Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Як виглядатиме недалеке майбутнє людства

Викладене нижче - не передбачення і не прогноз. Це - опис явищ і тенденцій, які я спостерігаю навколо себе, живучи в прогресивному місті однією з найпрогресивніших країн світу, практик, що успішно існують в інших суспільствах або існували в іншу епоху, і творчий синтез моїх власних та ідей, що взяла з книг футурологів, економістів, антропологів, соціологів, демографів, психологів.

Ось тільки деякі імена: Jared Diamond, Jaron Lanier, Jonah Lehrer, Robert Putnam, Steven Kotler and Peter Diamandis, Christopher Rian and Calcilda Jetha, Lawrence Dill, Richard Louv, George Friedman, Sally Koslow, Richard Wilkinson, David Brooks, Fred Pearce.

Одним словом, як воно може бути - а деякі елементи в деяких культурах існують вже тисячі років - якщо людина буде не жертвою технічного прогресу, а організовує товариство, враховуючи власні особливості як біологічного виду і адаптується до прийдешніх змін в економіці.

Якісний зсув, що впливає на всю структуру суспільства, відбудеться, коли кардинально зміниться транспорт. Чи буде це телепортація, літаючі автомобілі або надшвидкісні потяги (я б зробила ставку на цей варіант), але, вкупі із збільшеними можливостями дистанційної роботи, людство поверне можливість поєднувати економічну мобільність із соціальною осілістю і здоровим способом життя.

Більшість населення буде жити в селах по 1500-2000 осіб, поділених на громади по 150-200 чоловік. У цих громадах люди будуть об'єднані різноманітними родинними, господарськими та особистими зв'язками. Поняття родини і країни залишиться без змін, але додасться, точніше відродиться або зміцніє ще один тип відносин - плем'я або громада.

Крім загальнодержавних податків, жителі громад збиратимуть кошти для вирішення всіх своїх місцевих проблем - від ремонту каналізації до допомоги тим, хто опинився в складній ситуації. Всі ці рішення будуть прийматися всередині громади.

Люди повернуть собі те, що втратили на шкоду власному здоров'ю в індустріальний і ранній постіндустріальний період - міцний зв'язок з природою, спілкування і фізичну активність. При приватних будинках будуть присадибні ділянки, поруч - лісок, ставок, фруктові дерева вздовж доріг.

Транспорт буде припаркований за межами громад чи сіл. Пройти 3-7 км в день стане нормою. Транспорт буде заходити, коли треба завести меблі або інші важкі вантажі, але в обмеженій кількості і в певні години.

Близько половини дорослого населення сіл буде працювати в торгово-промислово-наукових центрах (ТПН) типу нашого Тайсон Корнер або Силіконової долини в Каліфорнії, більшість з яких буде знаходиться відразу за межами великих міст (міста залишаться, але повернуться в свої історичні межі). Там же будуть і розважальні заклади (і в містах, і в селах), а також - велика кількість готелів тривалого проживання.

Хтось буде працювати вахтовим методом по всій країні, а хтось буде приїжджати в ці центри на 2-3 дні на тиждень, решта - працювати з дому.

Решта будуть працювати в межах села. Невелика кількість - в установах адміністративного центру - в мерії, магазинах, поліції, перукарні і т.д. Більшість - вдома: програмісти, дизайнери, письменники і т.д. У центрі кожної громади буде будівля загального користування (клуб) зі спільним офісом - вдома одному може бути нудно. У кожній громаді буде кілька фермерів і працівників місцевих харчопереробних підприємств.

Дуже багато чого буде проводиться на тривимірних принтерах в тій кількості, в якому існує попит. Наприклад, дизайнери одягу продаватимуть сам дизайн, а покупці будуть друкувати свої нові футболки та сукні на принтерах будинку. У кого його немає, можуть купити і готовий виріб, яке їм дизайнер-виробник вишле дроном-листоношею. Замість текстильних фабрик виробничий цикл буде обмежуватися однією людиною - одним комп'ютером - одним ЗD принтером.

