Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Завжди тримайте під контролем бачення. Тактика, як змінити світ. Глава 4

Категорія:

Якщо мета нечітка або щодо неї дискутують, рій не привабить людей. Опорна структура, культура та цілі рою повинні походити від засновника. Один рій, що має певну мету, зовсім не виключає інших роїв, які роблять те ж саме, але з дещо відмінним набором параметрів. Це фундаментально вигідно для кінцевої справи.

У попередній главі ми багато говорили про формальні структури рою. Ми говорили про те, що робочі групи мають нараховувати по сім людей, та про поділ неформальних груп, що за чисельністю наближаються до 150 людей, на дві групи. Така порада, можливо, здивує тих, хто вірить, а часом навіть і наполягає на тому, що у рою не повинно бути лідера, і він має існувати повністю органічно.

Я не вірю в організації, де нема лідера. Ми можемо поглянути навколо і побачити, що зміни відбуваються тоді, коли люди отримують можливість надихати один одного на великі звершення. Це і є лідерство. Більше того, саме таким і є значення терміну «лідерство».

І навпаки, якщо у вас є велике зібрання людей, які вимушені погоджувати між собою кожен рух, перш ніж щось робити, - включно з тим механізмом, завдяки якому відбувається це погодження, - тоді ви рідко досягнете хоча б чогось.

Отже, коли ви будуєте рій, то безумовним повинно бути ось що: кожен має повноваження діяти у складі рою лише на підставі того, що, за його чи її переконаннями, забезпечить просування до мети – і нікому не дозволено мати повноваження обмежувати інших, ні особисто, ні шляхом тиску більшості.

Цю ідею – що людям дозволяють, заохочують і очікують від них, що вони будуть брати на себе повноваження говорити і діяти від імені рою, але ніколи не дають повноважень, які обмежують права інших робити те ж саме, - багатьом важко сприйняти.

Нас так систематично призвичаювали до того, щоб трактувати владу як владу, незалежно від того, чи це наша влада над нашими власними діями, чи над діями інших, що цю критичну відмінність слід активно роз’яснювати: є різниця між здатністю уповноважувати себе щось робити, і здатністю обмежувати інших щодо виконання якихось дій. 

У рої люди можуть робити перше, але не друге. Ми повернемося до пояснення цього механізму в більших деталях у шостій главі, коли обговорюватимемо, як створити почуття залучення та відсутності страху, коли ми оформлюємо загальні мотивації та внутрішню культуру рою.

Ось наслідок цього далекосяжного повноваження: будь-хто, хто вважає, що рій має виконати певну дію задля просування до його мети, може просто почати це робити. Якщо інші погодяться, що ця дія корисна, тоді вони приєднаються до неї по ходу справи.

Є дві ключові причини того, чому рій не повинен залишатися без лідера. Ви помітите, що я посилаюся на «мету рою». Вона походить від вас, засновника рою. Якщо рою дозволити обговорювати його життєві цілі, тоді він негайно втратить потугу долучати нових людей – яких, зрештою, приваблює до рою саме виконання специфічної мети, а не якесь там загальне почуття соціальної згуртованості.

Якщо мета нечітка або щодо неї дискутують, рій не привабить людей – бо вони не побачать, що рій є гідним довіри або ефективним засобом досягнення їхньої мети. Зрештою, якщо про мету рою дискутують, то вона є нечіткою і непевною, - тож про яку мету тут взагалі можна говорити?

Друга причина, чому рій не повинен бути некерованим – це ті ж самі механізми, культура рою, яка дає людям повноваження діяти. Ці цінності будуть ключем до успіху рою, і ці цінності визначаєте та запроваджуєте ви як його засновник. Якщо рій почне обговорювати властиві йому методи вирішення конфліктів, і це доведе його до стану, коли не можна дійти згоди навіть щодо того, чи люди справді дійшли згоди, тоді необхідна дієвість щодо досягнення кінцевої мети просто зупиниться.

Через це я вважаю, що рої, де нема керівництва, неспроможні досягти реальних змін у світі. Опорна структура, культура та цілі рою повинні походити від засновника. У корпоративних термінах ми б назвали це «місією та цінностями».

Сказавши це, я також заявляю про свою віру в конкуренцію між роями, чиї завдання перетинаються, так що при цьому активісти можуть входити й виходити з організацій, мереж та роїв, які найкраще пасують до тих змін, які вони хочуть побачити в світі.

Один рій, що воює за певну мету, зовсім не виключає інших роїв, які роблять те ж саме, але, можливо, з дещо відмінним набором параметрів, установлених іншим засновником. Це фундаментально вигідно для кінцевої справи.

