Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
Наталка Артанія...
  • Відвідувань: 10
  • Переглядів: 12

Український герб - три суті Божественного

Розкриваючи символічну суть нашого герба, можна піти глибше, або вище,  – що одне й те саме по суті. Дивлячись на одну й ту саму річ, люди завжди насправді бачать і сприймають різне - залежно від місцезнаходження свідомості на шкалі її розвитку. Взагалі кожна річ, ідея, явище мають сім рівнів значення, сім аспектів глибини/висоти сприйняття - тобто у всього, що є,  не одне дно, чи не одна стеля, а сім. Власне, думається, що значно більше, але для сучасної людини відкрити сім – це практично наблизитися до космічного обсягу свідомості.

ukrayina_trysuttya.jpg

Український герб - три суті Божественного

Почнемо з того, що означують як Тризуб. Тризуб на гербі – значок, дещо схожий на вила, - бачать ті, хто звик сприймати поверхову картинку, тобто бачити те, що показують, і називати це відповідно побаченому. Так зазвичай роблять діти.

Прав, Яв і Нав відкриває більш глибоке значення  символу із розумінням прихованої суті речей. Цим поняттям послуговувалися наші предки, і воно було відповідним тогочасному рівню розвитку людської свідомості. Це рівень розвитку уже дорослої людини, яка оперує не тільки предметними, а й абстрактними поняттями.

З Трисуттям уже набагато об'ємніше і повноцінніше. І цікавіше водночас.Бо його назва виносить нашу свідомість у світ неосягненного – у світ Божественний. Але спробуємо наблизитися до осягнення все ж таки - з підручними засобами свідомості.

Що таке взагалі Трисуття? Це «три суті» Бога, три лика Бога, три його іпостасі в Єдиному. Тобто наш герб, наш символ, являє собою ні більше ні менше, як  концентровану божественність. Це таїна нашого національного єства, яку нам даровано долею і запропоновано у собі розкрити.

Повертаючись до трьох сутностей Бога. Взагалі це є те, на чому базується буття, на чому стоїть світ. Лиш уявити собі цю грандіозність… Перша суть Бога – Творяща, на ній базується все, що твориться у світі. Велика космічна творчість - база усього, що є. Друга суть Бога – Зберігаюча, вона ніби устатковує створене і є хранитем його цілісності. Вона водночас є і гармонізуючою щодо першої і третьої суті, тобто зберігає їхню космічну рівновагу у просторі. Третя суть Бога – руйнуюча, але її неосягненність для звичного розуму в тому, що водночас вона і та, що потенційно творить. Тобто третя суть руйнує старе і віджиле, щоб розчистити шлях новому, більш насущному, більш розвиненому, більш еволюційному.

 У індуїстській традиції ар’їв ці три суті Бога віддзеркалюються в тримурті - триєдності Бога: Брахма, Вішну, Шива.  Всі три - суть Один. Лиш для людського сприйняття розумом ціле розкладено на частини.

Коли ми концентруємося на центрі нашого герба, то зором виділяємо там птаха – ще один символ у символі, можна сказати – духовне серце герба. І цікаво, що хтось бачить птаха таким, що опускається з висот у низини людського буття, ніби енергетично атакуючим, а хтось – злітаючим вгору, в безкрай Безмежності для возз'єднання із Істиною свого буття. І в цьому нема протиріччя, тому що має місце і те, і друге – причому одночасно. Розкладемо весь двоєдиний процес "на елементи" для ясності.

Птаха у центрі назвали Соколом Волі - того, що злітає з небес у низини, і Лебедем (Парамахансою) - того, що злітає до висот. Птах має дві назви, і два варіанти його сприйняття, але при цьому то єдиний птах. Птах символізує одночасно Святий Дух і дух самого українства: Дух, що спускається з Божественного простору і освячує собою українство, і Волю українства, що піднімається силою Духу у простір Божественного.