Таким же буде виробництво і в багатьох інших галузях, орієнтованих на індивідуального клієнта. (І це зовсім не далеке майбутнє - мій стоматолог друкує коронки в сусідньому кабінеті). Біля будинків замість парковки будуть невеликі посадочні майданчики для дронів.

Захист авторського права стане найбільш затребуваним видом юриспруденції. З одного боку, оригінальна ідея стане чи не основним джерелом доходу. З іншого, незахищена високою вартістю виробництва, вона стане більш вразливою.

З'явиться новий вид права - захист персональних даних та їх похідних. Наприклад, якщо якась компанія використовує ваші дані про купівельні переваги, щоб запропонувати вам кращий товар, вони повинні заплатити. Якщо компанія створює автоматичний перекладач, вивчаючи патерни робіт перекладачів, руйнуючи тим чином їх професію, то вони теж повинні отримати гонорар.

Фейсбук буде монетизований. Популярні блогери за рахунок мікроплат, одержуваних з кожного «Поширити», буде отримувати дохід.

Зросте попит на народні промисли, антикваріат, речі зроблені своїми руками - людям просто захочеться чогось справжнього, з душею.

Важка фізична робота, яка не потребує високої кваліфікації, практично зникне в результаті технічного прогресу. На заводах залишаться інженери, а шахти закриються. Вирішити проблему з безробіттям вдасться за рахунок зміни системи освіти, руйнування стереотипів з приводу того, яка робота чоловіча, а яка жіноча (прийде черга чоловіків робити замах на «жіночу роботу» у сфері обслуговування), а також за рахунок підтримки громад.

Приміром, 10 найбагатших жителів громади створять фонд зарплати, яка буде виплачуватися тим, хто виконує роботу на благо всієї громади - доглядає за лежачими хворими та старими, ремонтує загальні споруди, стежить за чистотою і порядком і т.д. Вкладаючи в цей фонд, успішний житель громади отримує престиж і повагу, а також страховку, що йому теж допоможуть у складній ситуації. В інших громадах всі працюючі члени будуть здавати на ці цілі місцеві податки.

Вихід на пенсію стане не одномоментним припиненням будь-якої діяльності, а поступовим зміщенням активності із загальнодержавної економіки в місцеву, з повного робочого дня на неповний.

За рахунок альтернативних джерел енергії та сучасних аграрних методів, наприклад, удосконалених аква- і аеропоніки, кожна громада і село будуть повністю себе забезпечувати електроенергією та продуктами харчування.

Діти будуть вільно бігати по селу, лазити по деревах, купатися в ставку, ночувати й вечеряти в будинках друзів, але в деякому роді ця свобода буде контрольованою - на руках у дітей будуть браслети, що фіксують різке підвищення кортизолу та адреналіну (переляк), на яке реагуватимуть батьки або відповідальні за це питання односельці. Десь стоятимуть камери спостереження. Низька народжуваність збережеться і питання про безпеку дітей залишиться таким же надумано гострим, як і сьогодні. Можливо, всередині тіл дітей будуть чіпи, що фіксують їх місцерозташування, фізичний і емоційний стан. Глянув на екран - грає у сусіда, здоровий, всім задоволений.

Популярним стане алопарентінг, коли функції батьків частково виконують близькі люди. Працюючі батьки отримуватимуть всіляку допомогу і підтримку односельців.

Система освіти зміниться докорінно. В школу, розташовану в центрі села, будуть ходити тільки діти від 3-х до 9-ти років, де за їх розпорядок дня і заняття будуть відповідати дорослі.

А далі кожна дитина буде вчитися за індивідуальною програмою за принципом американського коледжу. Для того, щоб отримати диплом про середню освіту, дитина повинна освоїти певну кількість «годин» або рівнів обов'язкових предметів, куди будуть також входити «Логіка і основи мислення», «Психологія та успішні комунікації», а також якась кількість необов'язкових предметів або рівнів. Наприклад, вся шкільна математика складатиметься їх 20 рівнів, з яких 14 є обов'язковими. Але якщо дитина освоїла всі 20, то вона може почати брати курси з математики в Університеті. Скільки їй років і на якому рівні вона знаходиться, наприклад, в освоєнні історії - зовсім неважливо. Деякі діти будуть закінчувати вищу освіту одночасно, а то й раніше середньої.