Тож підсумок цих невеликих внутрішніх міркувань на початку глави є таким: бачення кінцевої мети рою походить, і повинне походити від вас – його засновника. Втім, як ми побачимо, це не означає, що ви маєте контролювати послання, яке доносять до кожного окремого члена, чи що вам слід навіть пробувати це зробити. Замість цього ви маєте заохочувати цілком протилежне.

Ваша справа – бачення, справа рою – повідомлення

Традиційний маркетинг стверджує: для того, щоб повідомлення «проникло» до аудиторії, воно повинне залишатися незмінним. Мій досвід каже, що це не дуже ефективно в порівнянні з методиками рою. Звісно, це правда, що ви можете вплинути на рутинні моделі поведінки при купівлі чи навіть рутинні моделі поведінки під час голосування за допомогою простих повідомлень типу «один розмір пасує всім». Але якщо вам потрібні завзяті активісти, люди, які готові пройти зайвий кілометр, аби щось змінити, це зовсім інша ситуація.

Вам не потрібні рутинні шаблони, коли ви шукаєте активістів. Вам потрібні пристрасні люди, які відчувають себе королями чи королевами світу, і яким не терпиться щось змінити просто голіруч.

Ну й спробуйте зробити це за допомогою централізованої телереклами. Ви не зможете. Байдуже, скільки мільйонів ви на цю рекламу витратите – цього неможливо зробити (ми не беремо до уваги факт, що рої найчастіше формуються в середовищі з обмеженими фінансовими ресурсами).

«Людина не піде на смерть за півпенса на день чи за якісь незначні відмінності. Вам слід звернутися до його душі, щоб пробудити його енергію». 

Наполеон Бонапарт.

Наша мова – це наш суспільний маркер. Наш добір слів має значення так само, як незначні деталі вимови та темпу. Наша мова – це маркер належності до певної групи, і що більш важливо, неналежності до певної групи.

Якщо до вас підійде хтось і повідомить вам про якийсь факт у таких мовних формулюваннях, які ви ідентифікуєте як ознаку несимпатичної вам групи, ви з високим ступенем імовірності відкинете це повідомлення як фальшиве, і байдуже, чи воно насправді виявиться істинним чи хибним, якщо проаналізувати його раціонально.

Якщо хтось, хто одягається, розмовляє та діє у манері, що відповідає вашим соціальним стандартам, тоді ви, імовірно, сприймете його, і лише пізніше оціните позитивні сторони цього твердження.

Рецепт тут простий до банальності: розповідайте про ваше бачення усім, і хай тисячі активістів транслюють це так, як це відповідає конкретному соціальному контексту. Не робіть повідомлень у стилі «один розмір пасує всім», які всім треба заучити. Насправді, це будуть повідомлення в стилі «один розмір не пасує нікому».

Ось чому вам потрібні активісти – тисячі активістів – щоб перекласти ваше бачення на таку кількість різних соціальних контекстів, скільки у вас є активістів. Тільки тоді ви зможете захопити їхніх друзів вашим баченням, бо це бачення, загорнуте в мову, що відповідає їхнім соціальним контекстам.

Не думайте, що ви можете це зробити самостійно для кожної ситуації. Ви не спроможні опанувати кожен нюанс мови та соціального кодексу. Цього не може ніхто. Я здатний змінювати мову на рудиментарному рівні завдяки рокам тренувань у різних ситуаціях, але я не можу легко змінювати зовнішність. 

Якщо я прийду в костюмі у місце, де я роблю презентацію, а тамтешній люд виявиться олдовими хіппанами, то на цьому й все. Жодне сказане мною слово не змінить їхнього враження про мене.

Також важливо, і навіть життєво необхідно, щоб ваших активістів заохочували не тільки до перекладу вашого бачення, але й для його інтерпретації та застосування до специфічних сценаріїв. У політичному рої, наприклад, це означає, що вони повинні могти перетворювати загальні принципи у специфічний вид діяльності на льоту і виражати його відповідною до контексту мовою – і завжди не питаючи на це дозволу.

Правило трьох активістів (про яке йшлося у попередній главі - ред.) можна застосувати й тут, або ви можете дати такі повноваження кожному окремо. Коли це починає відбуватися без будь-якого централізованого планування чи управління, рій починає літати по-справжньому.

У рої, звісно ж, будуть люди, які протестуватимуть проти зроблених іншими інтерпретації бачення та загальних принципів. Це знову повертає нас до відмінності між повноваженнями активіста щодо себе і повноваженнями ламати роботу інших. Тут народжується золоте правило мережі: «Якщо ти бачиш щось, що тобі не до вподоби, додай щось таке, що тобі до вподоби».

Це правило має абсолютне верховенство, і вам треба змусити інших його виконувати.