Але що таке взагалі Дух? Дух є Енергія. (Взагалі існує лиш одна відначальна Божественна Енергія, яка має багато назв, але при цьому то завжди одна й та сама єдина Енергія.)  Людське тіло є каналом для цієї Енергії, яка сходить зверху і через тім’я (енергетичний центр Сахасрара) по каналу хребта (енергетичний канал Сушумна) струмить по тілу до копчика (енергетичний центр Муладхара) і далі по каналам Іда і Пінгала (через ступні) надходить у землю. Одночасно із землі по тих же каналах Енергія піднімається тілом і виходить у космос через тім’я, вищеназваний енергетичний центр Сахасрара. Тобто процес є одночасним і безперервним. Тому і наш птах (Сокіл Волі-Лебідь) є одночасно Духом, що сходить і освячує тіло, і Духом, що піднімає в космос Енергію Землі  через наше тіло, захоплюючи генеровану нами Енергію. Виходячи з цього,  людина у своєму матеріальному тілі постає  у вигляді моста - каналу, що енергетично поєднує світи земний і божественний.

Ми роздивилися ще один аспект божественної космічності нашої української символіки. Як бачимо, при такій поліваріантності назви ні в чому немає протиріччя, трисуття єдиного дивовижним чином вміщує в себе ВСЕ. Бо є відображеною суттю Божественного, яке за визначенням є ВСЕ, ЩО Є. Не знаю, як у кого, а в мене дух захоплює  від цієї грандіозності … А це ж іще не завершене пізнання нашого символу, а лиш доторк до пізнання, бо у пізнанні ми завжди лише на порозі...

Думається, що взагалі процес руху Божественної Енергії у нашому символі більш багатий і красивий, наразі маємо лише пунктирне начертання. І то не дивно. Бо хіба людський розум здатний осягнути собою Божественність? Це можливо лиш у тому випадку, коли ми своєю свідомістю піднімаємося настільки неосягненно високо, що розчиняємося у Ній і стаємо Нею... Бо Бога неможливо осягнути - Богом можна лише БУТИ.

Те, що Україна має своїм символом Божественну сутність, взагалі… від цього дух захоплює. І дає нам зрозуміти, яка велична потенціальність закладена в українство. Той, хто відкриває її не лише розумово-теоретично, а через власне духовне серце, піднімається над світами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Пані Зоріно, дякую щиро за відгук, та щось Ви недозрозуміли, або зрозуміли дуже по-своєму: до чого тут попи?)) Три суті (трисуття) - це об'єктивні процеси, на яких базується буття матеріального світу: творення-збереження-руйнування. Це класика відичного знання, а не моя придумка. Для наочності: трисуття Брама-Вішну-Шива є трьома богами, які є втіленням кожного з цих процесів. До речі, Шива - бог-руйнівник - є чи не найбільш шанованим у Індії, маючи найбільше прихильників серед вірян. Бо руйнування завжди має місце, коли необхідно створити нове. І це не "страшний" процес, а природний, космічний і взагалі прогресивний. Принцип людського життя і людського тіла також відбувається цим шляхом: творення (народження) - збереження (власне процес життя) - руйнування (смерть).
В цьому неважко розібратися, усвідомлено спостерігаючи життєві процеси.

Sapienti sat.

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Три суті божественного: ТВОРЕННЯ; ЗБЕРЕЖЕННЯ СТВОРЕНОГО; РУЙНУВАННЯ СТВОРЕНОГО (як етап початку нового ТВОРЕННЯ). Так воно і є, Наталко! І в мене теж дух захоплює від розуміння цього. Дякую і додаю гал до РЕЙТИНГУ твоєї статті.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

От бачите, пане Анатолію! Таки ДУХ! ;)

Цитата:
Опубліковано Арсен Дубовик 24 Листопад, 2014 - 14:59

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Гринь Братер.
0
Ще не підтримано

Дякую Наталко! Це мене підняло, і заставляє переосмислювати прожите. На таких статтях будується фундамент майбутнього будинку-держави-світу (якщо, очевидно, світ ввійде в це "вушко голки" майбутнього). Погоджуюся з п. Ігорем, що Україна вже минула точку біфуркації.

Хай Буде!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Вдячна вам, пане Анатолій, пане Гринь, за надихаючі відгуки. Шануймося, українство, бо ми того варті))!

Sapienti sat.