Навчання складатиметься з комп'ютерних навчальних ігор і програм, дистанційних лекцій, прочитаних книг, комп'ютерних тестів, презентацій, одиночних і групових проектів, практики в лабораторіях або на виробництві. Діти різного віку будуть вчитися в клубі самостійно, 1-2 дні на тиждень - у школі, де вони будуть робити презентації та спільні проекти, а також - їздити в науково-виробничі центри на практику або екскурсії.

Навчальні, побудовані на ігровому принципі програми стануть величезним бізнесом. Їх розробники стануть настільки ж численними, як інженери в Радянському Союзі. І школи, і самі учні, якщо їм не підходить рішення шкільної ради і вони готові викласти гроші, будуть вибирати будь-які програми, які їм сподобалися.

Вчителів як таких стане менше - один «учитель-зірка» зможе читати лекції по своєму предмету всім дітям в країні. Однак з'являться дві нові професії - академічний радник і шаперон.

Радник разом з батьками буде допомагати дитині створювати план навчання, обирати предмети, навчальні програми, вирішувати виниклі проблеми, але його основним завданням буде розпізнати і зростити талант. Найуспішніші академічні радники будуть «рок-зірками» майбутнього (так практично вже і відбувається у Південній Кореї).

Шаперон доглядає за дитиною, не втручаючись в його роботу. Це може бути і бабуся, яка наглядає в клубі за працюючими на лептопах дітьми, і водій, що розвозить, а швидше просто супроводжуючий їх на екскурсії та спортивні заняття. Основним завданням шаперона буде стежити за тим, щоб діти не забували робити перерви в роботі, - навчання буде настільки ж привабливим і так затягувати, як комп'ютерні ігри. 

Така система навчання не тільки дасть можливість кожній дитині вчитися у своєму темпі (навіть серйозна хвороба або рання вагітність не стане вироком) і розвивати свої індивідуальні здібності, але і допоможе виховати навички планування, відповідальність, розуміння своїх сил і можливостей. Питання про вибір спеціальності буде очевидним задовго до закінчення школи.

Багато сімей будуть разом з дітьми працювати вдень в клубі, кожен над своїми завданнями, і залишати свої комп'ютери в шафках з тим, щоб ввечері вже до них не торкатися.

Спілкування - як в ТПН, так і всередині громад - буде досить активним. У громадах будуть постійно організовуватися свята, дні народження та інші спільні заходи. Люди будуть дуже добре знати один одного, більше піклуватися про свою репутацію в середині громади, ніж анонімного простору в мережі.

Зміниться медицина. Багато поширених хронічних захворювань стануть рідкістю через здоровий способ життя: більше фізичної активності, свіжого повітря, менше солі в їжі і стресу в житті. Дуже багато діагностики люди зможуть зробити вдома самі. Сьогодні це тести на вагітність - завтра це будуть тести на більшість захворювань. Протестував, заповнив анкету, послав запит. Медичні працівники, можливо, за тисячі кілометрів, перевірили дані, звірились з історією хвороби, виписали або вислали необхідні ліки. Безпосередньо до лікарів будуть ходити з дуже серйозних приводів, з рідкісними захворюваннями. У таких випадках медичні препарати будуть розроблятися індивідуально.

Лікарів стане менше, але з'явиться нова професія - консультант по здоров'ю, який буде періодично знімати дані, стежити за їх динамікою і давати рекомендації по способу життя, харчуванню і так далі, навіть якщо у його клієнта і немає якогось видимого захворювання.