Одна з найгірших речей, яка може статися з роєм, - це поява культури «водія на задньому сидінні», коли ті, хто проявляє ініціативу й ризикує, отримують за це покарання – і це ваш обов’язок подбати, щоб люди, які щось роблять, отримували винагороду, навіть якщо ви думаєте, що вони тут не заради грошей.

Має особливо критичне значення те, щоб члени рою не боялися, що на них розізлиться хтось з рою, і як наслідок того, хто ризикував, покарають. Зрештою, те, що люди на вас сердяться, є симптомом того, що ви починаєте щось змінювати, що ви починаєте здобувати успіх у вашій місії. Це очікуване, і цього не слід боятися.

Це настільки важливо – життя чи смерть рою залежить від цього – що повторимо це ще раз:

Коли люди в складі рою наражаються на критику громадськості чи впливових людей, це означає, що ви на вірному шляху. Цього не слід боятися, це слід святкувати, і кожен у рої має знати про це. Члени рою мають винагороджувати людей, що беруть на себе ризик, і ви маєте подбати про те, що люди в рої винагороджують тих, хто ризикує, навіть якщо справи йдуть погано (або не приносять очікуваних результатів).

Якщо люди бачать щось, що їм не до вподоби, слід застосувати правило: зроби те, що подобається. І навпаки, якщо через страх потрапити під критику громадськості люди починають сваритися один з одним під час висунення ініціатив, виникне ситуація «водія на задньому сидінні»,коли карають активістів за те, що вони ризикують і роблять речі, у які вірять. Якщо виникає така ситуація, не буде ні ризику, ні ініціатив, бо активісти замкнуться в собі через постійну критику від інших членів рою при будь-якій спробі щось зробити. Якщо така модель розвивається, РІЙ ПОМИРАЄ.

Вам треба влаштовувати свято щоразу, якщо хтось робить щось, що, за вашими відчуттями, веде у правильному напрямку, і коли ця ініціатива потрапляє під критику когось впливового за межами рою. «Молодець», - ось що вам треба сказати. «Ці впливові люди кажуть, що ми придурки. Значить, ми щось зробили правильно». Показуйте приклад і вчіть інших радуватися, коли таке стається.

Це не означає, що вам не слід прислухатися до того, що відбувається назовні. Але ніколи, ніколи не бійтеся. Це найважливіше.

Допоможіть рою змінювати повідомлення

Активісти повинні мати здатність надихати один одного та вчитися один в одного – без вашого посередництва. Вони мають керувати тим повідомленням, яке походить з вашого бачення.

Вам потрібно забезпечити рою таку собі робочу зону, де активісти можуть спільно працювати над файлами: робити плакати, листівки, дизайн блога, яскраві гасла, теми кампаній, будь-що, пов’язане з поширенням ваших ідей та бачення. Вони також повинні мати змогу коментувати та обговорювати між собою ці робочі файли.

Спроможність рою працювати горизонтально, долаючи всі межі й усі щаблі, має критичне значення для досягнення успіху. Говорячи про листівки й плакати, між іншим, ми дійшли до іншої життєво важливої частини:

ГОВОРИ ІЗ ВУЛИЦЕЮ

Повертаючись до соціальних механізмів сприймання ідей, недостатньо, щоб люди почули повідомлення рою від своїх друзів, особливо, друзів та знайомих в онлайні.

Ми повертаємося до важливості включення та виключення, й до того, як життєво важливо людям зустрічати когось, кого вони можуть візуально ідентифікувати як носія ідей. Групова психологія у цьому випадку – це все. Коли таке стається, ідеї переходять до нової особи.

Ключових понять тут два: «знайомитися» та «ідентифікуватися з». Людям потрібно бачити рій на вулицях по дорозі на роботу чи до школи, або у випадкових місцях, які вони відвідують під час повсякденного життя. Потрібно, щоб вони розуміли, що це відбувається і в онлайні, і в офлайні, тобто в інших місцях, а не лише в колі їхніх друзів.

І це не є таким недосяжним, як видається.Ось, як конкуруюча політична партія оцінювала події, що призвели до успіху Шведської піратської партії на виборах до Європарламенту в 2009 року:

Наші співробітники, що працювали на виборах, усі розповідали про одну картину: Піратська партія була на практично кожній площі по всій країні, вони розмовляли з перехожими, роздавали листівки і розмахували їхніми яскравими прапорами» - аналіз виборів від партії соціал-демократів, 2009.

Тепер, знаючи справжній рівень нашої активності на європейських виборах, на яку посилається наведена вище цитата, я знаю що «практично на кожній площі» - це абсолютне перебільшення тих реальних подій, які справді мали місце. Втім, наведена вище цитата є суб’єктивним враженням про реальність від конкуруючої політичної партії, в якої були тонни ресурсів і яка всюди мала своїх людей. Тобто, не буде перебільшенням казати, що це представляє реальне уявлення громадськості.

