, не один, який дозволить врятувати життя нашим бійцям", - розповів хлопець.

Подробиці про принципи роботи новинки Чубін поки тримає в секреті (як того і вимагає оборонний проект). Розповідає, що при створенні апарату використовує знання в галузі медицини, географії, топографії, фізики, математики, логіки і військової справи.

При цьому юнак стверджує, що проект неодмінно буде реалізований в Україні вже до кінця року. Фінансування - за рахунок вітчизняних спонсорів, хоча посильну частину коштів вклали і самі винахідники.

"Це не комерційна розробка, - уточнює Борис. - Свою ідею я не продам ні за які гроші. Наш проект працює на волонтерських засадах. Ми готові передати його абсолютно безкоштовно, для потреб країни".

Борис не приховує, що обережність, з якою говорить про майбутню новинку, викликана не тільки через причетність до оборонного відомства.

"На жаль, уже довелося зіткнутися з проблемою запозичення ідей, - нарікає юний новатор. -Тепер доводиться бути обережним. Адже концепцію приладу для незрячих, яку я розробив, привласнила одна російська фірма і навіть приступила до випуску такого апарату ..".

"Коли про цей винахід в минулому році повідомляли багато ЗМІ, до мене звернулися з редакції російської науково-популярної газети. Вони попросили документацію і креслення, що стосуються моєї розробки. Йшов час, від росіян не було відповідей. Я якось навіть забув про цю ситуацію", - пригадує винахідник.

"Наприкінці минулого року одна київська компанія вирішила почати випуск приладів. Однак через події на Майдані проект довелося відкласти. А недавно я дізнався, що російська фірма, що займається виробництвом радіоелектронної продукції військового та цивільного призначення, заявила про випуск подібного приладу. За функціональністю моя розробка і "російська" збігаються на 75 відсотків. Теоретично такі збіги можливі - так звана теорія блукаючих ідей. Але після цього випадку я зарікся розповідати про незахищених винаходах",- каже Борис Чубін.

Борис Чубін -  чотириразовий чемпіон України у сфері соціальних інновацій.

Минулого року він створив навігаційний міні-комп'ютер для незрячих людей. Вундеркінда визнали переможцем всеукраїнського конкурсу "Інноваційний прорив-2013". Після того як про цей прилад дізналися в світі, одеському школяреві посипалися пропозиції про співпрацю від провідних європейських організацій.

У березні його зарахували в елітну Саксонську гімназію (Німеччина), виділили грант на навчання і знайшли сім'ю, в якій хлопчина зміг би проживати на час навчання.

"Саме про такий навчальний заклад, де є база для експериментів, Борис мріяв давно, - розповідає мама винахідника Тетяна. - Німецькою і англійською мовами він володіє досконало, говорить без акценту. Знає також китайський, який вивчив під час стажування в Пекінському університеті. Саксонська гімназія має унікальні лабораторії в галузі точних наук. Але ... син відмовився їхати до Німеччини. Він продовжить навчання в Одесі, в рідному Приморському ліцеї".

Зараз нові розробки більше потрібні рідній країні - так по-дорослому вирішив Борис, який чітко формулює мотив своєї відмови: "Я - громадянин України, скоро буду отримувати паспорт. Вважаю, що це мій обов'язок - допомогти країні в настільки складній ситуації. Якби я поїхав, то це було б зрадою".

Серед попередніх розробок Чубіна – соціальна мережа для незрячих. Її він створив разом з друзями Костянтином Коляновським і Ельмірою Еюбовою під керівництвом Ігоря Богуна.

У цій соцмережі передбачене голосове управління і одночасний переклад на мову користувача, сайт знайомств за інтересами, аудіобібліотека, аудіомагазин, звукова візитка і різноманітна клуби.

Крім того, в рамках програми e-goverment Чубін розробив проект з промовистою назвою "Як контролювати неконтрольованих депутатів". 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цікаво і радісно, звичайно, дізнаватися про таких Українців! Хай береже його Україна-ненька!!!
У нинішніх умовах розголошення-розсекречення такий захист особливо потрібний. Бо це ніби ворогам адресу дати, кого брати "на приціл"...
Сонце-Борисе, сяй так, щоб засліпити воріженькам очі і

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цікаво і радісно, звичайно, дізнаватися про таких Українців! Хай береже його Україна-ненька!!!
У нинішніх умовах розголошення-розсекречення такий захист особливо потрібний. Бо це ніби ворогам адресу дати, кого брати "на приціл"...
Сонце-Борисе, сяй так, щоб засліпити воріженькам очі і

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)