Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Люстрація по-вірменськи: прийшли в Парламент і розстріляли — Філенко

Влада в період між Револю­цією гідності та президентськими виборами зробила чимало, але значно менше порівняно з тим, що очікували. Ключове: не подолали корупцію, вважає колишній народний депутат Володимир Філенко. Як можна продовжувати красти, прийшовши до влади на крові? Зберегли всі старі схеми. Бридко дивитися на ці речі.

14121702r.jpg

ФОТО: ОЛЬГА КАМЄНЄВА

В яких сферах корупція збільшилася, а де зменшилася?

— Загалом корупція зменшилася. Над головами висить меч Майдану. Тому роблять хитріше, аби не вилізло нагору. Не без гріха силові структури. Серед них найнебезпечніша — прокуратура. Міліція їм носила гроші. Це не викорінили. Найконсервативніша в сенсі кардинальних змін — судова система. Тут корупція має шалені масштаби.

Без реформ не виграємо війни, не ввійдемо в Європу. Це питання виживання держави.

Чому за дев'ять місяців не почали нічого змінювати?

— З попередньою Верховною Радою це було неможливо. Зараз є новий глава держави, новий парламент, оновлений уряд. Кажуть, є напруга в стосунках президента й прем'єра. Переможця тут не буде: вони — сіамські близнюки. Ніхто не розбиратиметься, хто більше винен, що реформи не йдуть, хто — менше.

Знесуть обох?

— Не заперечу.

І Порошенко, і Яценюк стояли на Майдані, запевняли, що будуть кардинальні зміни. Чому не роблять цього?

— Порошенко менше стояв і говорив на Майдані — це одна з причин його перемоги на президентських виборах. Відповідальність за смерть людей більше лягла на опозиційну трійку — Яценюка, Кличка й Тягнибока. Слова всі кажуть правильні. Але має прийти час, коли підбиватимуть проміжні підсумки роботи — президента, Ради, уряду. Багато що проясниться в лютому. Друга важлива точка — травень 2015 року. Економісти, з якими говорив, кажуть: саме тоді буде пік економічних негараздів. Виникне загроза дефолту.

У парламенті немає інтриги в стосунках коаліції та меншості. Є конституційна більшість. Ще дві групи — Хомутинника та Єремеєва — голосуватимуть за президентські ініціативи. Нормальної опозиції немає. Є п'ята колона, агенти Кремля — "Опозиційний блок".

Це погано, що немає класичної опозиції?

— Дуже. Влада може розслабитися. Є інтрига в більшості. Там дві різновеликі групи. Перша — консерватори-антиреформісти. Їх багато, вони нічого не хочуть міняти. Прийшли у Верховну Раду, щоб збагачуватися на потоках, схемах.

Друга група — нові обличчя, люди з Майдану, комбати, з громадського сектора. Вони зібрали вимоги суспільства і є його надією.

Скільки таких принципових депутатів у більшості?

— Директор Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький нарахував 25. Я — вдвічі більше.

Це мало?

– 25 — так. 50 — цікавіше. Вони мають задавати порядок денний громадського обговорення. Для цього їм треба об'єднатися. Створити "посиділки". Мають домовитися й діяти, як на початку 1990-х Народна рада. Тоді комуністи робили своє, а ми — своє. Зараз у ролі комуністів — антиреформатори. Нас було менше, але мали підтримку людей. Тому формували порядок денний Верховної Ради, диктували розгляд багатьох законопроектів, що були надважливими — про Збройні сили, міліцію, банківську справу. Тоді закладалися підвалини державності.

Питання в тому, чи ці створять свою Народну раду.

Який порядок денний зараз актуальний?

— Потрібно ухвалювати закони, що сприятимуть проведенню реформ. Це боротьба з коруп­цією, реформи в економіці, енергетичному секторі, правоохоронних органів, судів. Це треба озвучувати. І цікаво буде подивитися на тих нібито демократів, які не голосуватимуть.

Не подобається, що Верховна Рада довго запрягає. Це ганьба. Обіцяли, що не буде коаліціади, спікеріади, дільожки комітетів. Як би вони не маскували, а ми бачимо конфлікт інтересів, змагання. Що це за засідання парламенту по годині, раз на тиждень? Основна маса депутатів не відчули відповідальності або не мають совісті. Обов'язково для того, щоб вони почали працювати, людям іти під Раду з шинами?

2015 рік буде важчий за нинішній. Хто втримає ситуацію?

— Влада та місцеве самоврядування. Треба проводити децентралізацію.

На АТО не зекономимо, на соціальних виплатах — теж. Головна економія — перестати красти й створити умови для вільного підприємництва.

Як примусити владу не красти?

— Одного посадити, другого, третього. Треба — 10.

Коли президент у Верховній Раді п'ять місяців тому представляв генпрокурора Ярему, сказав: маєш посадити трьох друзів.

— Я теж не бачу посаджених. Це погано. Але почекаймо до лютого. Тоді можна буде підбивати підсумки. Поки що наш поїзд буксує. Однак без надії сподіваюся.

Якщо буде 20 гривень за долар, яка можлива реакція військових? Адже їхні сім'ї, як і багато інших, на межі виживання.

— Один із можливих сценаріїв — вірменський сценарій. Там люди прийшли у парламент і всіх розстріляли.

Оксана СМОЛА, Ольга МОСКАЛЮК

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Розстріл парламенту - це створення переваги для президента і посилення його впливу. Так було в Москві у 1993, так було в Єревані в 1999. Так могло бути в Києві в 1996, але тоді Кучма з Морозом домовились.

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Вітамір Одеський.
0
Ще не підтримано

Навіщо вірменів згадувати? Згадайте, краще Махна.

Старий Рокер з Одеси

Зображення користувача Анатолій Вебер.
0
Ще не підтримано

Вірмени не так далеко в часі.

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

"...і розстріляли"... і тим самим поставили під удар державність, бо одразу виникне питання її легітимності. Гієни будуть тут як тут!

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Просто дострокові перевибори. Ще рекомендують розстріляти тих, хто прийшов на похорони. Треба розстріляти усіх, хто сидить у Верховній Раді, - священик. Тема не нова.

Володимир Майборода каже:
"...і розстріляли"... і тим самим поставили під удар державність, бо одразу виникне питання її легітимності. Гієни будуть тут як тут!

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Розстріл парламенту - це створення переваги для президента і посилення його впливу. Так було в Москві у 1993, так було в Єревані в 1999. Так могло бути в Києві в 1996, але тоді Кучма з Морозом домовились.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Крайні міри є дуже важкими для душі, особливо для тих, хто ніколи цього не робив. Панам депутатам треба створити "особливі умови" для праці. А саме: їм заборонено відвітувати ресторації, казино, фуршети, презентації з застіллями, весілля, дні народження, сауни (та інші злачні місця). Заборонити вживання алкоголю. Літня відпустка, свята можуть проводитися тільки на батьківщині в колі рідних. При чому всі вище описані обмеження стосуються і родини депутата. І т.д.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Доктор Смалець.
0
Ще не підтримано

Філенко назвав правильну цифру. Для початку цілком достатньо показово "знешкодити" 10 явних злочинців. В принципі, неважливо як це станеться: сяде злодій в тюрму, отримає на вулиці кулю в лоб чи випадково подавиться мацою. Тільки тоді корупція піде на спад, а у чинної влади відразу підніметься рейтинг, навіть, якщо вона не матиме до цього ніякого відношення.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Тут пропонується ще радикальніший підхід: Як перемогти корупцію, коли в країні нема судів і прокуратури.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!