Отже, вам слід знати, що цілком можливо створити таке-от враження без жодних ресурсів, грошей чи слави – а просто за допомогою технологій рою.

Є чотири класичні способи вийти на вулиці – роздавати листівки, клеїти плакати, ставити столи чи щось подібне на площах і збирати мітинги. У кожного способу є свої техніки та практики. Розглянемо їх по черзі.

Більшість людей, які роздають листівки, мають мало досвіду в цій справі або взагалі його не мають. Ви часто бачите людей, яким доручили роздавати листівки на різні теми, але вони виглядають розгублено, стоять самі по собі на розі вулиці, ховаються в тіні, простягають листок паперу до перехожих, яких це взагалі не цікавить. Це марна витрата грошей, мозків та часу. 

За шість років ми навчилися кільком простим технологіям, завдяки яким роздавання листівок працює на практиці. Це ваш обов’язок початково навчити цьому, і навчити інших, які, у свою чергу, будуть навчати інших. (Авжеж, вам не треба слідувати цьому досвідові буквально. Копіюйте та змінюйте його за вашими потребами й бажаннями.). 

Почнемо з дизайну листівки. Вона має виглядати професійно, але не ідеально, і не бути перевантаженою інформацією: головною річчю під час роздавання листівок є те, щоб люди бачили символіку рою, його кольори та месидж, що легко сприймається – із лінком на те, де вони можуть отримати більше інформації.

Люди, що роздають листівки, повинні бути вдягнені в чистий і привабливий одяг із символікою та кольорами рою. Сорочки з коротким рукавом тут кращі, ніж футболки. З цієї ж причини, в країнах із холодним кліматом значно краще роздавати листівки влітку та навесні, ніж узимку.

В ідеалі роздавання листівок триває близько дев’яноста хвилин під час обідньої перерви у робочий день або протягом кількох годин, коли люди зазвичай ідуть на закупи в суботу чи неділю, і в цьому процесі мають брати участь близько десяти людей.

Люди, що роздають листівки, повільно ходять по двоє, біч-о-біч, на відстані від трьох чи п’яти метрів один від одного, вперед-назад по визначеній частині вулиці чи торгового комплексу. Дистанція від трьох до п’яти метрів достатня для того, щоб виглядати організованими в очах людей, які їм трапляться, але не достатньо тісна для того, щоб люди на вулиці відчували загрозу від зустрічі «двоє на одного». 

Ніхто не роздає листівки поодинці, ніколи: це виглядатиме подібно до психів, які твердять «настає кінець світу, настає кінець світу, це кінець світу, будь ласка, візьміть мою листівку й прочитайте про кінець світу», і від яких люди переходять на інший бік вулиці.

Особа, що роздає листівки, використовує три фрази у певному порядку, коли їй чи йому трапляються люди, що повільно йдуть по вулиці чи торговому центру: «Привіт» - щоб отримати зоровий контакт; «Візьміть, будь ласка, сер/мадам», посміхаючись і подаючи листівку чи складений буклет так, щоб людина могла побіжно його прочитати, перш ніж вирішити, брати його чи ні; і потім «Дякую», незалежно від того, взяли листівку чи ні. Це просто, ефективно, і це спрацювало в усіх частинах Швеції.

Сприйняття певною мірою відрізняється. У більш «повільних» північних частинах країни, таких як Лапландія, люди можуть подумати, що ви трохи нечемні, якщо не погодилися залишитися з ними на каву після того, як звернулися до них. У більш «швидкій» столиці Стокгольмі люди можуть подумати, що ви трохи нечемні, бо взагалі до них звернулися. Але ця техніка працює.

Якщо вони не взяли листівку, роздавальник кладе її на низ пачки й пропонує іншій людині свіжу листівку. Ніхто не візьме листівку, яку на їхніх очах не взяла інша людина.

В ідеалі, роздавальники носять із собою дві пачки роздаткового матеріалу: одна – це листівка, у якій іде мова про головну подію дня, друга – це папка, що містить більше інформації про рій, і яку дають людям, які просять більше інформації. Деякі попросять.

Цілком типово, коли люди, отримавши листівку, починають ставити питання до активістів, які їх роздають. У цьому випадку подбайте про те, щоб активісти без напруження відповідали на найбільш часті запитання про рій. Наявність при собі папки, де є більше інформації на додачу до листівки, також допомагає в цьому сценарії.

Говорячи про обсяги замовлень на друк, ось загальна рекомендація: працюючи в групах, подібних до такої, можна роздати за годину понад тисячу листівок.