Зображення користувача Микола Пономаренко.
0
Ще не підтримано

Пані Наталко, Ви написали гарну статтю. Поетичну! Ви постаралися примирити всіх і показати, що кожен має право бачити в Трисутті те, що йому-їй підказує власна фантація і розум. Це правильно і я з цим повністю погоджуюся, ЯКЩО САМ СИМВОЛ НЕ ЧІПАЮТЬ І НЕ ВИДОЗМІНЮЮТЬ по примхах тої-самої фантазії.

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Пане Миколо, Ви правильно відчули - дякую) Ця мета була дійсно м'яко присутньою - по можливості гармонізувати простір і показати, що правда кожного з гравців є цінною і має місце. І ще був такий момент: у Вашому образі, наприклад, мною відчувалася суть консервативно-зберігаюча, а у Миро Продума - така, що активно руйнує... але руйнує класично - для нового творення. Тобто ви обидва - в якості зразка божественних архетипів) Тож шануймося))!

Sapienti sat.

Зображення користувача Микола Пономаренко.
0
Ще не підтримано

Пані Наталко, пам’ятаєте вірш--

“Той мурує, той руйнує,
Той неситим оком зазирає
за край світу...“

:) :) :)

Хто тут, хто там, а Україна одна!

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Дякую за статтю, Наталко!
Гарний вислів--"..людина у своєму матеріальному тілі постає у вигляді моста - каналу, що енергетично поєднує світи земний і божественний."
Неправильний вислів - "Тобто третя суть руйнує старе і віджиле, щоб розчистити шлях новому, більш насущному, більш розвиненому, більш еволюційному."
Наталко, ви що, тільки від попа повернулися? Це там говорять, що тіло грішне і ви визнаєте, що фізичне тіло заслуговує смерті. Я не згідна, бо йдемо до безсмертя.
Миро не руйнує, а шукає істину в цій полові і стоїть на правильному шляху. Він творить, а консерватори нічого нового не придумали, тому нам так добре живеться.)))))

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Пані Зоріно, дякую щиро за відгук, та щось Ви недозрозуміли, або зрозуміли дуже по-своєму: до чого тут попи?)) Три суті (трисуття) - це об'єктивні процеси, на яких базується буття матеріального світу: творення-збереження-руйнування. Це класика відичного знання, а не моя придумка. Для наочності: трисуття Брама-Вішну-Шива є трьома богами, які є втіленням кожного з цих процесів. До речі, Шива - бог-руйнівник - є чи не найбільш шанованим у Індії, маючи найбільше прихильників серед вірян. Бо руйнування завжди має місце, коли необхідно створити нове. І це не "страшний" процес, а природний, космічний і взагалі прогресивний. Принцип людського життя і людського тіла також відбувається цим шляхом: творення (народження) - збереження (власне процес життя) - руйнування (смерть).
В цьому неважко розібратися, усвідомлено спостерігаючи життєві процеси.

Sapienti sat.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Нам не треба займатися руйнуванням. Старе і нежиттєздатне розпадеться саме. Нам треба навчатися, творити, вдосконалювати - ось наша Трійця.

"Три боги" Брахма-Вішну-Шива - це перекручена індусами у просторі боротьби арійська формула з простору волі "Брахма (бог неба і землі) - вишній і святий" .

