Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Стартап економіки спільної участі рятує їжу і приносить вигоду

Продавець виграє: він отримує гроші, які інакше міг би втратити, і має нових клієнтів. Покупець теж виграє, бо має чималу знижку на свіжу їжу. І, звичайно ж, виграє і планета. Створений півтора року тому в Політехнічному університеті Турина цей італійський стартап був торік серед 10 фіналістів Європейського конкурсу соціальних інновацій.

Лише в Італії щодня марнується більше 10 тисяч тонн їжі. В усьому світі, де потерпають від голоду 900 мільйонів людей, третину виробленої їжі щороку просто викидають. Беручи до уваги соціальні та екологічні витрати, це коштує понад 2 трильйони 600 мільярдів доларів на рік

Це заявив Сімоне Мольтені, науковий директор організації LifeGate.

Власниця бакалії У Турині перевіряє термін придатності фруктів та овочів. Потім за допомогою мобільного додатка “Гарна нагода в останню мить” (Last Minute Sotto Casa) вона надсилає повідомлення про зниження ціни на цей товар удвічі. Зареєстровані користувачі, що мешкають поруч, тієї ж миті отримують повідомлення на телефонах, а також і адресу крамниці.

М‘ясна крамниця Brezzo’s після знижки у 40% на фрикадельки також мала успішні продажі.

Цей додаток – гарний приклад економіки спільної участі, де кожен учасник має свої вигоди.

Франческо Ардіто, співзасновник додатку Last Minute Sotto Casa:

“Продавець виграє: він отримує гроші, які інакше міг би втратити, і має нових клієнтів. Покупець теж виграє, бо має чималу знижку на свіжу їжу. І, звичайно ж, виграє і планета”.

Створений півтора року тому в Політехнічному університеті Турина цей італійський стартап був торік серед 10 фіналістів Європейського конкурсу соціальних інновацій.

“Є вже 50 тисяч зареєстрованих користувачів, близько тисячі роздрібних комерсантів. Наша система активована у кількох містах. Але найважливіше те, що ми рятуємо від сміттєвих баків майже 3 тонни їжі щомісяця”, - каже Франческо Ардіто .

На потенціал цього додатка звернув увагу один з лідерів з випуску ваучерів на їжу. Мета стартапу – розширити діяльність в Італії та вийти на ринки Іспанії і Португалії.

Сімоне Мольтені, науковий директор організації LifeGate:

“Найбільша проблема в розосередженні великої кількості роздрібних торговців, кожен з яких має якусь кількість їжі з ризиком марнування. Додаток “Гарна нагода в останню мить” є інноваційним рішенням, базованим на зростанні зацікавленості людей до сталого способу життя.

Знайдіть гарного партнера. У “Лабораторії майбутнього” нашої організації ми відбираємо найкращі стартапи і сприяємо їхньому зростанню – підключаємо їх до нашої спільноти з 5 мільйонами людей, а також презентуємо їх компаніям, які зможуть стати бізнес-інкубаторами”.

 

 

Економіка спільної участі: новий спосіб боротьби з марнотратством їжі

  • У ЄС щороку марнується близько 100 мільйонів тонн їжі. Зменшення кількості харчових відходів покращить ефективність ресурсів, збереже кошти та знизить вплив виробництва та споживання харчів на довкілля.

  • Соціальні новатори можуть сприяти скороченню харчових відходів. Вони можуть проектувати громадські послуги, які краще враховуватимуть потреби громадян і дозволять заощадити кошти.

  • Для заохочення до соціальних інновацій та перетворення соціальних проблем на нові джерела зростання Єврокомісія від 2012 року організовує Європейський конкурс соціальних інновацій.

  • Італійська компанія Last Minute Sotto Casa брала участь у цьому конкурсі 2015 року і потрапила до 10 фіналістів.

  • Компанія пропонує оригінальне і ефективне рішення для того, щоб уникати марнотратства непроданих свіжих харчів. Завдяки своєму мобільному додатку компанії вдається щомісяця врятувати від сміттєвих баків тонни їжі.

  • Цей додаток – гарний приклад так званої економіки спільної участі, нового феномена, що швидко набуває популярності і має величезний потенціал для збільшення ефективності, прозорості, вибору і зручності для споживачів, а також і для зменшення витрат.

Наші інтереси: 

Нові технології - на благо!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Щось трохи суперечливо, як мені здалося. Якщо я куплю в якомусь місці яблука за зниженою ціною, то я десь не куплю ці яблука за повною вартістю. Адже я кожного дня з'їдаю 1 кг яблук. І це стосується кожного жителя планети. ?То де візьметься економія їжі, яку не потрібно буде викидати у смітник?

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Коментарі

Зображення користувача Аватар Арій.
0
Ще не підтримано

Щось трохи суперечливо, як мені здалося. Якщо я куплю в якомусь місці яблука за зниженою ціною, то я десь не куплю ці яблука за повною вартістю. Адже я кожного дня з'їдаю 1 кг яблук. І це стосується кожного жителя планети. ?То де візьметься економія їжі, яку не потрібно буде викидати у смітник?

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Чудова ідея! Можна запросто застосовувати в Україні.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!