І насамкінець, дехто з людей неминуче зіжмакає листівку, або роздере на шматочки й зі зневагою кине на вулицю. Подбайте про те, щоб підбирали таке сміття та викидали його в урни – інакше люди сприймуть кольори та символіку рою як сміття на вулиці та матимуть щодо них негативні асоціації.

Розклейка плакатів у певному сенсі менш складна, але її треба виконувати з повагою до тих, хто потім прибиратиме ці плакати. Так, ніколи не клейте плакати до фасадів суперклеєм, якщо ви не хочете, щоб ваш рій асоціювався із вандалізмом. 

Загалом наш досвід вказує, що для розклейки плакатів потрібен патруль із трьох активістів. Перший активіст прикладає плакат до стіни, другий клеїть його липкою стрічкою, а третій пояснює, до чого закликає цей плакат і рій тим перехожим, які, без сумніву, зупиняться з цікавості.

Правильна рекомендація тут така: сотня плакатів є великою і цілком помітною для передмістя чи центра малого міста, але вона не протримається довго: максимум кілька днів, можливо, лише кілька годин. Тож вдало підбирайте час. Краще мати команди, які почергово розклеюватимуть у місті по одній сотні плакатів раз на тиждень, ніж витратити цілий день на розклейку п’ятисот плакатів за раз, яких наступного дня вже не буде.

Коли йдеться про встановлення столів чи інших стаціонарних споруд на вулицях чи відкритих торгівельних майданчиках, тут ніякої науки нема. Запасіть достатньо матеріалів для роздавання, подбайте, щоб на точці завжди були присутні люди, щоб була символіка і щоб майоріли прапори рою. Імовірно, у вас на початку не буде грошей на парасольки та інше складне начиння, але кілька прапорів на показ обійдеться недорого в магазинах, що друкують на тканині на замовлення.

Підказка: роздавайте заповнені гелієм кульки з кольорами та символікою рою батькам, які йдуть повз вас із дітьми. Дітям це до вподоби, батьки прив’яжуть кульку до коляски і перетворяться на ходячий білборд вашого рою. Люди з усіх боків вашого стола почнуть помічати кульки ще за кількасот метрів (і навпаки, підлітки люблять брати кульки, забігти з ними за ріг, вдихнути гелій, після чого голос стає писклявим, посміятися з цього, а потім прибігти за новими кульками. Тому є тонка межа, кому давати кульки, а кому ні).

Насамкінець, мітинги та акції вуличного протесту. Складіть список промовців, де має бути від шести до десяти осіб, і подбайте, щоб мітинг не тривав довше, ніж годину. Можливо, знадобиться дозвіл поліції на гучномовне обладнання (і вам треба його взяти). Ви зможете отримати ширшу аудиторію, запросивши в якості речників представників сусідніх роїв чи інших організацій, які співчувають вашій справі.

Має значення вибір місця. Ви напевне захочете заповнити площу людьми, щоб отримати ефектну картинку для ЗМІ. Якщо ви оберете велику площу, і на неї прийде 500 осіб, вони виглядатимуть як плямка посередині порожньої площі. Навпаки, на маленькій площі такий же за чисельністю натовп виглядатиме як розлючена, нездоланна зграя. Важко оцінити, скільки людей прийде на мітинг вашого рою до того, як ви про нього оголосили, але вам слід це зробити, перш ніж обирати місце.

Мітинги можуть бути дуже ефективними, коли людей справді розлютила якась подія, на противагу до «зрежисованих» мітингів, які проводяться «просто тому що». Коли люди розлючені, вони бажають поділитися цим почуттям, показати його та розрядити в групах. Це також полегшує завдання речників на мітингу; їм просто треба буде описати, як вони невдоволені тим, що тільки що відбулося, у найбільш яскравих та провокативних термінах, щоб отримати гучні оплески від мітингу.

Це вимагає швидкої реакції та жвавості. Мітинг на наступний день чи на наступний вихідний після несправедливого вердикту високих інстанцій може бути вельми ефективним прикладом. Коли ви прийняли рішення про мітинг, подбайте, щоб ЗМІ знали про нього заздалегідь (розішліть прес-релізи за день чи за два до події), і розставте речників, яких ви хочете бачити в якості облич вашого рою для ЗМІ, на перше чи друге місце в списку промовців. ЗМІ прийдуть на мітинг, отримають свої фото та відео й підуть; вони не залишаться до кінця.