Махашакті каже:
Пані Зоріно, дякую щиро за відгук, та щось Ви недозрозуміли, або зрозуміли дуже по-своєму: до чого тут попи?)) Три суті (трисуття) - це об'єктивні процеси, на яких базується буття матеріального світу: творення-збереження-руйнування. Це класика відичного знання, а не моя придумка. Для наочності: трисуття Брама-Вішну-Шива є трьома богами, які є втіленням кожного з цих процесів. До речі, Шива - бог-руйнівник - є чи не найбільш шанованим у Індії, маючи найбільше прихильників серед вірян. Бо руйнування завжди має місце, коли необхідно створити нове. І це не "страшний" процес, а природний, космічний і взагалі прогресивний. Принцип людського життя і людського тіла також відбувається цим шляхом: творення (народження) - збереження (власне процес життя) - руйнування (смерть).
В цьому неважко розібратися, усвідомлено спостерігаючи життєві процеси.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Але ніхто і не говорить, що треба "займатися" руйнуванням: процес руйнування відбувається сам по собі, коли на місці старого будується нове, місце старих знань займають нові знання, замість старих стосунків творяться нові і т.д. Але усіма процесами "завідують" певні сили. Бо ці процеси не відбуваються хаотично, а згідно законам Всесвіту чи космічним законам. Неважливо, як ці сили чи богів назвати: в будь-якому випадку це будуть лише ярлики, дані людиною. А чому було мною наведено приклад саме "Брахма-Вішну-Шива", а не "Брахма - вишній і святий", тому що перше - це класична трійця, багато кому відома, і саме на її прикладі зручно було пояснити сенс Трисуття, "Брахма - вишній і святий" - це формула Єдиного, а йшлося саме про Трисуття - три сили Всесвіту в Єдиному.
Що стосується "перекручень". Арійська Віда збереглася і збагатилася саме завдяки духовному набутку Індії: "Віди Ріші", "Махабґарата", "Бхаґават-Ґіта", "Йога Васіштха", інші видатні джерела мудрості. Імхо, нам рости і рости до розуміння/усвідомлення їх. Бо йдеться не про розум і не про інтелект, а про розширення нашої свідомості до стану космічної (Божественної). А це об'ємний процес: від власного центру у всіх напрямах:)

Sapienti sat.

Зображення користувача Олександр Білий.
0
Ще не підтримано

Тут, на жаль, Ви помиляєтесь. "... а йшлося саме про Трисуття - три сили Всесвіту в Єдиному." В Єдиному є тільки дві сили, чи властивості, чи принципи. Тільки дві - дві протилежності і нічого третьго.

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Трисуття=ТРИ СУТІ. Три суті Бога. 1-творяща, 2-зберігаюча, 3-руйнуюча. Це не принципи. Це суті. Три в одному. Як листок конюшини. Він один. Але три пелюстки. Три суті творять в Одному. Одночасно. За якими принципами вони творять, то уже інша тема.

Sapienti sat.

Зображення користувача Олександр Білий.
0
Ще не підтримано

Пані Наталка. Мені у коментарі немає сенсу щось доказувати. На цю тему є моя стаття " Троїчність". Це моє бачення, якщо хочете - ознайомтесь.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття і гарні змістовні коментарі..Дякую пані Наталка..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Навзаєм вдячна Вам, пане-брате Явсе Світе:)

Sapienti sat.

Зображення користувача Зоріна Небокрай.
0
Ще не підтримано

Пані Наталко, ви праві у всіх відичних визначеннях, про що там пишуть.
Справа в тому, сьогодні навіть вчені визнають, що у нашому фізичному тілі щось неправильно діє, що щось є внесено в клітину, де постійно йде боротьба за життя.
Я, наприклад, не визнаю всі давні писання за чисту монету, бо щось від нас заховане, ось і шукаємо.
Тому я відреагувала на вашу статтю своїм поглядом. Бажаю вам натхнення і дякую.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Щиро згідна з Вами, Зоріно, щодо того, що усталені давні закони, писання і все таке інше не є тим, чому слід безоглядно вірити, молитися і не мати сумнівів. Давні писання - мають на собі сім печаток, які треба одну за одною знімати, але це не так просто, бо потребує нашого постійного росту, розширення свідомості, а ще дерзновення і вміння виходити - вилітати! - за межі звичного.
Дехто мудрий, досягши Божественної свідомості у людському тілі, дійшов висновку, що ключ до таємниці сховано саме в людській клітині. Тобто вся істина, яку ми шукаємо, криється в Матерії, а саме в людському тілі... інакше ми б не втілювалися (це попри всі духовні уроки, які проходимо на Землі, і багато чого іншого).
"І в небі, і в землі сокрито більше, ніж сниться нашій мудрості, Гораціо..."
І Вам на все краще.

Sapienti sat.

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Символи... Опір старої системи... Що ще необхідно зрозуміти , щоб назви вулиць на чеках банків, маркетів відповідали Закону про декомунізацію?
"Те, що Україна має своїм символом Божественну сутність, взагалі… від цього дух захоплює. І дає нам зрозуміти, яка велична потенціальність закладена в українство."

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!