Бездітна молодь буде переважно виїжджати з громад, в яких вони виросли, і хоча б кілька років жити в містах, насолоджуючись певною анонімністю і більшою свободою. Там же в містах, які за своєю природою не зміняться, буде жити богема, мізантропи і психопати (від них нікуди не дінешся), а також ті - кому просто тісно в рамках громад або не хочеться нести на собі додаткові громадські та фінансові зобов'язання.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Майбутнє ніколи не стане сірим. Бо сірість - це одноманітність, а одноманітність - це насильство. а будь-яке насильство вимагає надмірної енергії, тому воно не ефективне.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття і чудове майбутнє..У ньому не має місця тваринобійням,постійним бігом за грошами,нерозумним попам і політиканам..Наше суспільство потопає у вирішенні різних проблем..Більшість із них просто надумані..
Щоб почати будувати таке життя на Землі,потрібні серйозні злами у свідомості більшості людей.Потрібно зрозуміти,що життя-це радість,а не клубок побутових проблем..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Василю, справді стаття гарна. І життя краще, коли його порівнювати із нинішнім. Майбутнє для мене тоді привабливе, коли воно звільняє людину від залежності, від технологічного рабства. Справжня людська свобода відбудеться тоді, коли:
1. - у спілкуванні між собою люди перейдуть на ТЕЛЕПАТІЮ;
2. - при пересуванні людей і вантажів їм допоможе ТЕЛЕПОРТАЦІЯ;
3. - люди відмовляться від споживання їжі і перейдуть на ПРАНУ;
4. - люди відновлять терморегуляцію власних тіл і не будуть залежні ні від морозів, ні від жари. А інше, може, додасть мій друг - мудрий Арсен.

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

:)))))))))))))))
Ви теж любите французький фільм "Прекрасна зелена"?
http://www.ex.ua/8243434
До речі, вважаю, що його варто нарешті озвучити українською.

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Дзвінка Сопілкарка каже:
:)))))))))))))))
Ви теж любите французький фільм "Прекрасна зелена"?<a href="http://www.ex.ua/8243434" rel="nofollow">http://www.ex.ua/8243434</a>
До речі, вважаю, що його варто нарешті озвучити українською.

Я люблю цей фільм і теж вважаю що його пора нарешті озвучити українською

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

А що я можу додати, друже Анатолію?... Твої чотири пункти саме те, чого і хотів би бачити :) ...може в наступному житті й побачу? А що наступне життя буде обов'язково українським (навіть не важливо, як це тоді це назветься - може й арійським) я в це Вірю, бо прагну, бо переконання це моє базується на знаннях предків).
Гарно оформленні бажання за наявності прагнення цілком можливі до реалізації. Адже, все буде так як ми захочемо, та спокійно, бо це буде не так як ми думаємо! ;) )) "Будь що буде, а буде, як Бог дасть!" Лишається лише усвідомити свою божественну сутність і оформити відповідні ПРАВильні бажання.
Ось ще одне бачення майбутнього де Україні відведено гарне місце:

«Війна Асурів, або Смертельне кохання» - фантастичний роман з елементами містики, еротики та філософії, що оповідає про майбутнє людської цивілізації, за якого в Україні відродилася Гетьманська влада.
Перші три глави доступні до читання, то ж, буде час, порівняю ;).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Якщо ця усмішка, Дзвінко, призначена мені, то дякую! А якщо й іншим, то теж дякую, бо це поширює ХВИЛЮ РАДОСТІ між нами. Фільму цього не бачив - розкажіть трошки про нього тут!

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Цей фільм краще подивитися, бо переказати складно. Це добра лірична комедія для сімейного перегляду. Трохи фантастична, бо розказує про планету, на якій люди позбулися усіх сучасних матеріальних і соціальних проблем. Вони абсолютно здорові, живуть по 200-300 років, дітей народжують, коли хтось помирає, щоб не було перенаселення. Вони розвинули телепатію і телепортацію.
І от одна з жительок тої планети вирішила навідати дуже відсталу планету Земля. Тут і починається комедія.
Фільм досить старий ще 1996 року випуску.

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

було б непогано щоб майбутнє не стало сірим, як у фільмі Посвячений

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Дзвінка Сопілкарка.
0
Ще не підтримано

Майбутнє ніколи не стане сірим. Бо сірість - це одноманітність, а одноманітність - це насильство. а будь-яке насильство вимагає надмірної енергії, тому воно не ефективне.