Подбайте про те, щоб мати й власний відеозапис та фоторепортаж про мітинг. Згодом телеканали та газети попросять вас про фрагменти відео чи фотографії подій, для того, щоб проілюструвати матеріали про вас. Якщо ви не зможете їх надати, вони зроблять сюжет про когось іншого, тому це вкрай важливо. Для відеозапису використовуйте штатив та камеру, що пише у форматі високої чіткості (HD). Ви не зможете отримати відео, придатне для ефіру, знімаючи на камеру «з рук». Якщо у вас нема нікого з досвідом професійного знімання, не намагайтеся знімати в русі чи робити панорами; потрібно багато досвіду, щоб зняти це так, щоб воно було придатне до ефіру. Замість того просто зніміть якісно великий натовп із кількох кутів, сцену, коли камера сама по собі не рухається.

Коли мітинг розходиться, завершіть його, повідомивши людям про те, де ви будете збиратися потім, якщо хтось захоче познайомитися між собою або просто потусуватися разом. Це дає змогу посилити дружбу серед членів рою, а отже, і всю організацію. 

Під час мітингів також можна набрати нових активістів. Улітку ви можете брати з собою ковдри, кошики для пікніка із хлібом, сиром, ковбасою, виноградом, а також кілька пляшок вина, щоб піти з цим на галявинку десь у найближчому парку. Це створить дуже дружню тусовку після мітингу.

І знову ж таки, у країнах з холодним кліматом уникайте мітингів узимку. Є ризик, що ви отримаєте лише кілька десятків зіщулених, замерзлих людей, які жахливо виглядатимуть у вечірніх новинах. Обмежуйте зимові мітинги до тридцяти хвилин.

Збільшуйте, збільшуйте і збільшуйте масштаб

Ключова ідея рою – це «масштабування». Мова йде про процес просування будь-якої діяльності якомога далі «на край» рою, залучаючи до неї якомога більше людей.

Масштабування – це термін, що походить із галузі інформаційних технологій. Коли щось зростає в розмірах, говорячи мовою ІТ-галузі, ви можете проапгрейдити або масштабувати ваш серверний парк. Апгрейд означає, що ви замінюєте сервери, які вже виконують свою роботу, більш дорогими серверами. Масштабування означає, що ви залишаєте ті дешеві сервери, які вже працюють, і додаєте більше дешевих серверів. Ми додаємо більше активістів. Набагато більше активістів. Ми масштабуємо нашу роботу.

Якщо всі операційні витрати рою оплачувати централізовано, це може вилитися в чималеньку суму. Якщо це робити через активістів на межі рою, які просто покривають свою частину діяльності, витрати можуть бути настільки маленькими, що активісти навіть не сприймуть їх як витрати. Це величезна позитивна перевага масштабування.

Прикладом тут можуть бути листівки, які ми щойно обговорювали. Якщо у вас рій активістів із суттєвим географічним покриттям на низовому рівні і вам треба роздавати листівки по домівках, традиційний спосіб тут – купити послуги друкарні та поштової розсилки листівок. Але маючи рій, вам це не потрібно.

Замість цього подумайте про те, щоб зробити PDF-файл листівки формату А5 чи половину аркуша формату letter, і попросити кожного з ваших активістів надрукувати їх по дві сотні й роздати сусідам. Це не тільки правильний спосіб дії, саме так і слід діяти. 

Загальна сума витрат на виконання цього завдання – це від трьох до чотирьох годин роботи на розробку PDF та мотиваційного листа, що заохочує ваших активістів роздрукувати та розповсюдити листівку.Витрати будуть навіть меншими, якщо в складі рою є фахові дизайнери, яким подобається робити листівки.

Заохочуйте активістів робити фото, як вони виконують свою активістську роботу на вулицях, і поширювати їх. Це заохочує більше людей робити те ж саме і створює дружню конкуренцію. Ми також можемо використати такі фото для внутрішнього змагання із смішними чи "безглуздими" призами. Це допомагає мотивувати рій як сукупність і демонструє іншим – як потенційним рекрутам, так і ворогам, що рій є активним.

Це переклад глави 4 книги "Swarmwise: The Tactical Manual to Changing the World"що зробив сайт Тексти. Мною подається із незначним редагуванням і скороченням.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Не з чого, а з кого. Логічно почати з пана Анатолія - автора ідеї.

Арій Хрестовий каже:
З чого почнемо підготовку?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Ці методи годяться, коли треба міняти світ повільно, Для кардинальної зміни світу, як от в нашому випадку побудови Нової України, пропоновані методи навряд чи спрацюють. Ні листівки, ні плакати, ні бесіди із зустрічними людьми не матимуть ефекту. Як вони й не дали б результату поширенням Доброї Новини Хрестосом. А що тоді спрацювало? ДИВА! Отже й нам потрібно Диво для народу.

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Що може найбільше вразити людей? Вільний політ без крил - ЛЕВІТАЦІЯ. Готуємо Святу Людину, Брахмана, Боголюдину, яка вміє вільно літати і здатна навчити цьому інших. Успіх ідеї, з якою вийде до народу така Боголюдина - забезпечений!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

З чого почнемо підготовку?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Не з чого, а з кого. Логічно почати з пана Анатолія - автора ідеї.

Арій Хрестовий каже:
З чого почнемо підготовку?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Важко ж Тобі буде, друже Анатолію...

Іудохрістіани гарний блок поставили:

Цитата:
"23. Тоді, якщо хтось скаже вам: ось, тут Христос, або там, – не вірте.
24. Бо з'являться лжехристи і лжепророки і покажуть великі знамення та дива, щоб звести, якщо це можливо, навіть вибраних. "

Ну, і як після цього будуть вірити в ЛЕВІТАЦІЮ?! "Сатанізм!" - волатимуть. Хоча й це вже було. Пам'ятаєте?

Цитата:
"22. А книжники, що прийшли з Єрусалиму, казали, що Він має [в Собі] Вельзевула, і виганяє демонів силою бісівського князя. 23. І прикликав їх і говорив їм притчами: Як може сатана виганяти сатану?".

Анатолій Висота каже:
Що може найбільше вразити людей? Вільний політ без крил - ЛЕВІТАЦІЯ. Готуємо Святу Людину, Брахмана, Боголюдину, яка вміє вільно літати і здатна навчити цьому інших. Успіх ідеї, з якою вийде до народу така Боголюдина - забезпечений!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Ми хочемо створити НОВЕ старими методами за прикладом Партії Піратів (ПП). Може я й не знаю, а вже в якійсь країні ПП прийшла до влади? А щодо левітації, то треба гарненько розпитати Марію Воробець. Я ж вмію літати уві сні. І літаючи так десь під стелею великого залу, встигаю подумати, чого це люди внизу не помічають мого польоту? Прошу висловитися з приводу методів формування нової спільноти людей друга Тимура - письменника-фантаста.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Анатолій Висота каже:
Прошу висловитися з приводу методів формування нової спільноти людей друга Тимура - письменника-фантаста.

Гаразд, готовий висловитися виключно як письменник )))

На мою скромну думку, лімітуючим в цьому питанні є фактор часу.

  1. Такі завдання, як побудова Нової України (наскільки я зрозумів, завдання є саме таким), є дуже масштабними.
  2. Майже 25 років з того 40-річчя, протягом якого натовп колишніх рабів (у т.ч. радянських) стає народом, пересічні українці "у корчмі сиділи і про волю говорили" (с) або спостерігали за теревенями обраних (ток-шоу).
  3. За ці 25 років спритні ділки дісталися влади й розікрали країну. Ще не до кінця - ще є що розкрадати. А тому спритні ділки знов пруться до влади.

Отже, попереду вже не 40 років, а лише 15, а у нас лише тривають теревені про те, що саме потрібно будувати... У т.ч., майданчик "НО" також є платформою для обговорення (!) майбутніх дій. Між тим, на різноманітні обговорення вже було витрачено чверть століття (!!!) - настав час дій... Але як справедливо зауважив Ігор Каганець в одному з коментарів на тему Євромайдану, непідготовлені (без чіткої мети, програми й бачення шляхів) протести проти влади лише приводять до влади ще більших негідників, що лише додатково погіршує ситуацію...

Що ж відбудеться? Наскільки я можу спрогнозувати:

  1. Обговорення методів побудови Нової України на "НО" триватиме й надалі.
  2. За цей час інші групи впливу, які вже взялися за розбудову Нової України, напрацьовуватимуть реальний досвід з його помилками та здобутками... От тільки цілі цих інших груп впливу відрізняються від цілей "НО".
  3. Спільнота "НО" матиме успіх лише в тому разі, якщо з'явиться "на білому коні" в ту мить, коли всі інші групи впливу зазнають краху.

А далі забезпечити успіх власного проекту можна, лише поклавши на нього життя. Знаю, тут всіляко критикують "юдеохристиянство" - тим не менш, задля утвердження своїх ідей Ісус відправився на хрест. Так само заради утвердження своїх ідей відправилися на вогнище релігійний реформатор і провідник повстанців Ян Гус, духовна лідерка французів Жанна д'Арк, вчений Джордано Бруно та інші.
Звісно, не всі пішли на вогнище. Той-таки Галілей примудрився лишитися живим. Лютер і Кальвін стали великими реформаторами при тому, що померли природною смертю. Але в будь-якому разі, на втілення своїх ідей всі вони у той чи інший спосіб витратили ціле своє життя.
Якщо члени спільноти "НО" готові покласти власні життя на розбудову Нової України - тоді й лише тоді все вдасться якнайкраще.

P.S. Майте на увазі, я нікого не закликаю помирати заради Нової України. Але у всіх, хто береться за її розбудову, не має бути інших цілей у житті!!! І це потрібно підтвердити своїм власним прикладом - своїм життям...

P.P.S. Тим, хто негативно ставиться до євреїв, другий пост-скриптум можна не читати...
Є такий їдішистський сталий вираз "аґіц(и)н паровоз", що перекладається буквально "гранично розжарений паротяг". Походить він від притчі початку ХХ ст. Отже, одному старенькому ребе з маленького єврейського штетла якось потрібно було дістатися до Одеси. Родичі привезли його на залізничний вокзал, придбали квиток на потяг. Але тут ребе почав розпитувати всіх і кожного: "Як може сам по собі їхати мертвий залізний паротяг та ще й тягти за собою залізні вагони з людьми?! Поясніть". Але скільки йому не втовкмачували про парові машини, ребе нічого не розумів. І от нарешті він сказав: "Гаразд, облиште, я сам розберуся". Підійшов до вагону, помацав його. Підійшов до другого, до третього, теж помацав. Нарешті дістався до паротяга, помацав його і скрикнув: "А-а-а, все зрозуміло! Вагони холодні, а паротяг гарячий, аж розжарений!!! Тому гарячий паротяг і повезе за собою холодні вагони..."
Отже, хто хоче повести за собою людей на розбудову Нової України, той має бути "аґіцн паровозом" - розжареним (а отже, запальним) локомотивом. Інакше нічого не вийде...

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Нехай надихає всіх оцей чудовий мультик:

Lightheaded (USA 2009, Mike Dacko)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую за чудовий, глибокий, а тому повчальний мультик, Тимуре! ))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Отже, друже Тимуре, щоб втілилася велика ідея, теба бути готовим витратити на її впровадження все своє життя! І без ніяких чудес? Люди йдуть за тим, хто за них на 10 голів вищий. Ідуть, або спалюють такого "вискочку". А щодо "розжареного паровоза" - це гарний приклад. Це = різниці потенціалів.

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Анатолій Висота каже:
І без ніяких чудес?

І без жодних чудес!
Адже сучасна Україна стала одним з осередків, як кажуть на "НО", "іудеохристиянської" цивілізації. Якщо копнути вглиб "до коріння", то євреї завжди, в усі часи і всюди дуже підозріло, дуже скептично ставились до різних див і до тих, хто їх творить - бо невідомо, чи не є джерелом чергового дива дух нечистий... або просто науки (механіка й гідравліка, використовувані жерцями давнього світу)! На підтвердження міг би навести цілу низку цитат з Біблії, але не знаю, чи не сприйме це тутешня спільнота як релігійну пропаганду... Додам лише два додаткові пояснення:

  1. ті моменти, коли Біблія розглядає дива у позитивному контексті, відносяться або до часів перед Абрахамом (коли євреїв ще не було як таких), або до спілкування євреїв з неєвреями (наприклад, коли Мойсей умовляв єгипетського фараона відпустити євреїв з рабства, коли пророк Ілля "змагався" з пророками Бааловими й дубравними тощо), або з євреями, чия свідомість була просякнута неєврейськими ідеями (наприклад, спілкування Мойсея з власним народом у Синайській пустелі після виходу з Єгипту);
  2. коли Ісус почав творити дива, це одразу ж викликало підозрілість у фарисеїв - тогочасних юдеїв-ортодоксів.

Цю підозрілість успадкувало від юдаїзму і "дочірнє" християнство. А прагнення докластися до святих мощів, до мироточивих ікон тощо лише засвідчує, що християнство містить у собі дуже потужний шар дохристиянських язичницьких вірувань.

Тому ну дуууже бажано обійтися без див!!!

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

P.S. Чи не найвідомішим штукарем нашого часу є Девід Коперфілд:

Але хіба хтось намагається проголосити його святим і засновником нової релігії лише тому, що він влаштовує грандіозні сеанси магії, примушує зникати статую Свободи, літак і т.ін.?!
Анатолій Кашпіровський чи Алан Чумак діяли нібито з нуля - бо працював з радянським населенням, що пройшло через добу державного атеїзму. Але вони не стали засновниками нових релігій...
Отже, на мою думку, якщо робити ставку на публічну демонстрацію див, то значно легше потрапити в категорію сучасних штукарів, магів та ін., ніж заснувати нову релігію.
Натомість стати "аґіцн паровозом" - полум'яним лідером значно надійніше і краще.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Отож, наповнюймо свій аеростат "гелієм" і - "вгору просування без краплі вагання!" А інші "вагони" підтягнуться!

П.С. І ця роль нами вже виконується! Шануймося!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)